computer zapisz w ulubionych

PoliOli – kawiarnia we Wrocławiu projektu studia Na antresoli

10 lipca '20

W PoliOli można zjeść różowe mini bezy, polne gęstym lukrem i przystrojone górkami bitej śmietany torty i owocowe serniki. Całej tej słodyczy dopełnia wnętrze sprytnie lawirujące między podkreślaniem słodkości pudrowymi kolorami i tapetą we flamingi a tonowaniem jej poprzez drewnianą podłogę i czarne, stalowe dodatki.

Architektkom z pracowni Na Antresoli udało się tak zaaranżować wnętrze wrocławskiej kawiarni, by osiągnąć równowagę. Wyglądające bajkowo torty i ciastka kuszą zza witryny na tle białych, kwadratowych płytek w otoczeniu marmurowej lady. Ciemne elementy klosze lamp, kwietniki, a także ażurowa konstrukcja zamykająca optycznie przestrzeń kontuaru, przełamują delikatność wnętrza, nadając mu charakteru.

 

Basia Hyjek: Co stanowiło główną inspirację do projektu?
Na antresoli: PoliOli to cukiernia, w której na miejscu przygotowywane są ciasta i desery. Wnętrze miało być słodkie i lukrowe, ale z pazurem. Inwestorce zależało na tym, aby wnętrze było kobiece i wykorzystywało jej ulubione kolory, czyli róż i butelkową zieleń.

   

chciałyśmy, aby wnętrze było kobiece i sensualne

© Na Antresoli

Basia: Skąd pomysł na taki dobór barw i materiałów?
Na antresoli: Chciałyśmy, aby wnętrze było kobiece i sensualne. Dlatego wybrałyśmy róż, zieleń, błękit oraz drewno i biały marmur. We wnętrzu znajduje się dużo sztukaterii, więc, aby zrównoważyć ten klasyczny i kobiecy look zdecydowaliśmy się na zastosowanie kolorowych płytek o formacie 20 × 20 w części kuchennej. To stanowi pewnego rodzaju kontrast. We wnętrzu znajduje się też tapeta arte we flamingi i kultowa lampa Vertigo w kolorze różowym.

 

Basia: Skąd taki pomysł na podział przestrzeni?
Na antresoli: Lokal ma nieco ponad 60 metrów kwadratowych, a potrzebowaliśmy sporego zaplecza kuchennego — stąd decyzja o odcięciu dużej przestrzeni na zaplecze, którego narożnik stanowi bar. Chcieliśmy, aby był widoczny od samego wejścia i był elementem „zapraszającym”.

   

we wnętrzu znajduje się dużo sztukaterii, więc, aby zrównoważyć ten klasyczny i kobiecy look zdecydowaliśmy się na zastosowanie kolorowych płytek o formacie 20 × 20 w części kuchennej

© Na Antresoli 

Basia: Co stanowiło największe wyzwanie przy tworzeniu tego miejsca?
Na antresoli: Stosunkowo niewielki metraż a duży zakres potrzeb — sala konsumpcyjna na kilka stolików oraz pełna kuchnia.

rozmawiała: Basia Hyjek

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5