computer zapisz w ulubionych

The Concrete, czyli konkretny dom z betonu

Dobrawa Bies
03 listopada '20
Dane techniczne
Nazwa:

The Concrete

Lokalizacja: Polska, Izabelin
Projekt: Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz 
Architekci: dr Rafał Barycz, dr Paweł Saramowicz
Powierzchnia zabudowy: 600 m²
Projekt: 2017
Inwestor:  prywatny

The Concrete to dom jednorodzinny projektu Biura Architektonicznego Barycz i Saramowicz znajdujący się w Kampinoskim Parku Narodowym. Nowoczesna, leśna rezydencja na planie kwadratu została wykonana aż z 600 ton betonu licowego!

Willa w podwarszawskim Izabelinie powstała na zamówienie prywatnego inwestora, który chciał wznieść dom dla swojej licznej rodziny oraz często odwiedzających go znajomych. Architekci, szukając pomysłu na wpisanie obiektu w krajobraz — gęsty las sosnowy, skupili się na takim rozplanowaniu domu, które koncentruje się na wnętrzu. Bogaty program funkcjonalny mógł wiązać się z wieloskrzydłowym założeniem, jednak autorzy podeszli do projektu inaczej. Liczne funkcje zostały zamknięte w prawie kwadratowym obrysie z wydrążonymi przestrzeniami atrium i jadalni letniej.

dziedziniec z basenem od strony ogrodu

© Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz

beton w centrum uwagi

Dom na planie kwadratu przypomina twierdzę. Jej kształt wyznacza symboliczny, obronny mur z surowego, licowego betonu z organicznymi odciskami deskowania. Beton przy użyciu sproszkowanej ochry został podbarwiony w masie na kolor sosnowej kory, tym samym wpisując się w leśne otoczenie. Wyższa kondygnacja domu została obłożona panelami z wysokoprzetworzonego drewna, podkreślając tożsamość miejsca. Dzięki oblaniu budynku betonem powstała jednolita powłoka, co w połączeniu z pozbawieniem go zbędnych ozdób dało nowoczesną bryłę. Willa została wykonana z 600 ton betonu i jest uznawana za obiekt o największym zastosowaniu betonu licowego w europejskiej architekturze mieszkaniowej.

liczne funkcje zostały zamknięte w prawie kwadratowym obrysie

© Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz

dom niczym twierdza

Od frontu małe okna, zamknięte wjazdy do garaży i surowy wygląd przywołują na myśl bunkier. Natomiast od strony ogrodu, The Concrete odsłania swoje intymne, przyjazne oblicze. Duże okna, atrialny układ i dziedziniec z basenem pozwalają na relaks w otoczeniu zieleni. Projekt autorstwa Biura Architektonicznego Barycz i Saramowicz był nominowany do nagrody Archdaily Building of the Year Awards oraz jest laureatem Top Buildera.

elewacja wykonana została z barwionego betonu lucowego z odciskiem deskowania

© Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz

Poczytajcie także o innych realizacjach Biura Architektonicznego Barycz i Saramowicz: Leśnej Willi w Izabelinie oraz willi z gontu i betonu nagrodzonej I miejscem w kategorii architektura mieszkaniowa w 6.edycji konkursu o Nagrodę Województwa Małopolskiego im. Stanisława Witkiewicza.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5

Odkryj przyszłość już teraz: platforma cyfrowa GROHE X
Advertisement
Odkryj przyszłość już teraz: platforma cyfrowa GROHE X