Generator Ruczaj – Biblioteka Edukacji Ekologicznej

11 marca '20

Znamy wyniki konkursu na projekt krakowskiej biblioteki przeznaczonej na edukację ekologiczną – Generator Ruczaj. Projektowany obiekt miałby powstać na obszarze Kampusu 600-lecia Odnowienia Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Zadanie konkursowe było skierowane do studentów piątego semestru Wydziału Architektury Politechniki Krakowskiej. Projekty zostały wykonane w Zakładzie Architektury Społeczno Usługowej A-24 IPA A-2 WA PK pod kierunkiem dr hab. Magdaleny Kozień-Woźniak, dr. Pawła Żuka, Marcina Gierbienisa oraz Kingi Raczak. W skład sądu konkursowego weszli: przewodniczący Małopolskiej Okręgowej Izby Architektów RP Marek Tarko, założyciel biura projektów Studio S Michał Szymanowski i Piotr Chuchacz.

eko biblioteka

Biblioteka jest jedną z najważniejszych instytucji miejskich o szerokim działaniu społecznym (badawczym, edukacyjnym, kulturalny i rekreacyjnym). Na przestrzeni czasuw przeszła dużą transformację od miejsca gromadzenia zbiorów piśmiennych po funkcję tętniącego życiem ośrodka kultury. Tematem konkursu było stworzenie obiektu energooszczędnego i proekologicznego. Ważnym zadaniem było uzupełnienie podstawowej funkcji czytelni, ofertą kulturalną, salami umożliwiającymi różne aktywności, a także zaprojektowanie strefy zewnętrznej.

nagroda główna

I miejsce

© Ewelina Dzienyńska

Jury konkursu postanowiło przyznać I miejsce Ewelinie Dzienyńskiej, której projekt wyróżnia się prostą formą sześcianu i minimalizmem. Studentka ograniczyła zabudowę działki, pozostawiając dużą przestrzeń dla zieleni i zrealizowała program funkcjonalny na kilku poziomach, umieszczając salę wielofunkcyjną w środku bryły, podczas gdy biblioteka zajmuje ostatnie piętra. Koncepcja nawiązuje również poprzez charakterystyczne moduły do architektury tzw. metabolistów oraz sięga po współczesną technologię budownictwa drewnianego CLT.

II nagroda

© Sylwia Pajor

II miejsce zajęła Sylwia Pajor, proponując rekreacyjny obiekt wycofany w głąb działki, który od strony lasu przyjmuje formę zielonego pagórka. Dzięki takiemu zabiegowi stapia się on z krajobrazem, a możliwość wejścia na dach stwarza dodatkową atrakcyjną przestrzeń publiczną i staje się punktem widokowym na całe zagospodarowanie kampusu.

III nagroda

© Szymon Albrycht

III miejsce jury przyznało Szymonowi Albrychtowi, który swój budynek zlokalizował w narożniku działki, w części najbardziej zurbanizowanej. Dzięki wyrazistemu zabiegowi nadwieszenia formy obiekt stał się bramą przejścia do naturalnej, zielonej przestrzeni. Ażurowa, drewniana, przestrzenna fasada budynku intryguje kształtem i zachęca do wejścia do obiektu.

wyróżnienia

W konkursie przyznano również trzy wyróżnienia honorowe. I wyróżnienie otrzymała Nadia Budzowska, odwołując się do idei pawilonu. Projektowany obiekt ukryty został w gęstwinie drzew. Jego elewacja to rzeźbiarska struktura przypominająca tkankę kostną. Fasada otwiera wnętrze na leśny krajobraz i tworzy kameralną, atrakcyjną przestrzeń dla czytelnika.

I wyróznienie

© Nadia Budzowska

II wyróżnienie (oraz I nagrodę internautów) otrzymał Konrad Olchawa. Układ funkcjonalny biblioteki został rozdzielony na mniejsze strefy, zamknięte w odrębnych bryłach. Wszystko przekrywa ażurowy dach, podtrzymywany przez liczne słupy.

II wyróżnienie

© Konrad Olchawa

III wyróżnienie powędrowało do Natalii Ściurki. Autorka zaproponowała założenie urbanistyczne wypełniające całą działkę, tworząc opartą na geometrii trójkątów kompozycję przestrzenną.

III wyróżnienie

© Natalia Ściurka

nagroda internautów

Swoje głosy w konkursie mogli oddawać również internauci, którzy przyznali I nagrodę ex equo Konradowi OchlawiePatrycji Kućmierskiej. Projekt autorstwa Dominiki Szydło otrzymał II nagrodę, a III nagrodę przyznano Magdalenie Szewczyk.

Wszystkim uczestnikom gratulujemy.

oprac.: Dobrawa Bies

ilustracje dzięki uprzejmości organizatorów

Głos został już oddany

Aluprof Future Builders — „Jak powinno wyglądać budownictwo przyszłości?” — rozmowy z architektami z całego świata
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta