Zobacz w portalu A&B!
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty

„Pomiędzy kulturą a ulicą”. Pomysł na aranżację parteru Muzeum Książąt Lubomirskich

Dobrawa Bies
29 września '22

Julia Zubka z Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku zaproponowała aranżację wnętrz parteru Muzeum Książąt Lubomirskich we Wrocławiu. Podstawą koncepcji był konkursowy projekt muzeum autorstwa pracowni WXCA. Studentka zaproponowała otwarcie proponowanych przestrzeni — punktu informacyjnego, kawiarniczytelni w kierunku miasta, tak aby przybliżyć ją mieszkańcom.

Prezentowany projekt został wykonany w I Pracowni Projektowania Architektury Wnętrz prowadzonej przez prof. Beatę Szymańską oraz dr. Pawła Czarzastego w Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku.

Projekt wnętrz parteru Muzeum Książąt Lubomirskich, część informacyjna

studentka zajęła się aranżacją parteru muzeum

© Julia Zubka

Podstawą projektową był wspomniany konkursowy budynek z 2018 roku zaprojektowany przez pracownię architektoniczną WXCA. W tym roku otrzymał pozwolenie na budowę. Wyzwaniem studenckim było zaprojektowanie parteru, jako część budynku otwartej i bliskiej miastu. Przestrzeń ta miała odpowiedzieć na potrzeby funkcji informacyjnej muzeum, mieścić kawiarnię, szatnię, a także sklepik muzealny.

Rzut parteru Muzeum Książąt Lubomirskich, rysunek pozyskany od pracowni WXCA

rzut parteru Muzeum Książąt Lubomirskich, rysunek pozyskany od pracowni WXCA

© Julia Zubka

praca nad projektem

Zaczynając projekt, przede wszystkim zwróciłam uwagę na koncepcję budynku autorstwa WXCA. Zależało mi na współgrającym z murami wnętrzu, tu ważny był materiał, z jakiego powstać ma muzeum. Determinowała mnie również historia książąt Lubomirskich, których zbiory mają zostać zaprezentowane w przestrzeni wystawienniczej. Trzecią wskazówką było miasto i analiza pobliskich budynków oraz wiek mieszkańców, którzy najczęściej będą przechodzić obok przeszkleń muzeum i zaglądać do środka — opowiada Julia Zubka.

Projekt wnętrz parteru Muzeum Książąt Lubomirskich, część kawiarniana

część kawiarniana i czytelnia

© Julia Zubka

muzealna kawiarnia

Przeszklenia zaprojektowane przez pracownię WXCA zapewniają kontakt wnętrza z zewnętrzem. Na parterze studentka zaproponowała prostą ladę podkreślającą ciąg przejścia, którą podzieliła na dwa fragmenty. Jeden dotyczy wydarzenie w auli, jej części o charakterze wernisażowym.

Tą funkcję podkreślają półki opisowe oraz część główną, proponującą kawiarniane rarytasy — kawę, herbatę oraz ciasto z buraka cukrowego. To właśnie ono nawiązuje do historii rodziny książąt Lubomirskich związanej także z Cukrownią w Przeworsku — pierwszej w Galicji cukrowni, która została wybudowana przez księcia Andrzeja Lubomirskiego w 1895 roku — tłumaczy studentka.

Kawiarnia  Kawiarnia w muzeum

kawiarnia utrzymana jest w minimalistycznym stylu

© Julia Zubka

Za ladą kawiarni ukryte zostało zaplecze, natomiast całość została oddzielona ścianą, zasłaniającą wejścia do zaprojektowanych już toalet. Przed ladą autorka celowo nie umieściła miejsc siedzących, chciała, aby ta część pozostała swobodnym przejściem odzwierciedlającym to zza okien — strefę pomiędzy kulturą a ulicą.

To właśnie w tym miejscu, zainteresowani wystawą stałą, ale nie tylko, mogą swobodnie przejść oraz zamówić kawę, chciałam, żeby Muzeum było bliskie mieszkańcom — dodaje Julia.

Projekt wnętrz parteru Muzeum Książąt Lubomirskich, punkt informacyjny

parter zawiera punkt informacyjny i kawiarnię

© Julia Zubka

punkt informacyjny

Analizując położenie projektowanego przez pracownię WXCA budynku, studentka zwróciła uwagę na pobliskie instytucje. Jak mówi, są to miejsca, w których czas spędza głównie młodzież. Dlatego, jako strefy informacyjne zaproponowała duże ekrany interaktywne ustawione we wnętrzu budynku, ale także przed wejściem. Jak uważa projektantka:

Zwiększone zainteresowanie młodzież byłoby atutem dla przestrzeni publicznej. Dorastający ludzie mogliby poznawać historię, o jakiej opowiada muzeum w sposób dostosowany do ich świata. Ekrany proponowałybym również zakup biletu na wystawę. Alternatywą dla elektronicznej informacji i zakupu biletu byłaby strefa znajdująca się przy ladzie kawiarni.

Multimedialne ekrany informacyjne

multimedialne, interaktywne ekrany informacyjne

© Julia Zubka

czytelnia

Projekt części czytelni został zainspirowany  historycznymi czytelniami i zbiorami. Studentka zaprojektowała duże stoły, które miałyby integrować gości i umożliwiać wspólne czytanie, rozmowę, czy wypicie herbaty. Meble te pełniłby też funkcję stołów na ekspozycję artykułów ze sklepiku muzealnego.

Projekt wnętrz parteru Muzeum Książąt Lubomirskich, przekroje

przekrój parteru muzeum

© Julia Zubka

Czytelnię od pozostałych pomieszczeń oddzielałaby specjalna ściana, w której znalazłaby się szatnia — wnęki umożliwiające zawieszenie ubrania. Warto dodać, że stoły ustawione prostopadle do płaszczyzn okien są świetnym miejsce do obserwacji miasta.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Seria Austin – klamki do drzwi wewnątrzlokalowych
IC Project – narzędzie stworzone dla biura architektonicznego
Nowoczesne Biurowce – Trendy