NOWOŚĆ! Prawo w architekturze – przystępnie na portalu A&B
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Paulina Rybczyńska – „Freedom from something”

20 lipca '22
Dane techniczne
Typ: praca dyplomowa licencjacka
Rok obrony: 2022
Nazwa: „Freedom from something. REGENRACJA wnętrz oddziału żeńskiego Aresztu Śledczego w Opolu”
Autorka: Paulina Rybczyńska
Uczelnia: Wydział Architektury Wnętrz Akademii Sztuk Pięknych im. Jana Matejki w Krakowie
Promotorka:

prof. Beata Gibała-Kapecka

Praca zgłoszona na konkurs
„Najlepszy Dyplom Wnętrza 2020/2022”

 

Przedmiotem projektu jest regeneracja oddziałów żeńskich Aresztu Śledczego w Opolu przy ulicy Sądowej 4 mająca polepszyć dobrostan osób osadzonych oraz przyczynić się do lepszych rezultatów resocjalizacji. Głównym założeniem projektowym było stworzenie nowej koncepcji dla zakładów penitencjarnych. Projekt regeneracji budynku zakłada zachowanie zastanej struktury architektonicznej przy jednoczesnej próbie modernizacji za pomocą dostępnych środków, nieingerujących w zabytkowy obiekt.

Korytarz w Areszcie Śledczym, charakterystyczne zielone siedziska  Pokój wychowawców

część korytarza i służbówka

© Paulina Rybczyńska

Postanowiłam zaprojektować żeńską część Aresztu Śledczego w Opolu. Na podstawie wyników przeprowadzonej wśród osadzonych ankiety WHOQOL-100 można wywnioskować, że warunki higieniczne oraz wyposażeniowe nie spełniały wymagań osadzonych. Ponieważ cele stają się tymczasowym miejscem zamieszkania, ważne jest, aby zapewnić godne warunki, które dają poczucie normalności. Zmiana kolorystyki, mebli oraz zadbanie o czystość miejsca przemieszkiwania jest kluczowa. Takie przekształcenie przestrzeni może w przyszłości zapewnić pozytywne wyniki w procesie resocjalizacji.

Areszt Śledczy w Opolu, zakres opracowania, rzut parteru    Areszt Śledczy w Opolu, zakres opracowania, rzut 1. piętra

zaprojektowana przestrzeń obejmuje część parteru (oddział żeński zamknięty) oraz część pierwszego piętra (oddział żeński półotwarty)

© Paulina Rybczyńska

Zaprojektowana przestrzeń obejmuje część parteru (oddział żeński zamknięty) oraz część pierwszego piętra (oddział żeński półotwarty). Cele znajdujące się na tych piętrach mogą pomieścić pięćdziesiąt osiem osób i dzielą się na czternaście cel dwuosobowych oraz siedem cel sześcioosobowych. Pierwszą zmianą widoczną przy wejściu są szare korytarze, które dzięki zastosowaniu posadzki epoksydowej oraz farby ściennej w tym samym kolorze zrównoważyły i wyciszyły przestrzeń. Dzięki temu zabiegowi całość jest spójna i harmonijna. Odcienie zieleni, zapewniające naturalną kolorystykę, pojawiają się w pomieszczeniach i elementach wyposażenia.

Wnętrze celi dwuosobowej   Wnętrze celi dwuosobowej

wnętrze celi dwuosobowej

© Paulina Rybczyńska

Na korytarzach obu oddziałów, oprócz wprowadzenia nowego koloru, została wymieniona stolarka drzwiowa oraz kraty oddzielające oddziały. Między prętami krat pojawiła się półtransparentna szyba z pleksi, która pozwala na zachowanie nieco intymności i swobody w poruszaniu się po oddziale. W korytarzu na pierwszym piętrze została otworzona przestrzeń świetlicy, która z kolei została zamieniona miejscami z pokojem wychowawców. Zmiana ta spowodowała optyczne powiększenie się korytarza, a pokój socjalny stał się miejscem, w którym osadzone mogą poczuć wyraźną zmianę otoczenia.

Wnętrze celi sześcioosobowej  Cela sześcioosobowa z piętrowymi łóżkami

wnętrze celi sześcioosobowej

© Paulina Rybczyńska

W celach umieszczono nowe meble wykonane z płyty meblowej laminowanej w kolorze RAL 000 90 00, łóżka z płyty meblowej laminowanej w kolorze RAL 130 40 30, a dzięki całkowitemu zabudowaniu tworzą małe enklawy. U podstawy łóżka znajdują się wysuwane szuflady, w których mieszkanki mogą schować swoje prywatne rzeczy, pozwoli to dodatkowo zadbać o porządek. W pomieszczeniach mieszkalnych znalazły się również duże szafy w zabudowie, ich brak często powodował bałagan. Pojedyncza umywalka w pomieszczeniu została wymieniona na mały aneks kuchenny ze zlewem oraz szafkami, w których można schować naczynia lub inne utensylia.

Wnętrze kaplicy   Wnętrze pokoju do spotka z dziećmi

wnętrze kaplicy i pokoju spotkań z dziećmi

© Paulina Rybczyńska

W każdej dużej celi na jednej ze ścian znajduje się grafika namalowana przez osadzone. Początkowo, malunek ten znajdował się na szafkach nocnych, jednak aby nadać wnętrzu bardziej osobistego i domowego charakteru, został on odtworzony na ścianach. W łazienkach w celach sześcioosobowych pojawiły się prysznice i umywalki.

Pokój widzeń intymnych   Pokój wychowawców

pokój widzeń intymnych, pokój wychowawców

© Paulina Rybczyńska

Pomieszczenia wspólne, takie jak pokój wychowawcy, służbówka i świetlica, są kolorystyczną kontynuacją korytarzy. Ponownie pojawiają się w nich odcienie zieleni, a układ funkcjonalny został dostosowany do potrzeb użytkowników.

 

Paulina Rybczyńska

Ilustracje: © Autorka

Głos został już oddany

Światło Cię Uniesie – okna, które zmieniają dom — Fakro INNOVIEW
Światło Cię Uniesie – okna, które zmieniają dom — Fakro INNOVIEW
Dachówki ceramiczne Röben – zawsze na czasie
AQUA – Stelaże podtynkowe i przyciski spłukujące
INSPIRACJE