shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Powrót do natury

computer zapisz w ulubionych

Powrót do natury

Ola Kloc
09 września '19
Dane techniczne
Nazwa: Leśny Dom
Lokalizacja: Polska, Kuźnica Kiedrzyńska k. Częstochowy
Pracownia: grupa VERSO
Zespół autorski: Jakub Cieślik, Kamil Cierpioł, Piotr Drewniak, Marek Laskowski

Kalendarium:

  • realizacja


 
2018

Powierzchnie:

  • działki
  • zabudowy
  • użytkowa

 
3 500 m²
261,45 m²
230,26 m²

Kubatura:

1 010,40 m³

W urokliwej lokalizacji na skraju sosnowego lasu, w niewielkiej wsi pod Częstochową, architekci z grupy VERSO stworzyli spokojną enklawę dla nowoczesnej i aktywnej rodziny.

Jednorodzinny dom tworzą dwie, prostopadłościenne bryły, zwieńczone spadzistymi dachami usytuowanymi po przeciwnych stronach. Dłuższa część przeznaczona jest na strefę dzienną, a w krótszej umieszczono trzy sypialnie i łazienkę. W jednym ze skosów zaaranżowano dodatkowe pomieszczenie o funkcji rekreacyjnej, a drugi powiększył przestrzeń salonu.

przekrój B–B

przekrój B–B

© grupa VERSO

biuro zamiast garażu

Początkowo, w części frontowej domu znajdować się miał garaż, w trakcie realizacji jednak inwestorzy zdecydowali, że przestrzeń tę zajmie funkcjonalne pomieszczenie biurowe. W efekcie obiekt wzbogacony został o duże przeszklenie, które pierwotnie miało być bramą garażową. Ogromne okno zasłonić można dzięki okiennicom zlicowanym z elewacją.

Jak piszą autorzy projektu, wprowadzenie do prostej bryły spadzistych dachów pozwoliło na uzyskanie wrażenia lekkości, a umiejscowienie skosów podkreśliło rozróżnienie funkcji obiektów. Zgodnie z założeniem architektów, duże przeszklenia od strony południowej zacierają granice pomiędzy tym, co wewnątrz, a tym, co na zewnątrz, pozwalając tym samym na przenikanie lasu do środka domu.

elewacjapołudniowo-wschodnia

elewacja południowo‑wschodnia

© grupa VERSO

Dom spełniający oczekiwania jego mieszkańców i wpisujący się w miejsce, w jakim przyszło mu powstać to dom szyty na miarę, powstający w dialogu między projektantem a inwestorem. Taki, w którym przerobienie garażu na domowe biuro jest możliwe bez uszczerbku w ostatecznym kształcie bryły.

leśne kąpiele

Życie blisko przyrody i stosowanie w architekturze naturalnych materiałów jest nie tylko modne, ale i zdrowe. Popularne w Japonii „leśne kąpiele” (jap. Shinrinyoku), czyli po prostu spacerowanie po lesie, mają nam pomóc odbudować więź z naturą, być zdrowszymi, szczęśliwszymi i spokojniejszymi. Mieszkanie w lesie to ułatwia, a budowanie przy poszanowaniu zastanych zasobów naturalnych jest dobrym trendem.

 
oprac. Ola
KLOC