computer zapisz w ulubionych

Biuro Izby Lekarskiej w Słupsku projektu pracowni LOFFT ARCHITEKTURA WNĘTRZ

09 czerwca '20

Nowe biuro gdańskiej Okręgowej Izby Lekarskiej powstanie w Słupsku w pobliżu Szpitala Wojewódzkiego Specjalistycznego im. Janusza Korczaka. Budynek przyszłej siedziby Izby na razie jest jeszcze budynkiem mieszkalnym, jednak architektka czeka na zmianę sposobu użytkowania obiektu na administracyjnobiurowy. Prace budowlane planowo mają ruszyć na przełomie czerwca i lipca br.

Sądząc po projekcie siedziby Lasów Państwowych w Dretyniu autorstwa Małgorzaty Hendrych‑Lubińskiej z pracowni LOFFT ARCHITEKTURA WNĘTRZ, można się spodziewać, że nowe biuro Okręgowej Izby Lekarskiej w Gdańsku z delegaturą w Słupsku będzie o wiele ciekawsze, niż wskazują na to, i tak już wiele obiecujące, wizualizacje.

główną inspiracją dla architektki było samo logo Okręgowej Izby Lekarskiej, a dokładniej jego kolory

© LOFFT ARCHITEKTURA WNĘTRZ

nowa siedziba gdańskiej Okręgowej Izby Lekarskiej

Zadaniem, przed którym stanęła architektka było nadanie zastanemu budynkowi nowej funkcji oraz zmiana sposoby użytkowania z domu jednorodzinnego na obiekt administracyjno‑biurowy. Sprzyjającym czynnikiem jest otwarty układ przestrzeni, który ułatwia aranżację nowych pomieszczeń w budynku. W siedzibie Izby Lekarskiej musi znaleźć się miejsce na sekretariat, pomieszczenie dla księgowości z poczekalniami, sale narad oraz gabinety dla prezesa, rzecznika i mecenasa.

Główną inspiracją dla architektki było samo logo Okręgowej Izby Lekarskiej, a dokładniej jego kolory. Jasnoniebieski eskulap oplatający granatowe krzyże z koroną na białym tle. Jasne barwy korespondują z dobrze nasłonecznionym wnętrzem, co umożliwiła duża ilość okien. Pozwoliło to na uzyskanie przestronnej przestrzeni, którą jednak można przysłonić, jeśli byłoby to konieczne. Przeszklenia zostały podkreślone i zarazem osłonięte jednolitymi płaszczyznami osłon materiałowych w kolorach identyfikacyjnych logo: bieli i błękitu.

biało-niebieska aranżacja

Każde miejsce pracy architektka zdecydowała się podkreślić poprzez koliste oprawy oświetleniowe. Ich blask odbija posadzka, której materiał został wykorzystany również na klatce schodowej. Okładzina na stopniach została powtórzona na ścianie pełni funkcję pochwytu i równocześnie chroni przed zabrudzeniami.

okładzina na stopniach została powtórzona na ścianie pełni funkcję pochwytu i równocześnie chroni przed zabrudzeniami

© LOFFT ARCHITEKTURA WNĘTRZ

Na piętrze budynku znajduje się część wspólna, w której nie tylko można odbyć spotkanie, ale też wypocząć. We wnętrzu powtarza się błękitny kolor m.in. na siedziskach w sali narad czy na pufach. Pomysł na aranżację wnętrz narodził się w trakcie rozmów architektki z radą Okręgowej Izby Lekarskiej w Gdańsku, która zasugerowała, by nową siedzibę charakteryzowała elegancja, przestronność miejsca otwartego na petentów oraz takiego, który posłużyłby do odbywania częstych konferencji i spotkań.

oprac.: Basia Hyjek

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5