reklama
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty

Dżungla pośród betonu – realizacja Malinowski Design

Wiktor Bochenek
14 października '22
Dane techniczne
Pracownia:   
Malinowski Design Urban & Landscape
Zespół: Dariusz Malinowski, Daniel Konopka, Beniamin Straszewski, Tomasz Kurtek, Jakub Woźny
Konsultacja botaniczna: Joanna Bogdanowicz
Projekt szklarni: BJK Architekci
Konstrukcja: Skills Group Dariusz Czeplina
Akwarystyka: Jakub Kordas
Oświetlenie: QLAB Laboratory of Light
Dźwięk: Mood Media
Instalacje: Sanis
Technologia:
Green Drop Tomasz Pogorzelec
Inwestor: Olivia Business Centre
Rok powstania projektu:
2018
Budowa: 2016-2021

Styl aranżacji Jungle Room kojarzy się przede wszystkim z wnętrzami millenialsów, którzy swoje mieszkania zazieleniają do granic możliwośći. Takie rozwiązanie nie jest jednak zarezerwowane dla wnętrz prywatnych, co pokazuje Olivia Garden – najnowsza realizacja Malinowski Design.

O projekcie Olivia Garden, doborze roślin, rozwiązaniach technologicznych wykorzystanych w tej realizacji oraz o satysfakcji opowiada Dariusz Malinowski z Malinowski Design.

Wiktor Bochenek: Jaka historia kryje się za stworzeniem Olivia Garden? Jak długo powstawała ta realizacja i ile osób przy niej pracowało?

Dariusz Malinowski (Malinowski Design): Inwestor zaprosił nas w 2016 roku do konkursu który miał na celu opracowanie koncepcji i rozwiązań dla otoczenia centrum biurowego Olivia business Center w Gdańsk Olivia, przy okazji rozbudowy kompleksu o nowe budynki w tym główny budynek — Olivia Star. Prace nad projektem trwały cztery lata wraz z budową.

Ogród miał być zrealizowany z  myślą o codziennych gościach. Przede wszystkim zapewnić atrakcyjne miejsce do pracy i odpoczynku — do oderwania się od atmosfery biura. To miejsce nie tylko do zwiedzania, ale również do pracy lub relaksu. Wyzwaniem było stworzenie idealnego środowiska dla ludzi, ale także dla roślin, aby mogły się rozwijaćkwitnąć.

Olivia Garden zlokalizowane zostało w sercu gdańskich biurowców

Olivia Garden zlokalizowane zostało w sercu gdańskich biurowców

© Malinowski Design

Nad projektem pracował cały sztab ekspertów od architektów krajobrazu, ogrodnikówbotaników, ekspertów od upraw roślin, architektów, konstruktora, instalatorów, oświetleniowców, meblarzy, dźwiękowców i wielu innych byli to ludzie, zarówno zatrudnieni przez naszą pracownię, Malinowskidesign, jak i po stronie inwestora. Myślę, że przez ten projekt przewinęło się ponad pięćdziesiąt osób.

Inspiracją dla projektu były tropikalne wyspy — stworzenie magicznego ogrodu w sercu „betonowej dżungli”. Celem było stworzenie unikalnego, harmonijnego miejsca pełnego ciepłych kolorów. W ogrodzie znajduje się wiele miejsc do wypoczynku w grupie lub samotnie, z różną intensywnością światła słonecznego, każdy może znaleźć miejsce dla siebie. Ogród został zaprojektowany tak, aby nawet przy większej liczbie osób była w nim przestrzeń dla jednostki.

Wiktor: Jak duży jest ten kompleks?

Dariusz: Olivia Garden to przestrzeń o powierzchni blisko ośmiuset metrów kwadratowych. Wypełniona została tysiącami tropikalnych roślin różnych gatunków, które pochodzą z takich krajów jak Indonezja, Australia, Nowa Gwinea, Madagaskar, Malezja, Borneo, Kostaryka, Wenezuela, czy tropikalne lasy Amazonii. Oprócz licznych roślin sięgających dwóch, trzech metrów wysokości, w ogrodzie zasadzonych zostało ponad trzydzieści dużych drzew.

W przestrzeni ogrodu umieszczono ponad 150 gatunków roślin

w przestrzeni ogrodu umieszczono ponad 150 gatunków roślin

© Malinowski Design

Wiktor: Na czym polega Nature Connect Concept wykorzystana w tym projekcie?

Dariusz: Nature Connect to autorska koncepcja naszego studia projektowego, która daleko wybiega poza spotykane dotychczas formy aranżacji wnętrz wykorzystujące żywą roślinność. Wiele funkcji użytkowych biurowca zostało wkomponowane w ogród, który tworzy jedną z głównych domen całego kompleksu. Przy jego realizacji zastosowano innowacyjną technologię kontroli klimatu ogrodu pod dachem, która pozwala utrzymać bliski naturalnemu ekosystem egzotycznego ogrodu nawet w warunkach bez dostępu do światła dziennego. Inne rozwiązania, takie jak zielone ściany, aranżacje zieleni biur lub rośliny doniczkowe na biurkach i w przestrzeniach wspólnych – bazują zazwyczaj na kilku prostych gatunkach roślin zdolnych przetrwać w pomieszczeniach.

Aby to osiągnąć, stworzyliśmy innowacyjną na skalę europejską technologię sterowania klimatem. Taki odpowiednik „automatycznej pogody”, dzięki któremu możemy kontrolować temperaturę, wilgotność, nasłonecznienie i wymianę powietrza niezależnie od zmieniających się zewnętrznych warunków klimatycznych, zapewnić dobrostan roślinom oraz komfort użytkownikom ogrodu. Jest to jedyne takie miejsce, gdzie człowiek może poczuć się jak w egzotycznym krajobrazie.

Ogród można oglądać z antresoli

ogród można oglądać z antresoli

© Malinowski Design

Koncepcja Nature Connect zastosowana w Olivia Garden opiera się na założeniu, że aranżacja całej przestrzeni jest budowana w taki sposób, aby jak najpełniej odzwierciedlić nastrój naturalnego ekosystemu, wpływając pozytywnie na samopoczucie ludzi. W projekcie zadbano o najważniejsze detale, takie jak poziom hałasu, jakość powietrza, rodzaj światła i otoczenie wypełnione naturą, które kojąco wpływają na nastrój użytkowników. Tworzą one cztery strefy dla odbiorców ogrodu: dialogu, relaksu, coworkingu, strefy food&drink. Pomiędzy nimi powstała antresola, ścieżki i rampy.

Ten projekt stanowi podsumowanie ponad dwudziestu dwóch lat naszych doświadczeń w projektowaniu ogrodów botanicznych, zoologicznych, palmiarni czy terrariów. Na ich bazie jesteśmy w stanie przenieść użytkownika do miejsc, które chciałby odwiedzić, dając mu możliwość pełnej interakcji z naturą w tak nienaturalnym zwykle środowisku, jak biuro i miasto. Olivia Garden to pierwszy krok w kierunku poszukiwania rozwiązań, które pomogą nam lepiej zrozumieć zależność pomiędzy komfortem człowieka a naturą. Dzięki wprowadzeniu „infrastruktury nature connect” do budynków tworzymy w nich klimat relaksu, więzi z naturą, co pozytywnie wpływa na poziom zaangażowania, kreatywność i interakcje między ludźmi.

Obok relaksu, ogród może służyć również spotkaniom i pracy

obok relaksu, ogród może służyć również spotkaniom i pracy

© Malinowski Design

Wiktor: Jak rozwiązano kwestie kwestię podlewania roślin?

Dariusz: System nawadniania i nawożenia to nowoczesny, w pełni zautomatyzowany system odżywania roślin, gdzie składniki pokarmowe w postaci rozcieńczonych soli mineralnych dostarczane są w odpowiedniej formie do roślin. Dzięki układowi recyrkulacji straty wody są minimalne – wynoszą tyle, ile wyparuje przez otwarte okna, a sama woda do uprawy jest pozyskiwana z deszczu.

Wiktor: W jaki sposób rozwiązano tę przestrzeń od strony technicznej, na przykład redukcji zużycia prądu?

Dariusz: Zarówno wybór technologii, jak i sama aranżacja ogrodu, miały ogromny wpływ na ograniczenie zużycia energii. Wpływa na to fakt, że mamy tu bogatą kompozycję roślin, które przechwytują znaczną część energii poprzez liście. Rośliny rzucają również cień na posadzkę, która dzięki temu nie nagrzewa się od słońca. Odpowiednie rozmieszczenie roślin w pawilonie wymusza naturalny ruch powietrza, co sprzyja zwiększeniu komfortu odczuwalnego przez człowieka.

Ogród wykorzystuje wodę deszczową

ogród wykorzystuje między innymi wodę deszczową

© Malinowski Design

Jednocześnie, dzięki ruchom konwekcyjnym urządzeń wentylacyjnych, zmniejszają się wydatki na energię. Kurtyny cieniujące oprócz kontroli światła słonecznego dodatkowo spełniają funkcję izolacji termicznej, zmniejszając wydatki na chłodzenie, a zimą ograniczają straty ciepła. System zamiennie reguluje wilgotność oraz odczuwalnie obniża temperaturę, co jest niezbędne do kreowania klimatu dla roślin i ludzi. Obiekt, dzięki swojej budowie i dużej, wykorzystuje te słabości jako atut. Gdy temperatura zewnętrzna spada, wewnątrz zwiększa się wilgotność, co jest korzystne dla roślin i wpływa na zmniejszenie kosztów energii potrzebnej do osuszania. Dzięki roślinom mamy mniejsze koszty energii a klimat dla człowieka jest bardziej przyjazny.

W ogrodzie są specjalne, odosobnione miejsca do medytacji, jak i spotkań

w ogrodzie są specjalne, odosobnione miejsca do medytacji, jak i spotkań

© Malinowski Design

Wiktor: Dla kogo jest dostępna Olivia Garden?

Dariusz: Ogród jest dostępny dla wszystkich w ciągu dnia głównie dla rezydentów, mieszkańców, jak i odwiedzających.

Wiktor: Co było najtrudniejsze w tym projekcie, a z czego są Państwo najbardziej dumni?

Dariusz: Nie ma podobnej realizacji w Europie a może i na świecie, dlatego wszystko musieliśmy zacząć od zera. Nie mieliśmy się na czym oprzeć, nad projektem pracowało wielu ekspertów z różnych dziedzin i to wymagała dużego zaufaniapracy tak, aby wszyscy byli zgodni co do oczekiwanego efektu.

Od samego początku stawialiśmy sobie wysokie wymagania tak, aby komfort ludzi i roślin nie był w sprzeczności ze sobą. Największym sukcesem jest to, że mamy szczęśliwych użytkowników w zdrowym i tętniącym krajobrazie egotycznym w północnej Polsce. Dziś korzystają z tego tysiące odwiedzających, co jest powodem do dumy.

Wiktor: Dziękuje za rozmowę!

Olivia Garden

Olivia Garden

© Malinowski Design

rozmawiał Wiktor Bochenek

Głos został już oddany

Seria Austin – klamki do drzwi wewnątrzlokalowych
IC Project – narzędzie stworzone dla biura architektonicznego
Nowoczesne Biurowce – Trendy