Zobacz w portalu A&B!
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty

Konkurs na modernizację biurowca przy pl. Starynkiewicza 7/9 w Warszawie rozstrzygnięty!

11 marca '20

W czasie powstania warszawskiego budynek Domu Turystycznego bardzo ucierpiał ze względu na toczone w jego wnętrzu walki. Został odbudowany w 1947 roku. Stał się siedzibą redakcji gazet i agencji prasowych, m.in. Trybuny Ludu i później Rzeczpospolitej. Dziś mieści się w nim Urząd Miasta Warszawa.

Konkurs organizowany przez Miasto Stołeczne Warszawa obejmował wykonanie projektu przebudowy budynku biurowego przy placu Starynkiewicza 7/9 wraz z zagospodarowaniem dziedzińca. Jury wyłoniło zwycięzcę najlepszej koncepcji pod względem wizualnym, użytkowym i ekonomicznym.

Laureatem pierwszego miejsca zostało warszawskie studio projektowe AMC – Andrzej M. Chołdzyński z zespołem. Projekt został doceniony m.in. za rozwiązania przestrzenne kierowane myślą o kliencie urzędu by wizyta przebiegła sprawnie i bez problemu błądzenia w poszukiwaniu odpowiedniego punktu obsługi. Architekci przewidzieli też dodatkowe miejsce parkingowe, dzięki pomysłowi na przekształcenie całego kwartału. Studio otrzymało 30 tysięcy PLN oraz zaproszenie do negocjacji w trybie zamówienia z wolnej ręki.

I miejsce - projekt autorstwa AMC – Andrzej M. Chołdzyński

Wizualizacje dzięki uprzejmości Biuro Architektury i Planowania Przestrzennego


Drugie miejsce i nagrodę w wysokości 20 tysięcy PLN przyznano pracowni Dynamo Produce oraz Hago Architekci z zespołem. Jury doceniło projekt za stonowaną kolorystykę wnętrza i funkcjonalne rozwiązania przestrzenne.

II miejsce - projekt autorstwa Dynamo Produce oraz Hago Architekci

Wizualizacje dzięki uprzejmości Biuro Architektury i Planowania Przestrzennego


Studio architektoniczne INTERURBAN otrzymało nagrodę za trzecie miejsce w wysokości 10 tysięcy PLN. Sąd konkursowy zwrócił szczególną uwagę na pomysł otwarcia strefy wejściowej oraz stworzenia zielonej przestrzeni dziedzińca.

III miejsce - projekt studia INTERURBAN

Wizualizacje dzięki uprzejmości Biuro Architektury i Planowania Przestrzennego


W skład jury weszli:
Małgorzata Nowaczyk, arch. Biura Architektury i Planowania Przestrzennego, przewodnicząca jury,
Beata Bejtman-Kuźmienko, arch., Stołeczny Zarząd Rozbudowy Miasta,
Sylwia Brzezińska, arch., Biuro Stołecznego Konserwatora Zabytków,
Marcin Goncikowski, arch., Sędzia Konkursowy SARP,
Beata Koźliczak, arch., Biuro Administracyjne,
Kamil Miklaszewski, arch., Sędzia Konkursowy SARP,
Kamila Zakrzewska, arch., Biuro Architektury i Planowania Przestrzennego.

oprac.:Basia Hyjek 

Głos został już oddany

Nowa kolekcja REHAU RAUVISIO crystal deep
INNOVIEW – okna, które zmieniają dom
ÖSTBERG – innowacyjna technologia wentylacyjna
Energooszczędne klimatyzatory Heiko - ogrzewaj i schładzaj swoje mieszkanie lub biuro