Wybierz Nagrodę Publiczności w konkursie „Najlepszy Dyplom WNĘTRZA”
Wybierz Nagrodę Publiczności w konkursie „Najlepszy Dyplom WNĘTRZA”

Bar winny Płynę. Poznański lokal skąpany w winie, świetle i muzyce

Dobrawa Bies
13 września '21
Dane techniczne
Nazwa: bar winny Płynę
Lokalizacja: Polska, Poznań
Pracownia: wiercinski-studio
Architekt: Adam Wierciński

Powierzchnia:

50 m²

Zdjęcia:

PION Studio (Basia Kuligowska, Przemysław Nieciecki)

Kalendarium:

2020

Do niedawna (zanim pojawiła się pandemia) w mieszkaniowej dzielnicy Wilda w Poznaniu znajdował się bar winny o wdzięcznej nazwie Płynę. Pomimo swojej niewielkiej powierzchni miejsce serwowało szeroki wachlarz światowych win z małymi przekąskami w stylu tapas. Przypominamy projekt, którego autorem, zarówno wystroju wnętrza oraz jego wyposażenia jest Adam Wiercińskiwiercinski-studio.

Poznański lokal zajmował powierzchnię jedynie pięćdziesięciu metrów kwadratowych i to właśnie ze względu na ograniczenia projektowe, architekt wydzielił otwartą kuchnię dużym wspólnym stołem zamiast pełnej, zabudowanej lady.

Dzięki temu goście mogą usiąść w domowej atmosferze przy stole, przyglądać się przygotowaniu potraw i przełamać dystans z sommelierem — dodaje Adam Wierciński.

Bar winny
aksonometria

aksonometria baru winnego

© wiercinski‑studio

Jasne i ciepłe wnętrze Płynę jest utrzymane w kolorystyce białego i czerwonego wina oraz naturalnego, dębowego drewna. Natomiast połysk beżowych płytek, którymi wyłożone są wszystkie ściany, sprawia wrażenie szklanej, mokrej tafli, kontrastując ze starą matową podłogą z lastryko. To pozostałość po sklepie rybnym, który wcześniej funkcjonował w tym miejscu przez ponad dwadzieścia lat. Warto dodać, że właściciele winiarni to miłośnicy muzyki. Wśród win wystawionych na regałach można znaleźć kolekcje płyt winylowych, które również wiszą na ścianie, a ich okładki ozdabiają wnętrze.

Wnętrze winiarni
Płynę, regały

na regałach można znaleźć również płyty winylowe

fot.: PION Studio © wiercinski‑studio

Goście winiarni mają do wyboru kilka rodzajów siedzisk, zaprojektowanych przez wiercinski-studio. W centralnej części lokalu są stoliki, których kształt umożliwia łączenie w różne konfiguracje. Nad nimi na suficie wisi wyjątkowa neonowa instalacja z lustrami — dzięki odbiciu sprawia, że pomarańczowe łuki tworzą kształt świecących okręgów znajdujących się w kieliszkach i butelkach od wina.

Fragment wnętrza
z jasnymi kafelkami    Pomarańczowa instalacja na
suficie

neonowa instalacja na suficie

fot.: PION Studio © wiercinski‑studio

Wnęki okienne zostały wykorzystane przez projektanta jako siedziska zwrócone do wnętrza i połączone z małymi okrągłymi stolikami. Aby wprowadzić w lokalu bardziej intymną atmosferę oraz uchronić się przed południowym słońcem, w oknach wiszą transparentne zasłony.

transparentne zasłony
w oknach    drewniane stoliki

goście winiarni mają do wyboru kilka rodzajów siedzisk

fot.: PION Studio © wiercinski‑studio

Dobrawa Bies: Lokal, w którym znajduje się winiarnia, to kolejne miejsce o niewielkiej powierzchni, które projektowałeś. Jak tym razem podszedłeś do pracy i rozwiązań funkcjonalnych?

Adam Wierciński: Małe powierzchnie są ciekawe do projektowania. Kluczowy jest układ funkcjonalny, ilość stolików, miejsc siedzących i komunikacja pomiędzy nimi. Podczas układania tych elementów rodzą się takie ciekawe pomysły jak wykorzystanie przestrzeni w oknach na miejsca czy niestandardowe rozwiązanie baru jako wspólnego stołu.

Winyle na ścianach    Otwarty bar i kuchnia
winiarni

przy barze można usiąść niczym przy kuchennym stole

fot.: PION Studio © wiercinski‑studio

Dobrawa: Również wyposażenie jest wykonane przez twoją pracownię. Czy takie „totalnie” projektowanie daje większą swobodę? Jakie są trudności?

Adam: W moim przypadku daje mi to większą swobodę, ponieważ rysuję lokal od zera i projektując wszystko na miarę, mogę lepiej wykorzystać przestrzeń oraz uzyskać niepowtarzalny efekt. Na pewno trzeba się poświęcić, aby dobrze przeanalizować takie aspekty jak ergonomia w projektowaniu mebli czy nie zapomnieć o uziemieniu prądu przy projektowaniu lamp :)

Dobrawa: Co stanowiło główną inspirację? Czy inwestor postawił jakieś szczególne wymagania?

Adam: Dla inwestora ważne było ustawienie funkcjonalne lokalu, współpracowaliśmy już wcześniej i w kwestii estetyki i autorskich rozwiązań miałem wolną rękę.

Bar winny Płynę

architekt zaprojektował zarówno wnętrze, jak i wyposażenie

fot.: PION Studio © wiercinski‑studio

Dobrawa: Jaką atmosferę wnętrz chciałeś uzyskać, wybierając takie materiały i kolory?

Adam: Kolorystyka opiera się na kolorach winnych i naturalnego drewna. Atmosfera miała być swobodna i „ciepła” w odbiorze, stąd takie dodatki, jak pomarańczowe światło neonów czy zasłony w oknach. Na taką atmosferę również składa się swobodny układ i zróżnicowanie miejsc siedzących i kontakt z barmanami, którzy nie są schowani za barem.

Dobrawa: Dziękuję za rozmowę.

Obecnie miejsce baru zajęło Cudo Vegan Sushi, a butelki z winami zamieniono na marynowane warzywa w słoikach.

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Aluprof Future Builders — „Jak powinno wyglądać budownictwo przyszłości?” — rozmowy z architektami z całego świata
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta