Zobacz w portalu A&B!
BIM Toolbox Paneltech – Paneltech inwestuje w technologię BIM!
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Kornelia Frankiewicz z Wydziału Architektury Wnętrz wrocławskiej ASP stworzyła projekt wielofunkcyjnego studia kulinarnego

20 czerwca '24
w skrócie
  1. Kornelia Frankiewicz z Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu stworzyła projekt wnętrze studia kulinarnego z wielofunkcyjną salą szkoleniową.
  2. Obiekt składa się z kilku przestrzeni: hol główny posiada reprezentacyjną recepcję oraz otwartą przestrzeń czytelni na stopniach, a sala szkoleniowa zawiera pełną zabudowę, ekrany bezszwowe oraz stałe stanowisko do gotowania.
  3. Przestrzeń może spełniać wiele funkcji, takich jak szkoła gotowania, miejsce pokazów kulinarnych i studio nagraniowe.
     
  4. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej portalu AiB

W ramach pracy semestralnej powstałej w Pracowni Projektowania Architektury Wnętrz na Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu Kornelia Frankiewicz stworzyła wnętrze studia kulinarnego z wielofunkcyjną salą szkoleniową. Projekt powstał pod kierunkiem prof. Katarzyny Anny Jagiełło.

aksonometria

aksonometria

© Kornelia Frankiewicz

hol główny i strefa socjalna

Obiekt ma przestronny hol główny z reprezentacyjną recepcją z widocznym logiem firmy oraz otwartą przestrzeń czytelni, znajdującą się na stopniach. W czytelni można wygodnie usiąść, poczytać książki i magazyny kulinarne, oczekując na zajęcia.

wizualizacja

wizualizacja

© Kornelia Frankiewicz

Dalej hol prowadzi użytkowników wokół obłej bryły recepcji, stanowiącej centralny punkt orientacyjny i kierującej do pozostałych stref studia. Znajdują się tam strefa socjalna, biuro, szatnie i toalety z ukrytymi wejściami, które nie zaburzają płynności kształtu korytarza. Wnęka z boku centralnej bryły może służyć jako szatnia podczas pokazów kulinarnych lub miejsce na prywatne rozmowy.

wizualizacja

wizualizacja

© Kornelia Frankiewicz

sala szkoleniowa

Za przeszkloną ścianą holu usytuowano salę szkoleniową, której centralnym elementem jest zabudowa na całą jej szerokość, mieszcząca wszystkie niezbędne sprzęty i naczynia. Nad zabudową umieszczono ekrany bezszwowe, ułatwiające uczestnikom dostrzeganie detali pokazów nawet w ostatnich rzędach. W centrum sali znajduje się stałe stanowisko do gotowania dla prowadzącego kucharza. Sala wyposażona jest również w siedzisko pod oknem oraz rząd piekarników na wygodnej wysokości.

wizualizacja

wizualizacja

© Kornelia Frankiewicz

Przestrzeń sali szkoleniowej zaprojektowano z myślą o różnorodnym użytkowaniu. Może służyć jako szkoła gotowania, gdzie mobilne wózki umożliwiają pracę ośmiu osobom jednocześnie, lub jako miejsce pokazów kulinarnych, gdy mobilne stanowiska zastępuje się rzędami krzeseł. Salę można zaadoptować na studio nagraniowe dla programów kulinarnych, dzięki stanowisku stałemu, imitującemu zwykłą kuchnię z dużą wyspą.

wizualizacja

wizualizacja

© Kornelia Frankiewicz

przestrzeń techniczna

Za ścianą sali szkoleniowej znajduje się ukryta strefa brudna, wyposażona w duże zlewy i zmywarki. Pomieszczenie gospodarcze i magazyn mieszczą mobilne stanowiska do gotowania, krzesła oraz sprzęt do nagrań. Magazyn spożywczy, wyposażony w chłodziarki, zamrażarki i regały, zapewnia miejsce na wszelkie produkty potrzebne do zajęć.

rysunek techniczny

rysunek techniczny

© Kornelia Frankiewicz

kolorystyka i oświetlenie

Całe wnętrze wykończone jest w stonowanych kolorach, z dominującą czernią mikrocementu na ścianach i suficie oraz delikatnym naturalnym drewnem w formie lameli o nierównomiernym rozłożeniu. Na podłodze znajduje się wytrzymała posadzka lastryko w jasnym odcieniu beżu z drobinami w naturalnych tonach. Całość przełamuje słoneczna żółć, widoczna głównie w tapicerce siedzisk, nadająca wnętrzu więcej kulinarnego wydźwięku. Gdzieniegdzie pojawiają się również intensywne odcienie pomarańczy i czerwieni jako elementy wyposażenia. Oświetlenie wnętrza podzielone jest na dwie strefy: szkoleniową i holu. W strefie szkoleniowej oświetlenie jest równomiernie rozmieszczone po całym suficie, zapewniając mocne i równomierne światło, niezbędne do pracy. 

wizualizacja

wizualizacja

© Kornelia Frankiewicz

Natomiast w strefie holu oświetlenie jest bardziej stonowane i rozmieszczone tak, aby ułatwić korzystanie z przestrzeni, zachowując przy tym przytulny klimat.

wizuzalizacja

wizualizacja

© Kornelia Frankiewicz

Aleksandra Skorupa

Głos został już oddany

Światło Cię Uniesie – okna, które zmieniają dom — Fakro INNOVIEW
Światło Cię Uniesie – okna, które zmieniają dom — Fakro INNOVIEW
Dachówki ceramiczne Röben – zawsze na czasie
INSPIRACJE