Wybierz Nagrodę Publiczności w konkursie „Najlepszy Dyplom WNĘTRZA”
Wybierz Nagrodę Publiczności w konkursie „Najlepszy Dyplom WNĘTRZA”

Projekt rozbudowy i adaptacji uczelni PWSIP w Łomży. Wyróżnienie dla młodych architektów

Dobrawa Bies
27 sierpnia '21

Koncepcja rozbudowy i adaptacji budynków Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży autorstwa zespołu młodych architektów w składzie: Filip ZielińskiFAV. Office, Jakub Wójtowicz z WojtowiczArchitecture we współpracy z Grzegorzem Traczem otrzymała wyróżnienie honorowe w niedawno rozwiązanym konkursie organizowanym przez SARP oddział w Białymstoku. Doceniony przez jury projekt ułatwia komunikację, wprowadza dodatkowe przestrzenie i dużo zieleni na teren kampusu.

Projekt rozbudowy
i adaptacji uczelni PWSIP w Åomży, wejście główne

wejście główne na teren uczelni PWSIP w Łomży

© FAV.Offce, WojtowiczArchitecture, Grzegorz Tracz (współpraca)

Zadanie konkursowe polegało na opracowaniu autorskiej koncepcji programowo-przestrzennej rozbudowy i adaptacji budynków Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży – w celu ich funkcjonalnego połączenia – wraz z zagospodarowaniem terenu, w ramach rozwoju i integracji budynków kampusu przy ul. Akademickiej w Łomży. Jury postanowiło przyznać dwie nagrody główne, jedno wyróżnienie i dwa wyróżnienia honorowe. O wynikach, projektach i uzasadnieniu jury poczytacie tutaj.

Pośród wyróżnień honorowych znalazł się projekt autorstwa Filipa Zielińskiego (FAV.Office), Jakuba Wójtowicza (WojtowiczArchitecture) we współpracy z Grzegorzem Traczem.

Szkolnictwo wyższe wymaga stałego rozwoju swojej infrastruktury, by móc podążać z duchem czasu. Sprostanie oczekiwaniom młodych pokoleń studentów oraz adaptacja przestrzeni uczelnianych do innowacyjnych metod nauczania stały się głównym założeniem proponowanej koncepcji architektonicznej. Istniejące na terenie kampusu budynki, pomimo klasycznego i zoptymalizowanego układu funkcjonalnego, wymagają licznych prac adaptacyjnych oraz remontowych, dostosowujących je do aktualnych oczekiwań. Niewątpliwie jednym z największych minusów aktualnego układu jest brak połączenia sąsiadujących ze sobą budynków. Proponowany w przedstawianej koncepcji architektonicznej budynek łącznika jest odpowiedzią zarówno na problemy komunikacyjne, jak i brak wystarczającej przestrzeni dydaktycznej oraz konferencyjnej na terenie kampusu. Układ pomieszczeń zapewniają zarówno wygodne i szybkie połączenie między budynkami istniejącymi, jak i nowoczesną przestrzeń służącą prowadzeniu wykładów oraz organizacji eventów naukowych — mówią architekci.

Projekt rozbudowy
i adaptacji uczelni PWSIP w Åomży, aksonometria

architekci skupili się na projekcie łącznika i wprowadzeniu zieleni na teren kampusu

© FAV.Offce, WojtowiczArchitecture, Grzegorz Tracz (współpraca)

dopełnienie istnejącej formy

Prosta forma proponowanej rozbudowy wpasowuje się w modernistyczne bryły, stając się dopełnieniem charakterystycznej formy, z którą związana jest identyfikacja wizualna uczelni. Podchodząc z dużym szacunkiem do istniejącej kompozycji brył, w tym w szczególności do unikatowego wykończenia dachu części frontowej, architekci zaproponowali jedynie delikatną renowację elewacji budynków istniejących. Główne części budynków, zachowano w dotychczasowej formie, wprowadzając podziały elewacyjne oraz nową kolorystykę, intuicyjnie podkreślającą wejście główne do budynku wraz z jego unikatową formą.

Projekt rozbudowy i adaptacji uczelni PWSIP, widok z lotu ptaka     Projekt rozbudowy i adaptacji uczelni PWSIP, fragment łącznika

koncepcja zakłada także renowację elewacji istniejących budynków

© FAV.Offce, WojtowiczArchitecture, Grzegorz Tracz (współpraca)

Istniejące budynki wchodzące w zakres opracowania konkursowego stanowią idealny przykład architektury modernistycznej. Proste formy części korytarzowych skutkowały wytworzeniem prostopadłościennych bloków, które już z zewnątrz zdradzają charakterystykę swoich podziałów funkcjonalnych. Minimalistyczne boxy dwóch sąsiadujących budynków zdominowane zostały poprzez geometryczną bryłę wejściową dołączoną do budynku frontowego. Zarówno jej przewyższenie, jak i mocne rozrzeźbienie w postaci łukowego dachu i wysokich słupów podpierających go od strony południowej, jednoznacznie definiuje położenie najważniejszej części — wejścia głównego do budynku. Z biegiem lat wierzchnia warstwa elewacji wraz z jej kolorystyką uległy jednak dezaktualizacji estetycznej. Ponadczasowa modernistyczna forma, zatraciła swój urok, będąc odbierana poprzez pastelową kolorystykę oraz liczne zabrudzenia — mówi zespół projektowy.

