Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize
Zobacz w portalu A&B!

„Prostota? Tak, ale najwyższej jakości”. Wnętrza kancelarii prawnej w Krakowie

18 maja '23
Dane techniczne
Nazwa: wnętrze kancelarii prawnej w Krakowie
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Polska, Kraków
Pracownia: The Line Studio
Architektki: Dominika Guca-Krawczyk, Magda Załoga
Zdjęcia: Martyna Rudnicka
Powierzchnia: ok. 100 m²
Realizacja: 2023

Zaglądamy do kancelarii prawnej w Krakowie, za której projekt odpowiadają Dominika Guca-Krawczyk i Magdalena Załoga z pracowni The Line Studio. Architektki połączyły historyczne wnętrza kamienicy z funkcjonalnością i klasycznym stylem, kładąc nacisk na wysokiej jakości materiały, wykończenie, design i polską sztukę.

Krakowska kancelaria zajmuje powierzchnię stu metrów kwadratowych, a jej pomieszczenia w układzie amfiladowym charakteryzują się wysokimi na ponad cztery metry sufitami. Majestatycznego charakteru dodaje dębowa mozaika pałacowa, ozdabiająca podłogi, a stolarka i oprawa okienna przypomina o historycznej wartości obiektu.

Recepcję ozdabia drzeworyt Marty WojtuszekStolik z marmurowym, obłym blatem w recepcji

dębowa mozaika pałacowa w recepcji i drzeworyt Marty Wojtuszek

fot.: Martyna Rudnicka © The Line Studio

Wykonywanie projektów w przestrzeniach z historią zawsze stanowi interesujące wyzwanie, które wymaga zachowania równowagi i dokładnego wyboru elementów wyposażenia, opierając się na jakości produktów, tak aby osiągnąć sukces w aranżacji — mówią architektki.

Rzut kancelarii prawnej w Krakowie

rzut kancelarii prawnej w Krakowie

© The Line Studio

Kierując się tym założeniem, projektantki postawiły na funkcjonalnośćpraktyczność, jednak nie rezygnując z dobrego designu i najwyższej jakość wykończenia. Charakterystyczne dla pracowni The Line Studio jest także zastosowanie sztuki polskich artystów. Wszystko to aby zapewnić jak najlepsze warunki pracy dla pracowników i klientów.

Lada recepcyjna została wykonana na zamówienie  Trójwymiarowy wzór na ladzie

charakterystyczna lada w recepcji i ceramiczny wazon

fot.: Martyna Rudnicka © The Line Studio

Kancelaria dzieli się na pięć pokoi utrzymanych w stonowanych barwachklasycznym stylu. Łączy je recepcja z charakterystyczną mocną bryłą lady wykonaną przez stolarza. Mebel jest ręcznie malowany, a jego front ozdabia trójwymiarowy wzór. W sąsiedztwie znajduje się biała zabudowa z prostymi zdobieniami, która pełni funkcję użytkową, jak również służy do przechowywania dokumentów. Brązowe fotele, stolik z obłym marmurowym blatem oraz nietypowa lampa wpisują się w całe założenie. Artystyczne detale to ceramiczny wazon autorstwa Marcina Kuberny ze studia GRÔPK oraz drzeworyt Marty Wojtuszek.

Granatowy fotel oraz stoliki na zamówienie

granatowy fotel oraz stoliki wykonane na zamówienie

fot.: Martyna Rudnicka © The Line Studio

Z recepcji przechodzimy do pokoi — w jednym z nich wzrok przyciąga zaoblona szafa fornirowana dębem, której kolor komponuje się z wykonanym na zamówienie dębowym biurkiem. Wraz z designerską lampą oraz granatowym fotelem, tworzą stylowe miejsce do pracy. Ścianę ozdabia drugi drzeworyt Marty Wojtuszek. Projektantki zastosowały też żyrandol, wprowadzając do wnętrza nutkę awangardy i nowoczesności.

Akcentu dodaje drzeworyt Marty Wojtuszek  Jeden z gabinetów w kancelarii

jeden z gabinetów, ścianę ozdabia drzeworyt i nowoczesny żyrandol

fot.: Martyna Rudnicka © The Line Studio

Kolejne z wnętrz ma charakterystyczną pięciometrową szafę z jesionowym fornirem. Fornirowane dębem biurka, również wykonane na zamówienie, komponują się z masywnym, ciemnym, dębowym regałem, którego półki rozdzielają elementy z kamienia. Na ścianie w głębi pokoju widoczny jest akcent kolorystyczny w postaci obrazu Stanisława Bartucha. Pracę oświetla delikatna lampa. Znajdujący się tutaj fotel to projekt Edmunda Homy, gruntownie odrestaurowany przez tapicera.

