Michał Ruman i Kacper Guranowski wyróżnieni w międzynarodowym konkursie

12 marca '20

Studenci Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej zdobyli wyróżnienie w konkursie organizowanym przez Young Architects Competitions. Zadaniem było zaprojektowanie terminalu kolejowego dla chińskiego miasta Xi'An.

Projekt stacji kolejowej autorstwa Michała Rumana i Kacpra Guranowskiego został wykonany ramach zajęć „Duży obiekt o złożonej technologii” na trzecim semestrze studiów magisterskich pod kierunkiem prof. Elżbiety Dagny Ryńskiej.

dworzec kolejowy to duży, zadaszony pawilon

© Michał Ruman, Kacper Guranowski

chiński dach

Studenci projektując dworzec kolejowy, starali odnieść się do architektury regionu, w którym znajduje się miasto Xi'An. Budynek formą i detalami nawiązuje do charakterystycznych rozwiązań chińskich świątyń oraz historycznej zabudowy pawilonów parkowych. Efektem jest zadaszony pawilon przypominający chiński ting — masywny, dekoracyjny dach spoczywający na niskich kolumnach, a paraboliczny kształt konstrukcji to jego współczesna interpretacja. Autorzy nawiązali także do handlowej tradycji Xi'an, będącego początkiem i końcem jedwabnego szlaku. Stacja kolejowa została oparta na modułach łączących półkoliste i trójkątne konstrukcje budowlane. Konstrukcja dachu zapewnia naturalną wentylację oraz stały dostęp do świeżego powietrza. Dach pełni również funkcję retencyjną — jego moduły gromadzą wodę, którą można ponownie wykorzystać. Świetliki dachowe zapewniają naturalne nasłonecznienie i kontrolę temperatury wewnętrznej obiektu.

konstrukcja obiektu wykonana jest z modułów

© Michał Ruman, Kacper Guranowski

zieleń miejska

Budynek dworca kolejowego został usytuowany na osi działki. Całość założenia została zaprojektowana z myślą o podróżnych i mieszkańcach Xi'an. Studenci stworzyli zielone przestrzenie o charakterze parkowym po dwóch stronach wejścia głównego, tereny rekreacyjne i sportowe umieścili natomiast od strony północnej dworca. Dodatkowy obiekt to budynek biurowo-hotelowy usytuowany przy parku. Przykryte pasaże budynku z częścią usługową ożywiają parter placu i wkomponowują się w bryłę całego kompleksu. Wewnątrz dworca, znajdują się pawilony usługowo-gastronomiczne, a przestrzenie pomiędzy nimi przeplata zieleń, krzewy i drzewa.

 

oprac.: Dobrawa Bies

ilustracje dzięki uprzejmości Michała Rumana i Kacpra Guranowskiego

Głos został już oddany

Aluprof Future Builders — „Jak powinno wyglądać budownictwo przyszłości?” — rozmowy z architektami z całego świata
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta