Przyjemne z pożytecznym. Plac zabaw, który oczyszcza powietrze

Ola Kloc
08 czerwca '21

Od 19 maja przy Centrum Nauki Kopernik w Warszawie stoi intrygująca konstrukcja — lekka bryła w kształcie walca, która łączyć ma architekturę, naukę i naturę. Jak to możliwe? Instalacja AirBubble, bo to o niej mowa, to wyjątkowy plac zabaw, który, jak przekonują organizatorzy kampanii „Pomóżmy dzieciom oddychać lepiej”, pokazać ma, jak naturalne i innowacyjne rozwiązania mogą pomóc w oczyszczaniu powietrza.

Instalacja powstała w ramach akcji promocyjnej marki Otrivin Oddychaj CzystoInstalacja powstała w ramach akcji promocyjnej marki Otrivin Oddychaj CzystoInstalacja powstała w ramach akcji promocyjnej marki Otrivin Oddychaj Czysto

instalacja powstała w ramach akcji promocyjnej marki Otrivin Oddychaj Czysto

© Otrivin Oddychaj Czysto

Instalacja powstała w ramach akcji promocyjnej marki Otrivin Oddychaj Czysto. Mimo komercyjnego aspektu inicjatywy warto przyjrzeć się możliwościom, jakie stwarza pierwszy na świecie biotechnologiczny plac zabaw i problemom, z jakimi stara się walczyć. Autorami AirBubble są projektanci z ecoLogicStudio, którzy wspólnie z partnerami z Synthetic Landscape Lab z Uniwersytetu w Innsbrucku i Urban Morphogenesis Lab z londyńskiego UCL zostali zaproszeni przez Hashima Sarkisa do udziału w 17. Międzynarodowym Biennale Architektury w Wenecji, gdzie zaprezentowali instalcję‑eksperyment BIT.BIO.BOT.

BIT.BIO.BOT

fot.: Marco Cappelletti © ecoLogicStudio

Jak piszą organizatorzy warszawskiego eksperymentu, WHO wskazało zanieczyszczenie jako największe środowiskowe zagrożenie dla naszego zdrowia, a w 2018 roku aż 36 z 50 najbardziej zanieczyszczonych miast w Europie (pod względem stężenia PM2,5) znajdowało się w Polsce. Co więcej, gdyby poziom zanieczyszczeń był zgodny z wytycznymi WHO, życie mieszkańców stolicy o byłoby dłuższe o 1,2 roku.

W zaprojektowanej przez pracownię ecoLogicStudio instalacji AirBubble wykorzystano występujące w środowisku wodnym mikroalgi, które w procesie fotosyntezy pochłaniają dwutlenek węgla i uwalniają tlen, a energię słoneczną wychwytują nawet pięćdziesiąt razy skuteczniej niż rośliny lądowe.

plac zabaw zlokalizowany jest przy Bulwarach nad Wisłąplac zabaw zlokalizowany jest przy Bulwarach nad Wisłąplac zabaw zlokalizowany jest przy Bulwarach nad Wisłą

plac zabaw zlokalizowany jest przy Bulwarach nad Wisłą

© Otrivin Oddychaj Czysto

Instalacja składa się z pięćdziesięciu dwóch bioreaktorów. Każdy z nich zawiera dziesięć litrów żywych kultur Chlorelli. Algi te w idealnych warunkach mogą aktywnie filtrować i re‑metabolizować zanieczyszczenia oraz dwutlenek węgla. Potrafią wykorzystać cząsteczki dwutlenku węgla oraz tlenków azotu jako pokarm i zwiększyć swoją biomasę. Jak wszystkie rośliny, uwalniają również tlen — tłumaczy doktor Marco Poletto z pracowni ecoLogicStudio.

Zlokalizowaną przy Bulwarach nad Wisłą bryłę tworzy drewniana konstrukcja złożona z dwudziestu sześciu desek ułożonych wokół okrągłej podstawy walca, między którymi projektanci umieścili połączone rurkami wspomniane już zbiorniki wypełnione oczyszczającymi powietrze algami. Wewnątrz otoczonej półprzezroczystą membraną drewnianej altany umieszczono różnej wielkości „bąbelki” do skakania, które pełnią funkcję pompek — gdy dzieci się bawią, stymulują jednocześnie pracę bioreaktorów.

fot.: Maja Wirkus © ecoLogicStudio

Plac zabaw potrzebuje dwóch źródeł zasilania. Jednym jest energia słoneczna, a drugim — ruch. Zabawa dzieci stymuluje pracę bioreaktorów i bezpośrednio przyczynia się do oczyszczania powietrza — dodaje Claudia Pasquero, współzałożycielka ecoLogicStudio.

AirBubble może więc łączyć przyjemne z pożytecznym — zabawę z dbaniem o powietrze w mieście. Oby więcej takich inicjatyw! Plac zabaw dostępny jest w godzinach otwarcia wystaw w Centrum Nauki Kopernik do 31 października br.

 
oprac.: Ola Kloc

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5

Velux ArchiTips
FAKRO Innoview