 Jedno z wnętrz kancelarii   Odrestaurowany fotel Edmunda Homy

charakterystyczne, dębowe regały i odnowiony fotel Edmunda Homy

fot.: Martyna Rudnicka © The Line Studio

Inne pomieszczenia to między innymi prywatny gabinet, w których zaskakującym połączeniem są stylowe meble gdańskiedelikatnymi lampami. Projekt z roku 1964, tworzą okrągłe płatki macicy perłowej.

Kontrast między lekkością i delikatnością lamp a masywnymi, drewnianymi meblami z antykwariatu tworzy niebanalną atmosferę — dodają projektantki.

W kancelarii znajduje się również sala konferencyjna, utrzymana w stonowanych kolorach. Brak w niej zbędnych, dodatkowych elementów oraz dekoracji, gdyż cała uwaga ma skupiać się na pracy.

Majestatycznego charakteru dodaje dębowa mozaika pałacowa  Fornirowane dębem biurko i dębowy regał

we wnętrzach znajdują się też stylowe meble gdańskie

fot.: Martyna Rudnicka © The Line Studio

rozmowa z Dominiką Gucą-Krawczyk i Magdaleną Załogą

Dobrawa Bies: Projektują i realizują Panie głównie wnętrza mieszkalne, a tym razem rozmawiamy o kancelarii prawnej w Krakowie. Czy praca nad nią różniła się od projektu wnętrz mieszkalnych? Od czego Panie zaczęły?

Magdalena Załoga: Posiadamy też doświadczenie w projektowaniu wnętrz komercyjnych. Praca nad takimi wnętrzami z punktu widzenia organizacji, nie różni się znacząco od projektowania mieszkań. Zawsze zaczynamy prace od określenia budżetu na realizację inwestycji. Następnie pracujemy nad układem funkcjonalnym, użytecznością i estetyką wnętrza.

Dobrawa: Czy inwestor miał jakieś szczególne wymagania?

Dominika Guca-Krawczyk: Pomieszczenia musiały spełniać przede wszystkim swoje funkcje. Naszym zadaniem było połączenie tej użyteczności ze stylowymi, pałacowymi wnętrzami.

Wazon ceramiczny został wykonany przez Marcina Kubernę  Dębowy regał z kamiennymi elementami

architektki skupiły się na detalach

fot.: Martyna Rudnicka © The Line Studio

Dobrawa: We wnętrzach widać ogromne skupienie na detalu i najlepszych materiałach. Na jakiej zasadzie je Panie dobierały?

Magdalena: Detale i materiały wykończeniowe to nasza mocna strona. W każdym realizowanym projekcie skupiamy się na doborze optymalnych rozwiązań. Detale definiują przestrzeń, a w tym konkretnym przypadku zależało nam na podkreśleniu jakości i wysokich standardów pracy w kancelarii.

Akcentu dodaje obraz Stanisława Bartucha   Minimalistyczne wnętrza kancelarii prawnej w Krakowie

akcentu dodaje obraz Stanisława Bartucha i granatowy fotel

fot.: Martyna Rudnicka © The Line Studio

Dobrawa: Jak w kancelarii mają się czuć klienci?

Dominika: Przede wszystkim klienci powinni czuć, że są w rękach profesjonalistów. Zaprojektowane przez nas wnętrze nie przytłacza ani nie onieśmiela. Wybrałyśmy prostotę, ale najwyższej jakości.

Dobrawa: Największe wyzwanie projektowe to?

Magdalena: Do naszej pracy podchodzimy profesjonalnie i z szacunkiem dla czasu inwestora. W każdej realizacji zdarzają się różnice zdań czy odmienne punkty widzenia. Pogodzenie możliwości przestrzeni, wymogów inwestora oraz optymalne wykorzystanie potencjału miejsca — do tego dążymy podczas prac nad każdym projektem.

Dobrawa: Dziękuję za rozmowę.

    

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
SPACE Designer
INSPIRACJE