 Projekt rozbudowy
i adaptacji uczelni PWSIP w Åomży, PZT

plan zagospodarowania terenu kampusu

© FAV.Offce, WojtowiczArchitecture, Grzegorz Tracz (współpraca)

Architekci zdecydowali się na odświeżenie elewacji istniejących budynków. Proste bryły otrzymały jasną kolorystykę z delikatnym detalem podziału pionowego podkreślającym rytmizację okien oraz nadającym elewacjom nowoczesnego charakteru. Bazując na subtelnych akcentach zieleni, pojawiających się na przykład w istniejącej stolarce okiennej, przyjęto zielony kolor jako motyw przewodni renowacji części frontowej. Dla podkreślenia reprezentacyjności zastosowano materiał w postaci płyt elewacyjnych, który wraz z upływem czasu zachowa swój nowoczesny wygląd.

Projekt rozbudowy
i adaptacji uczelni PWSIP w Åomży, ideogram – forma

wprowadzenie łącznika ułatwi komunikację i stworzy strefę odpoczynku i nauki

© FAV.Offce, WojtowiczArchitecture, Grzegorz Tracz (współpraca)

szklany łącznik

Głównym założeniem kompozycyjnym jest łącznik stanowiący dopełnienie istniejących form budynków sąsiadujących. Prostota brył z wyraźną dominantą w postaci zadaszenia części wejściowej uzupełniona została w sposób niekonkurujący z aktualną hierarchią przestrzeni. Zarys proponowanej formy powstał na podstawie proporcji oraz wymiarów budynków sąsiadujących.

Wytworzenie wspólnych osi oraz odpowiednie kształtowanie wysokości sprawia, że pomimo dużego odstępu w czasie, budynek łącznika wygląda, jakby został zaprojektowany jako spójne założenie całości już wiele lat temu — dodają autorzy.

Projekt rozbudowy
i adaptacji uczelni PWSIP w Åomży, hol główny

wnętrze hallu głównego

© FAV.Offce, WojtowiczArchitecture, Grzegorz Tracz (współpraca)

Prosty kształt bryły umożliwił architektom na ergonomiczne i funkcjonalne rozmieszczenie pomieszczeń we wnętrzu wprowadzenie otwartej strefy odpoczynku i nauki, w której studenci mogą spędzać swój wolny czas. Autorzy zainspirowani europejskimi wzorcami kształtowania przestrzeni uczelnianych zaprojektowali miejsce sprzyjające nauce i pracy. Czysty układ komunikacyjny, powstały w osi aktualnych wejść do budynków sprawił, że projektowany łącznik, zapewnia jednocześnie szybką i wygodną komunikację pomiędzy trzema budynkami oraz komfortową przestrzeń zarówno do prowadzenia wykładów, jak i pracy zespołowej poza godzinami zajęć.

Projekt rozbudowy i adaptacji uczelni PWSIP w Åomży, rzut parteru

rzut parteru całego założenia

© FAV.Offce, WojtowiczArchitecture, Grzegorz Tracz (współpraca)

Przestrzeń parteru zagospodarowana została pod funkcję dydaktyczną. Na piętrze natomiast przewidziano otwartą przestrzeń konferencyjną z przestrzenią dedykowaną cichej pracy oraz spotkaniom zespołowym. W południowej części piętra umieszczono również niewielką gastronomię służącą studentom lub działającą jako zaplecze cateringowe podczas konferencji.

Projekt rozbudowy
i adaptacji uczelni PWSIP w Åomży, łącznik

projekt łącznika stanowi uzupełnienie istniejących budynków

© FAV.Offce, WojtowiczArchitecture, Grzegorz Tracz (współpraca)

kameralne, zielone przestrzenie i park

Założenia proponowane w projekcie zagospodarowania terenu wprowadzają zieleń służącą do wypoczynku i organizacji imprez okolicznościowych. Umieszczenie łącznika pozwoliło na wytworzenie kameralnych przestrzeni takich jak na przykład skwer wejściowy. Zieleń między budynkami uczelnie w połączeniu z dużymi przeszkleniami sal dydaktycznych, wpływa na komfort, w jakim odbywają się wykłady. Dopełnieniem projektu jest proponowany w północnej części terenu park zielony, będący odpowiedzią na gęstą zabudowę kampusu. Park tworzy przestrzeń, w której studenci mogą spędzić czas między zajęciami.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Aluprof Future Builders — „Jak powinno wyglądać budownictwo przyszłości?” — rozmowy z architektami z całego świata
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta