Zobacz w portalu A&B!
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty

Tu pracujemy kreatywnie! Kolorowe wnętrza poznańskiego biura

Dobrawa Bies
10 sierpnia '22

Zaglądamy do świeżo odremontowanego wnętrza poznańskiego biura agencji reklamowej GPD, zaprojektowanego przez pracownię Bidermann+Wide. Architekci, aby sprostać wymaganiom dynamicznie rozwijającego się, niemal dwustuosobowego zespołu pracowników, zaproponowali ciekawe rozwiązania z zakresu akustyki i ergonomii. W biurze znajdziemy przestrzenie do kreatywnej pracy w pojedynkę i w grupach, intensywne kolory oraz design biofiliczny.

Ogromnie zależało nam na społecznym odbiorze projektu, czyli na tym, by zespołowi naprawdę dobrze się tu pracowało. Staraliśmy się jak najlepiej zadbać o wygodę codziennego funkcjonowania i stworzyć odpowiedni ekosystem do pracy, a więc między innymi zapewnić wysoką jakość powietrza [...] — mówi główny projektant, Maciej Bidermann.

Przestrzeń z widokiem na Poznań

biuro z widokiem na Poznań

fot.: Hanna Połczyńska |Kroniki Studio © Bidermann+Wide

Dlaczego agencja zdecydowała się na remont swojego biura? Wcześniej brakowało w nim strefy socjalnej z kuchnią i z przestrzenią relaksu, ale też miejsc do prowadzenia bardziej, czy mniej formalnych spotkań. Dodatkowo GPD poprosiło a salę projekcyjną.

Charakterystycznym elementem biura są mobile meble o obłych kształtach i kolorowe pokoje do spotkań

charakterystycznym elementem biura są mobile meble o obłych kształtach i kolorowe pokoje do spotkań

fot.: Hanna Połczyńska |Kroniki Studio © Bidermann+Wide

Wprowadzenie wszystkich tych funkcji oraz komfortowe rozlokowanie na 1350 metrach kwadratowych niemal dwustu pracujących twórczo osób uważamy za duży sukces — dodaje architekt.

Sala kinowa z drewnianymi stopniami tworzącymi widownię

sala kinowa z drewnianymi stopniami tworzącymi widownię

fot.: Hanna Połczyńska |Kroniki Studio © Bidermann+Wide

open space, hot desk i sala kinowa

Aby tego dokonać, architekci podzielili zajmowane przez firmę piętro na pół. Pomiędzy powstałymi w ten sposób dwoma open spaceami (zielonym  i czerwonym), powstała przestrzeń wspólna, otoczona szerokim przejściem, jak mówią autorzy krwiobiegiem firmy. Oprócz lobby z recepcją z charakterystczną rzeźbą gladiatora, w centralnej części biura znalazły się kuchnia z częścią kawiarnianą, długim stołem integrującym pracowników i kilkoma drobnymi stolikami, a także hot desk. Krok dalej, oddzielana w razie potrzeby czarną kurtyną, pojawiła się sala kinowa z drewnianymi stopniami tworzącymi widownię.

Hot desk w biurze GPD

hot desk 

fot.: Hanna Połczyńska |Kroniki Studio © Bidermann+Wide

kolorowe sale spotkań

W biurze nie zabrakło też różniej wielkości sal spotkań, zarówno zamykanych, jak i półotwartych w formie tapicerowanych nisz ze stołami i siedziskami. Największa, dwunastoosobowa sala konferencyjna ma podwyższone parametry akustyczne, sprzyjające dłuższym wideo rozmowom oraz odpowiedni sprzęt elektroniczny. W sąsiedztwie znalazły się też budki do prowadzenia rozmów telefonicznych.

Kolorowe, półotwarte przestrzenie do spotkań

kolorowe, półotwarte przestrzenie do spotkań

fot.: Hanna Połczyńska |Kroniki Studio © Bidermann+Wide

dbałość o akustykę i redukcja pogłosu

Siedziba agencji znajduje się nie najmłodszym biurowcu, dlatego ważna była dbałość o akustykę i redukcja pogłosu. Służą im liczne multifunkcjonalne, mobile meble widoczne pośród biurek. Sprzęty oprócz organizacji przestrzeni służą na przykład jako biblioteczka, ławka, czy tablica. Dodatkowo przestrzeń wyciszają kotarypodłogi dywanowe w salach konferencyjnych, które podobnie jak panele akustyczne pochłaniają hałas. Widoczną w różnych częściach biura podłogę drewnianą pozostawiono z poprzedniego wystroju i poddano renowacji w duchu świadomości ekologicznej.

Architekci wprowadzili do wnętrz roślinność

architekci wprowadzili do wnętrz roślinność

fot.: Hanna Połczyńska |Kroniki Studio © Bidermann+Wide

przyjazna przestrzeń

Architekci zdecydowali się na pozostawienie drewnianej podłogi oraz długiego stołu (dzisiaj hot desk), elementów pochodzącego z poprzedniego wystroju przestrzeni. W całym projekcie ważnym aspektem były standardy certyfikacji budynków WELL oraz projektowanie biofiliczne. Projektanci zastosowali między innymi odpowiednio dobrane rośliny, które służą nie tylko dekoracji wnętrz, ale też podnoszą parametry natlenienia i wilgotności powietrza oraz redukują stres, a także zapewnili dostęp do świeżej, filtrowanej wody pitnej.

W biurze wprowadzono liczne przeszklenia  Intensywne kolory i wytłumiające kotary w salach spotkań

kolorystyka i wyposażenie mają sprzyjać kreatywności

fot.: Hanna Połczyńska |Kroniki Studio © Bidermann+Wide

Poczytajcie także o sposobach na urządzenie wnętrza w nurcie biophlic design.

 
oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany

VELUX
VELUX Daylight Solutions - Odkryj historie światła
Nowoczesne rozwiązania klimatyzacyjne i wentylacyjne LG
BIBLIOTEKA BIM — Dział z materiałami w formacie BIM, dedykowany przede wszystkim architektom i projektantom wnętrz.
Designerskie baterie kuchenne i łazienkowe