okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Grand Prix dla projektu „WKoło Wesoło” w 21. konkursie KOŁO

Dobrawa Bies
21 czerwca '19

Projekt „WKoło Wesoło” zdobył pierwsze miejsce w 21. konkursie KOŁO na przestrzeń miejską w Olsztynie. Lauratami Grand Prix na koncepcję Ogrodu Zabaw wraz z toaletą publiczną nad Jeziorem Długim w Olsztynie jest czwórka młodych architektów: Klaudia Gołaszewska, Marek Grodzicki, Kinga Grzybowska i Michał Hondo.

Idea

Głównym założeniem projektu „WKoło Wesoło” jest ciekawa i bezpieczna przestrzeń dla jego użytkowników, a w szczególności dzieci. Prosta i estetyczna forma harmonizuje z otaczającą ją naturą. Cylindryczny obiekt otoczony jest owalną rampą wiodącą na platformę widokową, z której rozpościera się widok na Jezioro Długie. Prosty i dynamiczny kształt ścieżki domyka teren placu zabaw od strony ulicy, czyniąc go kameralnym i bezpiecznym. Ścieżka ma za zadanie zachęcać do aktywności fizycznej, stając się ulubionym miejscem do zabaw i spotkań mieszkańców Olsztyna.

Wnętrze budynku toalety doświetlono wewnętrznym, zielonym atrium, które zapewnia naturalne oświetlenie łazienek oraz zbiera wodę opadową. Rośliny widoczne przez mleczne szkło mają zapewniać odpowiednią intymność, umożliwiając ciągły kontakt z zielenią.

Wizualizacja projektu „WKoło Wesoło”

© Klaudia Gołaszewska, Marek Grodzicki, Kinga Grzybowska, Michał Hondo

Strategia

Obszar zagospodarowania podzielono na kilka stref, którego głównym elementem jest ogród zabaw z budynkiem toalety publicznej. Zlokalizowano go blisko ulicy Leśnej, tworząc atrakcyjną przestrzeń publiczną z dobrym dostępem do zbiornika wodnego.

Przez obiekt przebiega ścieżka, która prowadzi do elementów rekreacyjnych rozmieszczonych wzdłuż jeziora. Przyjęta strategia proponuje możliwość wyboru konkretnych elementów małej architektury poprzez głosowanie mieszkańców, w którym mieliby bezpośredni wpływ na ostateczny wygląd założenia. Różne rodzaje małej architektury, zaprojektowano tak, aby były interesujące dla każdego w wieku od 1 do 99 lat, co umożliwi na międzypokoleniową integrację. Poszczególne elementy tworzą razem z placem zabaw kompozycyjną całość.

Plansza projektu „WKoło Wesoło”

© Klaudia Gołaszewska, Marek Grodzicki, Kinga Grzybowska, Michał Hondo

Materiały

W koncepcji zastosowano materiały naturalne takie jak drewno, które oddaje charakter miejsca oraz wpisuje się w otaczającą zieleń. Barierki ścieżki zostały stworzone z grubych lin, odpornych i bezpiecznych dla użytkowników. Nawiązują one również do popularnego w tym regionie żeglarstwa.

Technologia wykonania

Plac zabaw i toaletę zaprojektowano z myślą o projektowaniu uniwersalnym.

Minimalizm cylindrycznego kształtu toalety poprawia właściwości termiczne, zmniejszając straty ciepła. Przewidziano miejsce na zbiornik zbierający wodę deszczową z powierzchni tarasu oraz na szarą wodę pochodzącą z umywalek. Instalacje wewnątrz budynku umożliwią na ponowne wykorzystanie jej przy spłukiwaniu wody w toaletach.

W obiekcie przewidziane jest zastosowanie energooszczędnego oświetlenia w technologii LED.

 

oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego

Głos został już oddany