computer zapisz w ulubionych

BBGK zmieni skyline Wrocławia. Nowy budynek w Porcie Popowice

Helena Postawka-Lech
06 października '20

Port Popowice systematycznie się rozrasta, wzbogacając o nowe, ciekawe realizacje. Tym razem w konkursie na mieszkaniówkę pierwszą nagrodę zdobyło studio BBGK Architekci. Ich projekt to 80-metrowa wieża z dobrym nasłonecznieniem i widokiem na Odrę.

Kompleks w Porcie Popowice realizowany jest przez firmę Vantage Development. Inwestycja rośnie w oczach. W zeszłym roku w sierpniu architekci z warszawskiej pracowni WXCA zwyciężyli w konkursie na projekt biurowca. Z kolei pod koniec roku rozstrzygnięto konkurs na koncepcję zagospodarowania basenu portowego (zwycięska pracownia AiS). Pandemia nie spowolniła działań inwestora. W ubiegłym tygodniu wybrano najlepszy projekt mieszkaniowy — autorstwa BBGK Architekci. Kolejne miejsca w konkursie zajęły: Group-Arch (II miejsce), WXCA3XA (ex aequo III miejsce).

słoneczne mieszkania z widokiem na Odrę

Projekt BBGK przedstawia wysokościowiec składający się z 3 przesuniętych względem siebie brył, co pozwoliło na jeszcze lepsze nasłonecznienie mieszkań w budynku. Dzięki temu z większej liczba mieszkań będzie rozpościerał się wyjątkowy widok na Odrę i miasto. Architekci zaproponowali również wykorzystanie przeszklonej elewacji kurtynowej, co jeszcze zwiększy widowiskowość panoramy, widocznej z wysokich okien.
Jak podkreśla Wojciech Kotecki, wspólnik w BBGK Architekci:

Konstrukcja budynku schowana jest wścianach zewnętrznych oraz trzonach komunikacyjnych. Dlatego układy mieszkań będą wpełni elastyczne iadaptowalne. Dostosowanie przestrzeni mieszkania do potrzeb użytkowników imożliwość wprowadzenia późniejszych zmian to dla nas ważny aspekt, który sprawia, że budynek będzie dobrze działał zarówno dziś, jak iza kilkadziesiąt lat.

Zwycięski projekt pracowni BBGK Architekci

© BBGK Architekci

centrum życia pełne zieleni

Architekci dołożyli starań, aby budynek stał się nie tylko ważnym elementem panoramy zachodniej części Wrocławia, ale także stworzył aktywną przestrzeń, wypełnioną miejskim życiem. Będzie to możliwe dzięki lokalizacji obiektu przy porcie oraz zaprojektowanej razem z budynkiem zieleni, która współgra z sąsiadującym obok Parkiem Popowickim. Wojciech Kotecki z pracowni BBGK Architekci dodaje:

Zieleń na placu pozwala na stworzenie przestrzeni dla różnych aktywności — znajdzie się tu amfiteatr, plac piknikowy, plac zabaw, plac fontann i mgły. Kawiarnie zlokalizowane w parterze budynku „O” będą miały swoje ogródki w oświetlonej południowym słońcem części placu.

trawajem i rowerem

Mieszkańcy Wrocławia i turyści będą mogli skorzystać z tych atrakcji, dojeżdżając do Portu Popowice tramwajem (budowa linii trwa, a 2 przystanki zaplanowane zostały na wysokości inwestycji) lub samochodem, parkując w garażu podziemnym (z 640 miejsc, 172 przewidziano dla usług). Na wielbicieli dwóch kółek, czekać będzie prawie 100 miejsc rowerowych.
Realizacja obiektu oraz przestrzeni wokół mariny zaplanowana jest na najbliższe lata. W kolejnych miesiącach zostaną ostateczne dopracowane wizualizacje budynku „O” wraz z zagospodarowaną przestrzenią basenu portowego.

Helena Postawka-Lech

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5