okno zamknie się za 5

Schronienie w miejskiej dżungli. Czytelnia w Central Parku

computer zapisz w ulubionych

Schronienie w miejskiej dżungli. Czytelnia w Central Parku

15 maja '20

Izabela Sykta, Dariusz SyktaKamil Dąbek otrzymali drugie miejsce w międzynarodowym konkursie organizowanym przez Switch Comeptitions. Zadaniem było zaprojektowanie pawilonu czytelniczego w nowojorskim Central Parku.

Platforma internetowa Switch Competition organizuje konkursy o charakterze ideowym skierowane do architektów, dizajnerów i plastyków. Ich założeniem jest często przeformułowanie ikon architektury i architektury krajobrazu. Tematem konkursu pt. „Central Park Book Studio New York Competition” z 2019 roku była koncepcja pawilonu czytelniczego na Owczej Łące w Manhattanie. Uczestnicy zostali postawieni przed dość trudnym zadaniem. W ikonicznym parku zaprojektowanym w XIX wieku przez Fredericka Law OlmstedaCalverta Vaux mieli stworzyć nową formułę biblioteki. Obiekt miał promować kulturę czytania we współczesnym społeczeństwie. Konkurs spotkał się z ogromnym zainteresowaniem projektantów, nadesłano dwieście dwanaście prac z całego świata.

© Izabela Sykta, Dariusz Sykta, Kamil Dąbek

idea Rock & Read Studio

Jury konkursu doceniło polską propozycję pt. Rock & Read Studio przyznając mu drugie miejsce. Jak mówią o idei projektu autorzy:

„Na początku było Słowo… Tworzymy Rock & Read Studio nie w budynku, a w jaskini. Central Park jest zarezerwowany dla natury — powietrza, ziemi, skał, roślin i zwierząt (a także ludzi). Eksplorujemy dzikość Manhattanu [...] Wydobywamy genius loci — zagłębiamy się w Ziemi, by dotrzeć do skał, rdzenia i początków Mannahatty. Rock & Read Studio jest topografią. Piszemy, rysujemy, modelujemy topos. W naturze poszukujemy nowej miejskiej wzniosłości. Jaskinia to archetypiczne schronienie. Rock & Read Studio – wydrążona w skale Manhattan schist jaskinia do czytania to schronienie w miejskiej dżungli Manhattanu.”

Rock & Read Studio. Pawilon czytelniczy

obiekt nawiązuje formą do żywiołów: wody, ziemi i powietrza

© Izabela Sykta, Dariusz Sykta, Kamil Dąbek

geneza Manhattanu

Sentencja „Na początku było Słowo” wyznaczyła autorom kierunek poszukiwań. Inspiracją do rozplanowania pawilonu na Owczej Łące była galaktyka Drogi Mlecznej, uznawana za początek świata i odkryta w 1610 roku przez Galileusza, rok po dotarciu przez Hudsona do Manhattanu. „Najpiękniejsza ziemia, po której kiedykolwiek stąpał człowiek”, „Wyspa wielu wzgórz”, „Mannahatta”— tak pierwotnie nazywali go Indianie Lenape. Rock & Read Studio to łącznik sięgający genezy Manhattanu i podążający za jego opowieścią. Odkrywa potencjał dzikości natury w zdominowanej przez kulturę przestrzeni Manhattanu.

Projekt pawilonu nawiązuje do żywiołów natury

we wnętrzu znajduje się czytelnia, kawiarnia i przestrzeń multimedialna

© Izabela Sykta, Dariusz Sykta, Kamil Dąbek

 

inne w kategorii "STUDENCI"

Sen jest jedną z najważniejszych funkcji fizjologicznych naszego organizmu, jednak wiele z nas zmaga się z jego [...]

„ASHka” autorstwa Mateusza Mioduszewskiego to projekt z pogranicza materiałoznawstwa i wzornictwa. Pomysł [...]

Nowa wersja programu do renderingu 3D

Najnowsza wersja oprogramowania Lumion jest dostępna nieodpłatnie dla studentów i wykładowców kierunków związanych [...]

Głos został już oddany