okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Nowoczesne przestrzenie do pracy w zabytkowym kontekście. Rewitalizacja Stoczni Cesarskiej w Gdańsku od Roark Studio

Małgorzata Tomczak
22 października '20

W samym sercu Gdańska znajduje się jeden z najbardziej rozpoznawalnych jej architektonicznych landmarków. Stocznia Cesarska. Wzdłuż brzegu martwej Wisły, niedaleko kolejowego dworca i Starego Miasta. To tam, u jej bram padł komunizm w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. To miejsce będące niemym świadkiem historii i kształtu Europy, jaką znamy dzisiaj. Powstała w XIX wieku i była jedną z najnowocześniejszych stoczni produkujących okręty. Obecnie teren Stoczni Cesarskiej jest rewitalizowany.

lobby

fot.: D. Kulasiewicz © Roark Studio

rewitalizacja pod okiem konserwatora zabytków

Na jesieni oddano do użytku XIX-wieczny budynek Dyrekcji — najstarszego budynku na terenie stoczni. Za projekt rewitalizacji odpowiada trójmiejska pracownia Roark Studio. Budynek Dyrekcji powstał w 1878 roku. Od początku pełnił funkcje biurowe. Kilkukrotnie rozbudowywany i podniesiony o jedną kondygnację na początku XX wieku. Podczas II wojny światowej ucierpiał — stracił część skrzydła północnego i wschodniego. Po wojnie wielokrotnie remontowany. Jednak udaną rewitalizację pod czujnym okiem konserwatora zabytków przeszedł dopiero w ostatnich okresie.

Prace konserwatorskie elewacji przeprowadzono w sposób, który pozwala dostrzec kolejne fazy przekształceń budynku, jednocześnie nie zaburzając jednorodności architektury. Czytelne jest między innymi zróżnicowane spoinowanie, w części głównej fasady wyeksponowano natomiast stolarkę okienną o pierwotnej kolorystyce. Wymieniono lub odrestaurowano łącznie 330 okien. Te, które nie przetrwały, nawet w szczątkowej formie, musiały zostać odtworzone na podstawie dokumentacji fotograficznej, z zachowaniem ozdobnych detali. W trakcie prowadzenie prac oczyszczono 160 tys. zabytkowych cegieł, uzupełniono i wzmocniono 100 km spoin. W budynku po raz pierwszy zainstalowano windę i dźwig schodowy, dzięki czemu obiekt jest dostępny dla osób o ograniczonej sprawności ruchowej. Po latach również zegar wrócił na swoje miejsce w wieży budynku Dyrekcji. Wszystkie działania były prowadzone pod okiem specjalistów z zakresu ochrony zabytków” — czytamy w opisie do projektu.

budynek Dyrekcji Stoczni

fot.: D. Kulasiewicz © Roark Studio

nowoczesne biuro, czyli jakie?

Nowoczesne przestrzenie biurowe to już na szczęście nie tylko wieki open space, w którym trudno o dobrą organizację pracy i skupienie, gdy w tle mamy niekończące się rozmowy sąsiadów i natrętny dźwięk dzwoniących telefonów.

Budynek Dyrekcji ma kształt litery L. Jego XIX-wieczny układ, na który składają się korytarze, z których z kolei wchodzi się do poszczególnych pomieszczeń to zastany historyczny kontekst funkcjonalny. Jednak każde z tych pomieszczeń jest starannie zaprojektowane z wysoką dbałością o jakość i komfort pracy. „Układ funkcjonalny sprzyjać ma budowaniu relacji międzyludzkich, umożliwiać interakcję i współpracę społeczności użytkującej budynek. We wnętrzu przewidziane są takie udogodnienia, jak współdzielone sale konferencyjne, strefy relaksu, kawiarnia, wspólne aneksy kuchenne, a nawet powierzchnia do organizacji wystaw i imprez. Przestrzeń co-workingowa znajdzie się na dwóch najwyższych piętrach budynku, stanowi społeczne serce budynku i tzw. „Mind Dock” — podkreślają architekci.

     

rzuty

© Roark Studio

Mix nowoczesności z elementami zabytkowymi tworzy wnętrze z duszą. Historyczne drzwi lobby, ale też szklane ściany na piętrze, pięknie zachowany i uzupełniony zabytkowy detal. Na parterze znajdziemy przestrzeń pod kawiarnię, salę konferencyjną, aneksy kuchenne oraz salę eventową. Zadbano tu o zachowanie jak największych fragmentów historycznej posadzki. Uwagę zwracają również kolumny, oryginalnie złocone. Postanowiono oczyścić je z farby tak, aby zachować ich surowy wygląd, w niektórych miejscach wciąż jeszcze przebijają złocenia.

historyczne drzwi lobby

fot.: D. Kulasiewicz © Roark Studio

Na trzeciej i czwartej kondygnacji znajduje się strefa coworkingowa. Jest tam też miejsce na niewielkie sale konferencyjne oraz przestrzeń wypoczynkową z jadalnią. Strefa coworkingowa ma charakter nowoczesnego poddasza. Tam, gdzie było to możliwe zachowano oryginalne parkiety, resztę uzupełniono tak, aby pasowała do charakteru przestrzeni.

Monochromatyczna kolorystyka, przestrzenie dla mniejszych i większych najemców oraz biurka na godziny to nowoczesne przestrzenie biurowe w samym centrum historycznego Gdańska. Pracowalibyśmy.

Małgorzata TOMCZAK

Głos został już oddany