Zobacz w portalu A&B!
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Sylwia Małkiewicz – „Projekt przedszkola z zastosowaniem systemów słonecznych w Józefowie”

07 marca '23
Dane techniczne
Typ: praca dyplomowa inżynierska
Rok obrony: 2022
Nazwa: „PROJEKT PRZEDSZKOLA Z ZASTOSOWANIEM SYSTEMÓW SŁONECZNYCH W JÓZEFOWIE”
Autorka:

Sylwia Małkiewicz

Uczelnia:
Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
Promotor:

dr Janusz Marchwiński

Praca zgłoszona na konkurs
„Najlepszy Dyplom Architektura”

Tematem pracy inżynierskiej jest projekt przedszkola z zastosowaniem systemów słonecznych w Józefowie. Został on wybrany ze względu na duże zapotrzebowanie na tego typu placówki oraz fakt, że przedszkole ma bezpośredni wpływ na wychowanie, kształtowanie się charakteru dzieci. Ważne jest, aby taki obiekt był funkcjonalny, estetyczny oraz nowoczesny, chociażby poprzez wprowadzenie ekologicznych rozwiązań, dzięki którym dzieci od małego będą się zapoznawały z ochroną środowiska.

plan zagospodarowania terenu

plan zagospodarowania terenu

© Sylwia Małkiewicz

W swoim projekcie chciałam zawrzeć ideę leśnego przedszkola, w naturalnym, cichym otoczeniu, dlatego wybór padł właśnie na Józefów. Jest to region z dala od Warszawy, z klimatem nazywanym uzdrowiskowym. Charakterystyczną cechą tej miejscowości jest obecny w zabytkowych i ważnych obiektach styl świdermajer, który również zawarłam w swoim projekcie.

widok z lotu ptaka

widok z lotu ptaka

© Sylwia Małkiewicz

Projektowane przedszkole jest parterowe, jest więc dostępne dla wszystkich, bez żadnych ograniczeń. Forma budynku wynika bezpośrednio z analizy zadrzewienia działki oraz inspiracji układem drewnianych klocków, które można dowolnie formować, poprzez przesunięcia, wysunięcia, dodawanie i odejmowanie. Dzięki powysuwanym modułowym częściom powstały również wewnętrzne dziedzińce, które mogą służyć jako miejsca zabaw dla dzieci. Jako materiał konstrukcyjny wybrałam drewno klejone krzyżowo CLT, które jest wykonane z sosny, więc klimat miejsca został zachowany — działka jest porośnięta właśnie drzewami sosny.

detal

detal

© Sylwia Małkiewicz

Drewno CLT jest ekologicznym materiałem o bardzo dobrych właściwościach, a jednocześnie jego wygląd jest na tyle estetyczny, że można go zastosować we wnętrzach bez zbędnego przykrywania materiałami wykończeniowymi. Obiekt w większości przykryty jest dachem płaskim, na którym od strony południowej zastosowałam panele fotowoltaiczne. Część centralna jest przykryta dachem czterospadowym ze świetlikiem, który doświetla wnętrze holu. Elewacja przedszkola również została wykonana z drewna sosnowego, zaplanowano tu ornamenty w stylu świdermajer: ażurowe deski, zasłony przy oknach czy ornament na świetliku. Dla urozmaicenia fasady deski elewacyjne zostały ułożone w różnych kierunkach.

wizualizacja

wizualizacja

© Sylwia Małkiewicz

Przedszkole podzielono na takie strefy funkcjonalne, jak strefa administracyjna — w centrum rzutu, w której znajdziemy pokój nauczyciela, administracyjny, logopedy, pedagoga, gabinet pielęgniarki, pokoje socjalne; strefa edukacyjna — z salami dla pięciu oddziałów, każdy dla dwadzieściorga pięciorga dzieci; strefa sportowa — w tym sala gimnastyczna i sala sensoryczna; oraz strefa techniczna i kuchenna. Projektowane przedszkole zawiera wszystkie potrzebne pomieszczenia do funkcjonalnego użytkowania. Od strony południowej, czyli najbardziej nasłonecznionej, umieściłam sale przedszkolne, dzięki czemu mamy spełnione wymogi nasłonecznienia, a sale dzięki przeszkleniom otwierają się na zieleń, las, więc mamy też bezpośredni kontakt z naturą.

rzut

rzut

© Sylwia Małkiewicz

przekrój poprzeczny

przekrój poprzeczny

© Sylwia Małkiewicz

Wnętrza przedszkola są zaaranżowane w leśnym stylu. Przeważają kolory natury: zieleń, beż, jest także surowe drewno. Zagospodarowanie terenu uwzględnia strefy zabaw i edukacji. Znajdziemy tu hamaki na drzewach, huśtawki, domki dla dzieci, zielone pagórki utworzone z ziemi z wykopu, szałasy, ogródki warzywne czy budki dla ptaków. Utworzone zostały też ścieżki edukacyjne, dzięki którym dzieci będą mogły uczyć się o gatunkach drzew, krzewów czy ptaków.

wnętrze

wnętrze

© Sylwia Małkiewicz

Projektowanie przedszkoli leśnych jest stosunkowo nowym kierunkiem w Polsce, ich idea i sposób zaprojektowania mogą mieć bardzo dobry wpływ na kształtowanie się dziecka. Dla najmłodszych taki obszar może stać się elementem poszukiwań — przygód, leśnych tajemnic, miejscem, w którym mogą się wyszaleć, pobiegać, odkrywać, jak funkcjonują zwierzęta w lesie, dlatego duży nacisk kładę na projektowanie zintegrowane z przyrodą. Budynek jest dodatkiem do tej przestrzeni, nie niszczy jej, ale dodaje nową funkcję.

 
Sylwia
MAŁKIEWICZ

Ilustracje: © Autorka

Głos został już oddany

Światło Cię Uniesie – okna, które zmieniają dom — Fakro INNOVIEW
Światło Cię Uniesie – okna, które zmieniają dom — Fakro INNOVIEW
Dachówki ceramiczne Röben – zawsze na czasie
AQUA – Stelaże podtynkowe i przyciski spłukujące
INSPIRACJE