Wieżowiec na Mokotowie projektu JEMS Architekci

computer zapisz w ulubionych

Wieżowiec na Mokotowie projektu JEMS Architekci

Ola Kloc
06 lutego '20
Dane techniczne
Nazwa: Siedziba Transportowego Dozoru Technicznego
Inwestor: Transportowy Dozór Techniczny
Lokalizacja: Polska, Warszawa
Projekt: JEMS Architekci
Zespół autorski: Olgierd Jagiełło, Paweł Majkusiak, Marek Moskal, Karol Olechnicki, Maciej Rydz, Mai Bui Ngoc, Małgorzata Charazińska, Anna Bilińska, Magdalena Sakowicz

Kalendarium:

  • realizacja
 
2019

Powierzchnia:

23 674 m²

Na warszawskim Mokotowie, u zbiegu ulic Puławskiej, Domaniewskiej i Bukowińskiej, powstał dziewiętnastopiętrowy wieżowiec projektu zespołu JEMS Architekci — nowa siedziba Transportowego Dozoru Technicznego.

Wysoki na 63 metry budynek wizualnie domyka jedną z najdłuższych warszawskich ulic. Trójkątna działka, na której został usytuowany, zdeterminowała jego nieregularny kształt. Obiekt złożony jest z dwóch połączonych ze sobą brył — wysokiej wieży oraz niższej części biegnącej wzdłuż ulicy Puławskiej.

W zależności od punktu widzenia biurowiec prezentuje się zupełnie inaczej — od strony ulicy Puławskiej elewacja budynku tworzy pierzeję, od strony ulicy Idzikowskiego bryła jest najwyższa i najwęższa, jednostronnie opadająca schodkowo ku prawej stronie, natomiast cały budynek oglądać można od strony ulicy Domaniewskiej.

TDT

Siedziba Transportowego Dozoru Technicznego

fot.: Juliusz Sokołowski © JEMS Architekci

Wieżowiec wykonany jest z betonu o ciepłoszarym odcieniu. Całość utrzymana jest w różnych odcieniach szarości — od ciepłej tonacji na elewacji, przez chłodniejsze zabarwienie betonu we wnętrzach, po grafitowe detale i dodatkowe elementy z innych materiałów konstrukcyjnych. Poprzez monochromatyczną elewację, proporcjonalne okna i rytmiczne podziały architekci nawiązali do zabudowy znajdującej się po przeciwnej stronie ulicy.

TDT

Siedziba Transportowego Dozoru Technicznego

fot.: Juliusz Sokołowski © JEMS Architekci

Nowa siedziba Transportowego Dozoru Technicznego składa się z trzech funkcjonalnie niezależnych części — na pierwszym piętrze umieszczono strefę konferencyjną, na poziomach od 2 do 6 biura TDT oraz sale szkoleniowe i egzaminacyjne, a na pozostałych kondygnacjach — hotel dla uczestników konferencji i szkoleń przyjeżdżających do Warszawy. Na parterze zaplanowano także część usługową oraz restaurację, a pod budynkiem — dwupoziomowy parking.

 
oprac.
Ola Kloc

Głos został już oddany