shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Przedszkole w Żorach

computer zapisz w bibliotece

Przedszkole w Żorach

25 kwietnia `19
Dane techniczne
Lokalizacja: Polska, Żory, Kleszczówka
Pracownia: TOPROJEKT
Zespół autorski: Marek Wawrzyniak, Karol Wawrzyniak, Alina Kudla, Katarzyna Mazurek, Izabela Groborz-Musik (konstrukcja)

Kalendarium:

  • realizacja


 
2017

Powierzchnia:

1 060 m²

Kubatura:

4 770 m³

Podstawowy materiał: Beton, Drewno

Niedawno pisaliśmy o „latającym przedszkolu” w Pekinie projektu pracowni MAD (zachęcamy do lektury! ), dzisiaj wracamy na nasze podwórko i prezentujemy zrealizowane w 2017 roku przedszkole w Żorach projektu studia TOPROJEKT.

Jak podkreślają autorzy projektu, edukacja przedszkolna jest jednym z najważniejszych etapów rozwoju człowieka, dlatego powinniśmy pieczołowicie dbać o jakość przestrzeni, w której ten proces się odbywa.

bryła

Architekci, tworząc pięciooddziałowe przedszkole w dzielnicy Kleszczówka na przedmieściach Żor, dostosowali jego formę do niewielkiej działki o nieregularnym, zbliżonym do trójkąta kształcie.

Nowa placówka sąsiaduje z istniejącym gmachem szkoły. W jej najbliższym otoczeniu — jak piszą architekci — dominuje chaotyczna jednorodzinna zabudowa oraz, nieco dalej usytuowane, niewielkie skupiska czteropiętrowych bloków i tereny przemysłowe.

W swojej koncepcji architekci z pracowni TOPROJEKT zdecydowali się na parterowy budynek o zaokrąglonych narożnikach, który wypełnił niemal całą dostępną pod zabudowę powierzchnię. Dla zabaw na wolnym powietrzu autorzy projektu przeznaczyli rozległy taras na dachu.

sytuacja

sytuacja

© TOPROJEKT

Jak piszą architekci, wprowadzone w środek budynku prostokątne atrium — kawałek zewnętrznego świata — zapewnić ma dostęp światła dziennego do wszystkich pomieszczeń i przestrzeni komunikacyjnych przedszkola. Z atrium na dach, który jednocześnie jest tarasem i placem zabaw, dostać się można poprzez stalowe schody. Ten opływowy w kształcie, pokryty drewnem taras z dwoma okrągłymi wyspami zieleni pośrodku, zachęcać ma do zabawy na świeżym powietrzu. Drewnianymi deskami architekci pokryli także zewnętrzne ściany przedszkola — dzięki temu, zarówno dach, jak i elewacje, będą naturalnie się starzeć.

konstrukcja

Jak piszą autorzy, o wyborze materiału do konstrukcji ścian zewnętrznych (betonu lanego na miejscu budowy) zdecydował niecodzienny kształt budynku (trójkąt z zaokrąglonymi narożnikami) i nieregularna perforacja ścian. Jak dodają, użyta w projekcie wełna mineralna umożliwiła precyzyjne ocieplenie łukowych ścian, szczelnie wypełniając warstwę drewnianej podkonstrukcji do zamocowania zewnętrznej okładziny z pionowych desek.

aksonometria

aksonometria

© TOPROJEKT

Zdaniem autorów projektu, żelbetowe ściany znakomicie współpracują z gruntowym wymiennikiem ciepła, systemami ogrzewania i wentylacji oraz stanowią znakomity kompensator ciepła i chłodu. Dodatkowo, wełna mineralna zabezpiecza budynek przed utratą energii na zewnątrz i nadmiernym jej pozyskiwaniem w okresie letnim. Jak podkreślają autorzy, wilgoć, która mogłaby śladowo pojawić się w warstwie izolacji termicznej, poprzez folię paroprzepuszczalną i szczelinę wentylacyjną zostaje odprowadzona na zewnątrz. Co więcej, szczelina ta jednocześnie wentyluje okładzinę drewnianą, jak i stanowi warstwę zapobiegającą przegrzewaniu się obiektu.

oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego