Zobacz w portalu A&B!
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Studencka propozycja budynku biurowego Nadleśnictwa Człuchów

12 czerwca '23

Konkursy to dobry sposób na pokazanie swojego projektu poza murami uczelni, poddanie go ocenie oraz sprawdzenie się w pracy zespołowej. Tak też zrobili studenci i studentki architektury Politechniki Wrocławskiej: Wojciech Bandyk, Krystian Cięciwa, Roksana Gleizner, Agnieszka Laska, Weronika Piotrowska, Kinga Szymczyk i Bartek Tenenberg. Zespół pracujący w UrbanGEOS pod kierunkiem Macieja Szczepańskiego zgłosił się do dosyć kontrowersyjnego konkursu na koncepcję budynku biurowego Nadleśnictwa Człuchów. Zobaczcie ich propozycję.

 Projekt konkursowy budynku biurowego dla Nadleśnictwa Człuchów

projekt konkursowy budynku biurowego dla Nadleśnictwa Człuchów

© Wojciech Bandyk, Krystian Cięciwa, Roksana Gleizner, Agnieszka Laska,
Weronika Piotrowska, Kinga Szymczyk, Bartek Tenenberg, Maciej Szczepański

Celem rozstrzygniętego pod koniec kwietnia konkursu organizowanego przez Skarb Państwa, Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe i Nadleśnictwo Człuchów było stworzenie budynku biurowego z między innymi, salą konferencyjną, pomieszczeniami socjalnymi i magazynowymi oraz zagospodarowaniem zieleni i małą architekturą. Koncepcja miała brać pod uwagę zasady: dostępności, umożliwiając korzystanie z przestrzeni wszystkim użytkownikom; przyjaznego, atrakcyjnego przestrzennie i wizualnie kształtowania funkcji i formy projektowanych obiektów, wyznaczając lub podkreślając relacje z otoczeniem; sprawnej komunikacji; proekologicznych i energooszczędnych rozwiązań infrastrukturalnych.

Budynek biurowy Nadleśnictwa Człuchów, PZT i aksonometria

budynek biurowy Nadleśnictwa Człuchów, PZT i aksonometria

© Wojciech Bandyk, Krystian Cięciwa, Roksana Gleizner, Agnieszka Laska,
Weronika Piotrowska, Kinga Szymczyk, Bartek Tenenberg, Maciej Szczepański



Zaproponowany przez organizatorów regulamin konkursu wzbudził jednak wątpliwości Rady Pomorskiej Okręgowej Izby Architektów RP, która zgłosiła liczne uwagi do jego treści. Reakcja Izby poskutkowała wprowadzeniem zmian do niektórych punktów regulaminu. 

W konkursie przyznano tylko jedną nagrodę — wygrała wrocławska pracownia BCM Architekci.

Główne wejście do budynku

główne wejście do budynku

© Wojciech Bandyk, Krystian Cięciwa, Roksana Gleizner, Agnieszka Laska,
Weronika Piotrowska, Kinga Szymczyk, Bartek Tenenberg, Maciej Szczepański

studencki pomysł na budynek Nadleśnictwa

Mając na uwadze wysoki stopień zalesienia, studenci podjęli próbę stworzenia bryły dopasowującej się do działki i nieingerującej mocno w okolicę — tak, aby była jej uzupełnieniem. 

Ważnym aspektem projektowym jest las przenikający przez wnętrze budynku. Chcieliśmy, aby nawiązanie do infrastruktury leśnej było bardzo widoczne we wnętrzu, stąd też szukaliśmy licznych inspiracji w okolicznej szacie roślinnej. Główną ideą koncepcji projektowej było wykorzystanie motywu szyszki, który znacząco wpłynął na kształt bryły oraz wnętrz — tłumaczą autorzy.

Budynek został podzielony na dwie części

budynek został podzielony na dwie części

© Wojciech Bandyk, Krystian Cięciwa, Roksana Gleizner, Agnieszka Laska,
Weronika Piotrowska, Kinga Szymczyk, Bartek Tenenberg, Maciej Szczepański

Budynek składa się z dwóch głównych elementów, jakimi są sala konferencyjna przewidziana na pięćdziesiąt osób, oraz dwukondygnacyjna część biurowa. Obie spaja reprezentacyjne lobby z recepcją oraz strefą odpoczynku.

Budynek biurowy Nadleśnictwa Człuchów, rzut parteru i elewacja południowa

budynek biurowy Nadleśnictwa Człuchów, rzut parteru i elewacja południowa

© Wojciech Bandyk, Krystian Cięciwa, Roksana Gleizner, Agnieszka Laska,
Weronika Piotrowska, Kinga Szymczyk, Bartek Tenenberg, Maciej Szczepański

Wnętrze zaprojektowaliśmy w przestronny sposób, zaczynając już od aranżacji stref wejściowych. Ideą było zastosowanie rozwiązań jak najbardziej czytelnych dla wszystkich odbiorców, myśląc przy tym o stworzeniu eleganckiej przestrzeni — dodają studenci.

