Zobacz w portalu A&B!

Kiedyś sklep Społem a teraz nowoczesna piekarnia. PLON we Wrocławiu

Dobrawa Bies
01 sierpnia '22
Dane techniczne
Nazwa: piekarnia PLON
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Polska, Wrocław
Pracownia: N’concept
Architektka: Natalia Adamczyk
Zdjęcia: Migdał studio
Powierzchnia: 110 m²
Kalendarium: 2021–2022

We Wrocławiu w miejscu dawnego sklepu Społem powstała piekarnia PLON. Lokal zaprojektowany przez Natalię Adamczyk z pracowni N'concept to pochwała rzemiosła, minimalizmu i zerwanie z typowym wyglądem piekarni. Zwróćcie uwagę na sufit w całości wykonany z mosiądzu oraz piece piekarnicze ozdobione prawdziwym ziarnem pszenicy.

Miedziany sufit przyciąga wzrok  Minimalistyczne wnętrze piekarni

we wnętrzu dominują takie materiały jak beton, stal, mosiądz i drewno

fot.: MIGDAŁ studio © N'concept

autentyczność i zerwanie ze stereotypami

Projekt wrocławskiej piekarni PLON odzwierciedla wartości jej właściciela. Minimalistyczne wnętrze to pochwała rzemiosła i zerwanie z tradycją.

Inwestorowi zależało na autentyczności — wyeksponowaniu zaplecza produkcyjnego, tak by niczego nie ukrywać przed klientami. Nie chciał również, by piekarnia wyglądała stereotypowo, czyli z jasnym drewnem i podkreślaniem tradycji piekarniczych, bo sam w swoich przepisach i technologii łamie zasady, odchodzi od tradycji i stawia na minimalizm. Te wszystkie założenia miały mieć odzwierciedlenie we wnętrzu — opowiada Natalia Adamczyk.

Architektka zdecydowała się na wyeksponowaniu całego procesu wytwarzania pieczywa, stosując takie materiały jak, beton, stal i patynowany mosiądz. Szlachetności całej koncepcji dodają drewniane detale, których kolor, jak twierdzi autorka przywodzi na myśl charakterystyczną, chrupiącą skórkę chleba.

„Przyprószona mąką” lada do ekspozycji wyrobów cukierniczych  Piekarnia PLON, rzut

piekarnia powstała w miejscu sklepu Społem

fot.: MIGDAŁ studio © N'concept

dawniej sklep Społem a teraz nowoczesna piekarnia

Piekarnia powstała w dawnym sklepie Społem, którego przestrzeń była sporym wyzwaniem projektowym. Charakteryzowała się niskim kasetonowym sufitem, nieregularnym rzutem i dużą ilością wyeksponowanych instalacji. Głównym założeniem funkcjonalno-przestrzennym nowego lokalu, było otwarcie jego przestrzeni i wspomniana już ekspozycja całego procesu produkcji pieczywa. Architekta nawiązując do maszyn produkcyjnych, zdecydowała się na zastosowanie stali szlachetnej. Jej chłodny kolor stanowi bazę całego projektu, pojawia się na powierzchni monolitycznej posadzki, pokrytej mikrocementem, a także ścianach wykończonych tynkiem o mięsistej strukturze. W myśl zasady zrywania z tradycją chłodna stal została zestawiona z ciepłym, naturalnym mosiądzem.

 Sufit wykonano z miedzianych modułów  Charakterystyczna, autorska lampa i logo piekarni w tle

sufit wykonano z miedzianych modułów

fot.: MIGDAŁ studio © N'concept

sufit z mosiądzu

Wyzwań projektowych podczas pracy nad piekarnią było bardzo wiele, jak to zwykle w przypadku projektów indywidualnych, gdzie szukamy nietypowych rozwiązań. Tutaj był to przede wszystkim sufit z czystego mosiądzu, w którego przypadku nawet pozyskanie materiału było trudne. Następnie znalezienie wykonawcy z „artystycznym sznytem”, który przygotuje gotowe panele. Na ladzie sprzedażowej wykorzystaliśmy nietypową technologię — mosiądz w płynie. Na podstawie licznych prób doszliśmy do efektu, który odpowiadał wizualnie i był odpowiednio wytrzymały, na tyle, aby mógł stanowić powierzchnię roboczą. Kolejnym wyzwaniem dla wykonawców było pokrycie ścian zabudowy pieców ziarnem pszenicy i zabezpieczenie go by wciąż wyglądało naturalnie — opowiada o wyzwaniach architektka.

Sufit stworzony z modułów pokrywa patyna, odbicia i przetarcia, dzięki którym jego tafla sprawia wrażenie rozedrganej pod wypływem gorąca wydobywającego się z piekarniczych pieców. Natomiast jego miejscami lustrzana powierzchnia, mocno odbijająca światło optycznie podwyższa przestrzeń.

Wygięta form lady została pokryta mikrocementem  Minimalistyczne siedzisko i stolik

we wnętrzu lokalu dominują obłe, miękkie formy

fot.: MIGDAŁ studio © N'concept

falujące formy, ziarna i kłosy

We wnętrzu lokalu dominują obłe, miękkie formy nawiązujące do identyfikacji wizualnej piekarni. Główna lada zwraca uwagę wykończeniem z płynnego mosiądzu. Jej prosta bryła rozcięta jest szklaną gablotą eksponującą pieczywo, a dołem uzupełnia ją panel z frezowanego drewna o ciemnej barwie.

Druga lada to monolityczna, wygięta forma, której powierzchnia pokryta mikrocementem z drobnym nakrapianiem sprawia wrażenie lekko muśniętej mąką. Ta lada to oprawa dla wypieków cukierniczych oraz dodatkowa przestrzeń robocza. Akcentu dodaje jej linearna, gięta forma lampy.

Logo piekarni rzuca cień na posadzkę   Ściany pieca zostały pokryte prawdziwym ziarnem

obudowa pieców ozdobiona jest ziarnem pszenicy

fot.: MIGDAŁ studio © N'concept

Lokal kryjej jeszcze kilka smaczków — między innymi obudowę pieców ozdobioną naturalnym ziarnem pszenicy, pochwytów drzwi wejściowych w kształcie rozpoznawalnej dla PLONU fali, a także dekoracji w postaci donic z kłosami trwa.

W słoneczne dni na gładkiej powierzchni posadzki niczym na bladym płótnie pojawia się migotliwy napis PLON w postaci cienia, który rzuca logo piekarni. Pomimo zastosowanych surowych materiałów, wnętrze lokalu otula przyjemnym promiennym ciepłem, zapraszając przechodniów do środka. Jestem dumna, że projekt został zrealizowany bez kompromisów, w najmniejszym detalu. Wszystkie pomysły, które zrodziły się w mojej głowie i wizja klimatu piekarni urzeczywistniły się — podsumowuje Natalia Adamczyk.

 
Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Poznaj nowości produktowe ALUPROF i zyskaj rabat!
Klimatyzatory pokojowe BOSCH
Advertisement
Poznaj 5 historii o tym, jak światło dzienne potrafi zmienić przestrzeń w Twoje ulubione miejsce
TRENDY [2022] - Przestrzenie zewnętrzne – trendy 2022