Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Budynek zatopiony we mgle. Projekt saunarium w Cieplicach Śląskich-Zdroju

16 czerwca '23

Zafascynowana Finlandią i tamtejszą kulturą saunowania Wiktoria Maciejewska z Politechniki Opolskiej postanowiła stworzyć obiekt nawiązujący do fińskiej tradycji w... Cieplicach Śląskich-Zdroju. Jej propozycja to zaciszna przestrzeń, wpisująca się w otoczenie, w której goście mogą odpocząć i wyciszyć zmysły. Dodatkowym urozmaiceniem jest interaktywność budynku — zmieniająca elewację para wodna.

Projekt powstał jako praca dyplomowa inżynierska pod kierunkiem dr Anny Grajper-Dobiesz. 

Mój pomysł powstał na podstawie analizy historycznych form saun zmieniających się na przestrzeni wieków oraz sięga do korzeni dorobku fińskiej tradycji zażywania sauny, która od dawna ma szczególne znaczenie w kulturze Finów. Uznawana za miejsce oczyszczania duszy i ciała. Wyjątkowość sauny polega na szczególnej wierze mieszkańców Finlandii w löyly tłumaczone jako „duch” lub „siła życiowa”, które czyni ją świętym miejscem. Zarówno löyly, jak i unoszący się dym nad tradycyjną savusauną (sauną dymną) wyznaczyły kierunek do wykorzystania metod architektury interaktywnej — tłumaczy Wiktoria Maciejewska.

Widok na saunarium z lotu ptaka

widok na saunarium z lotu ptaka

© Wiktoria Maciejewska

budynek zatopiony we mgle

Aby wykreować tajemniczą, zmysłową przestrzeń autorka zastosowała mgłę, w której budynek „znika”. Zaciera się wtedy granica z otoczeniem, a para nieustannie formuje niejednoznaczny kształty saunarium.

Plan zagospodarowania terenu  Saunarium znajduje się w okolicach Parku Norweskiego

saunarium znajduje się w okolicach Parku Norweskiego

© Wiktoria Maciejewska

Głównym założeniem sztuki interaktywnej jest to, aby odbiorca był jej aktywnym uczestnikiem. Nie tylko oglądał i podziwiał, ale przeżywał i doświadczał dzieła, dlatego zastosowana interaktywna para ma na celu zmysłowe odczuwanie architektury oraz aktywny udział w kreowaniu formy zewnętrznej projektowanego obiektu — wyjaśnia studentka.

Schemat elewacji interaktywnej

schemat elewacji interaktywnej

© Wiktoria Maciejewska

Intensywność powstającej mgły będzie uzależniona od liczby saunujących przebywających wokół budynku. Zabieg ten ma na celu wytworzenie prywatnej przestrzeni, odizolowanej od znajdującego się naprzeciwko Parku Norweskiego. Para nie zamyka widoków na otaczający krajobraz, jednak zasłania użytkowników, umożliwiając komfortowe z saunarium.

Rzut i schemat funkcjonalny saunarium

rzut i schemat funkcjonalny saunarium

© Wiktoria Maciejewska

organiczne formy i nawiązanie do tradycji

Proponowanie saunarium to obiekt użyteczności publicznej o funkcji rekreacyjnej i zdrowotnej. Na dwuskrzydłowym rzucie autorka wydzieliła kilka stref funkcjonalnych. Strefa saun damskich oraz strefa saun męskich to obszary, w których obowiązuje zakaz noszenia stroju kąpielowego. Z kolei wspólna strefa saunowa wraz z sauną mieszaną i tarasem widokowo-wypoczynkowym to obszary ogólnodostępne, gdzie będzie obowiązywał strój kąpielowy.

Projekt saunarium w Cieplicach Śląskich-Zdroju, idea projektu

projekt saunarium w Cieplicach Śląskich-Zdroju, idea projektu

© Wiktoria Maciejewska

Obła forma saunarium odzwierciedla krzywe linie działki i nawiązuje do górzystego terenu Cieplic Śląskich-Zdroju. Jest to także odniesienie do historycznych saun w formie podgrzewanych dołów, których dach pokrywały młode drzewa i gałązki, a dno wyłożone było kamieniami. Studentka zdecydowała się na zachowanie naturalnego otoczenia — dzikich traw przypominających jej fińską przyrodę. Projektowany obiekt ma jedną kondygnację, która nieprzesłania walorów krajobrazowych i z łatwością wkomponowuje się w otoczenie.

Wnętrze sauny damskiej

wnętrze sauny damskiej

© Wiktoria Maciejewska

We wnętrzu projektowanego budynku znajduje się atrium sprzyjające kontemplacji. Autorka chciała, aby przypominało formę jaskini-sauny, która pomieści czternaście osób.

Projekt saunarium w Cieplicach Śląskich-Zdroju, przekrój A-A

projekt saunarium w Cieplicach Śląskich-Zdroju, przekrój A-A

© Wiktoria Maciejewska

Wokół niej zaprojektowała dwa sztuczne zbiorniki wodne, przywołujące na myśl fińskie lodowate jezioro do ochłodzenia się po sesji w saunie. Natomiast zastosowanie szklanego dachu we wspólnych częściach budynku ma łączyć optycznie wnętrze obiektu z otoczeniem.

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
SPACE Designer
INSPIRACJE