Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize
Oglądnij retransmisje LIVE z wiosennej edycji Festiwalu Otwartych Pracowni Architektonicznych 2024
Oglądnij LIVE-wideo z pracowni biorących udział w wiosennej edycji Festiwalu Otwartych Pracowni Architektonicznych 2024 YouTube A&B Facebook A&B Festiwal Otwartych Pracowni Architektonicznych - wiosna 2024
 
timer
 
timer
 
timer
timer
WEŹ UDZIAŁ LIVE
DZISIAJ o 13.00
TRWA LIVE!
AFTERPARTY!
expand

Pracownia APA Wojciechowski Architekci z najlepszą wizją Placu Solidarności w Gdańsku. Wyniki konkursu

17 listopada '23

W Gdańsku ogłoszono wyniki studialnego konkursu na rewaloryzację Placu Solidarności wraz z wytycznymi do kształtowania jego otoczenia. Główna nagroda trafiła do pracowni APA Wojciechowski Architekci. Sąd konkursowy docenił wyraziste uporządkowanie urbanistyczno-architektoniczne placu, podzielonego na trzy strefy funkcjonalne: pamięci, zielonąmiejską.

Studialny konkurs urbanistyczno-architektoniczny „Rewaloryzacja Placu SolidarnościGdańsku wraz z wytycznymi do kształtowania jego bezpośredniego otoczenia” zorganizowała gmina miasta Gdańska. Wyniki ogłoszone zostały 17 listopada. Wpłynęło 13 prac konkursowych, trzy z nich otrzymały nagrody. Komisja konkursowa przyznała także dwa wyróżnienia.

Priorytetem — w ocenie sądu konkursowego — było stworzenie spójnej przestrzeni, która podporządkuje się wizji urbanistycznej, jednocześnie poprawiając dostępność i estetykę tego miejsca.

Zwycięzcą została pracownia APA Wojciechowski Architekci. W skład zespołu konkursowego weszli: Szymon Wojciechowski, Dżafar Bajraszewski, Yaroslaw Panasevych, Hubert Natroff, Michalina Dutkowska, Nadia Surowiec, Viktoriia Sliusarenko, Vikor Shupliak, Ostap Ivaniv.

Główna nagroda: APA Wojciechowski

Główna nagroda: APA Wojciechowski

mat.: APA Wojciechowski

miejsce, w którym zaczął zmieniać się świat

Jak opisują laureaci „celem proponowanej koncepcji jest jasne zdefiniowanie ram placu i charakteru każdej z jego przestrzeni oraz odpowiednie połączenie placu z miastem".

Staraliśmy się przy tym wzmocnić przesłanie, że to właśnie w tym miejscu rozpoczął się zmieniać świat — zaznaczają projektanci.

Zwycięska praca opiera się na dwóch głównych ideach: na amfiteatralnej kontynuacji motywu oryginalnych kręgów oraz na wzmocnieniu oryginalnej koncentrycznej ich symboliki kręgów poprzez dodanie radialnego motywu iskier.

Amfiteatralne ukształtowanie północnej i zachodniej części placu klarownie oddzieliło strefę sacrum – z oczywistym przestrzennie punktem centralnym od żywej i potencjalnie zgiełkliwej przestrzeni miejskiej. Uniesiona płaszczyzna amfiteatru tworzy miejsce na zabudowę komercyjną kształtującą strefę miejską. Projektowany układ okręgów definiuje kierunek kształtowania się przestrzeni publicznej, miejscami zazębia się z miastem, a także wchodzi do wnętrza ECS tworząc nową pętlę pieszą, wiążąc przestrzeń placu i jego okolic w jedną całość – podkreślają projektanci z APA Wojciechowski Architekci.

trzy stefy

Jak uzsadnił sąd konkursowy główna nagroda (40 tys. zł) została przyznana za wyraziste uporządkowanie urbanistyczno-architektoniczne placu, podzielonego na trzy strefy funkcjonalne: pamięci, zieloną i miejską. „Strefę zieloną – wprowadzającą na plac zieleń miejską i parkową, wzmacniającą ramy i charakter placu, jednocześnie oddzielając go od ruchliwych ulic i łącząc z Drogą do Wolności. Strefę miejską – skupioną wokół przebudowanej, uzupełnionej ruchem tramwajowym ulicy Nowomiejskiej. Głównym elementem jest amfiteatralne wzniesienie, które wprowadza atrakcyjny element rozwijający i wzmacniający istniejącą kompozycję placu”.

Zwycięski projekt APA Wojciechowski

Zwycięski projekt APA Wojciechowski

mat.: APA Wojciechowski

Druga nagroda (30 tys. zł) przypadła zespołowi projektowemu w składzie: Tomasz Bekas, Alicja Maculewicz, Jan Matusewicz. Trzecia nagroda (20 tys. zł): projektowi autorstwa Sławomira Kopy. Wyróżnienia (10 tys. zł) otrzymali zaś: Łukasz Modrzejewski, Jakub Kozaczenko, Konrad Zaborski, a także zespół projektowy: Roman Ruczyński, Łukasz Bugalski, Barbara Bugalska.

II nagroda. Zespół projektowy w składzie: Tomasz Bekas, Alicja Maculewicz, Jan Matusewicz.

II nagroda. Zespół projektowy w składzie: Tomasz Bekas, Alicja Maculewicz, Jan Matusewicz.

mat. prasowe

nowe życie symbolicznego placu

Powodów dla których miasto właśnie teraz zdecydowało się poszukać najlepszych wizji dla placu, który ma wielką wartość historyczną i symboliczną — jest kilka. Zrealizowana w 1981 r. przestrzeń mocno się już zdegradowała — plac wymaga dziś pilnego remontu. Poza tym w jego sąsiedztwie powstają nowe inwestycje mieszkaniowe usługowe i usługowe. To nie koniec, bo planach jest zabudowa Stoczni Cesarskiej i półwyspu Drewnica. W efekcie miejsce to staje się centralnym placem powstającej dzielnicy.

- Mamy do czynienia z przestrzenią, która jest szalenie ważna dla Gdańska. Jest elementem naszego DNA. Nie tylko elementem historii, najpierw krwawej, a później pokojowej i radosnej, miejscem, gdzie różne ważne rzeczy się działy, ale też miejscem, gdzie widzimy, jak zmienia się charakter tej części miasta. Z obszaru przemysłowego zmieniło się w takie, gdzie ludzie przychodzą i się spotykają. Widzimy też, jak zmienia się przestrzeń wokół stoczni. Wokół Placu Solidarności i Europejskiego Centrum Solidarności powstają nowe budynki. To miejsce wymaga spójnej koncepcji, ale żeby ona była mądra, potrzebujemy właśnie waszych pomysłów, waszej wiedzy i waszej inspiracji - mówiła podczas uroczystości Aleksandra Dulkiewicz, prezydentka Gdańska.

Publiczna prezentacja prac wraz z dyskusją pokonkursową odbędzie się 12 grudnia.

I nagroda - pracownia APA Wojciechowski Architekci

I nagroda — pracownia APA Wojciechowski Architekci

mat. prasowe

Ewa Karendys

Głos został już oddany

IGP-DURA®one – system powlekania proszkowego
Dachówki na elewacji – trend w architekturze 2024
DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
INSPIRACJE