Na suficie znajdują się kasetony, które obok funkcji dekoracyjnej, stanowią ważny element konstrukcyjny, będący wzmocnieniem dachu

na suficie znajdują się kasetony, które obok funkcji dekoracyjnej, stanowią ważny element konstrukcyjny, będący wzmocnieniem dachu

© Wojciech Bandyk, Krystian Cięciwa, Roksana Gleizner, Agnieszka Laska,
Weronika Piotrowska, Kinga Szymczyk, Bartek Tenenberg, Maciej Szczepański

Na suficie znajdują się kasetony, które obok funkcji dekoracyjnej, stanowią ważny element konstrukcyjny, będący wzmocnieniem dachu. W centrum lobby umieścili odgrodzoną szklaną taflą przestrzeń do komfortowego przyjmowania interesantów. Przeszklenia, świetlikwielkoformatowe okna zapewniają otwarcie na leśne otoczenie i odpowiednie doświetlenie. Roślinność została wprowadzona do wnętrza poprzez między innymi zastosowanie zielonej ściany w strefie wejściowej. Charakterystycznym elementem są siedziska w formie przypominającej kamienie.

Reprezentacyjne lobby, zielona ściana i siedziska w formie kamieni

reprezentacyjne lobby, zielona ściana i siedziska w formie kamieni

© Wojciech Bandyk, Krystian Cięciwa, Roksana Gleizner, Agnieszka Laska,
Weronika Piotrowska, Kinga Szymczyk, Bartek Tenenberg, Maciej Szczepański

drewno CLT, dachy zielone ekstensywne i fotowoltaika monokrystaliczna

Projektując, studenci skupili się na rozwiązaniach proekologicznych — użyciem materiałów konstrukcyjnych, które zapewniają odpowiednią nośność, jednocześnie mając niski ślad węglowy. Główne rdzenie konstrukcyjne zaproponowali z drewna CLT, które wykazuje dobre właściwości przenoszenia obciążeń. Trzonem konstrukcyjnym dachu jest blacha trapezowa, a pod panelami
fotowoltaicznymi autorzy zastosowali standardowe stropodachy, natomiast na pozostałych częściach — dachy zielone ekstensywne.

Elewacja obiektu została wykonana z drewna

elewacja obiektu została wykonana z drewna

© Wojciech Bandyk, Krystian Cięciwa, Roksana Gleizner, Agnieszka Laska,
Weronika Piotrowska, Kinga Szymczyk, Bartek Tenenberg, Maciej Szczepański

Materiałem izolacyjnym całego obiektu jest wełna mineralna twarda, a wschodnią elewację pokrywa autorska „żywa ściana”, do montażu, której studenci przewidzieli drewno z wycinki. Ogrzewanie budynku odbywa się za pomocą pompy ciepła, a wentylowani dzięki centrali wentylacyjnej z rekuperacją.

Budynek biurowy Nadleśnictwa Człuchów, przekrój A-A i elewacja zachodnia

budynek biurowy Nadleśnictwa Człuchów, przekrój A-A i elewacja zachodnia

© Wojciech Bandyk, Krystian Cięciwa, Roksana Gleizner, Agnieszka Laska,
Weronika Piotrowska, Kinga Szymczyk, Bartek Tenenberg, Maciej Szczepański

Studenci pomyśleli także o ponownym użyciu wody, wykorzystując do tego dualny system do filtracji wody szarej, a na działce umieścili pojemniki na wodę deszczową, która zasila tereny zielone. Dodatkowo znajduje się tu oczyszczalnia ścieków.

Widok na budynek biurowy z lotu ptaka. Na dachu panele fotowoltaiczne monokrystaliczne

widok na budynek biurowy z lotu ptaka — na dachu panele fotowoltaiczne monokrystaliczne

© Wojciech Bandyk, Krystian Cięciwa, Roksana Gleizner, Agnieszka Laska,
Weronika Piotrowska, Kinga Szymczyk, Bartek Tenenberg, Maciej Szczepański

Aby jak najbardziej zmniejszyć zapotrzebowanie na energię zakupioną, zdecydowaliśmy się na użycie z odnawialnych źródeł energii. W projekcie zastosowaliśmy panele fotowoltaiczne monokrystaliczne, instalując je na dachu w strefie rotundy oraz części biurowej. Panele te mają sprawność od 16 do 25%, a więc ich wydajność jest znacznie większa niż paneli polikrystalicznych o tej samej powierzchni — tłumaczą autorzy.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

IGP-DURA®one – system powlekania proszkowego
Dachówki na elewacji – trend w architekturze 2024
DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
INSPIRACJE