reklama

Przestrzeń przyjazna pracy — projekt studia Ofisovnia

Wiktor Bochenek
24 listopada '21

Jakie funkcje powinna spełniać przestrzeń biurowa w świecie przechodzącym na model pracy hybrydowej? W jaki sposób powinna być dostosowana do pracowników? Najnowszy projekt studia Ofisovnia stara się odpowiedzieć na te pytania.

Najnowsza realizacja pracowni Ofisovnia zlokalizowana w Katowicach została wykonana dla firmy Eurofins GSC IT Poland – spółki należącej do międzynarodowej grupy Eurofins, zajmującej się badaniami laboratoryjnymi. Przestrzeń służąca pracy miała przede wszystkim odpowiadać zmianom kultury pracy spowodowanymi pandemią COVID-19, jak i tworzyć klimat miejsca przyjaznego. W biurze pracować ma blisko 120 osób.

Jedna z kilku sal
konferencyjnych

jedna z kilku sal konferencyjnych

© Ofisovnia

Nowe biuro Eurofins GSC IT to połączenie biznesowej elegancji oraz przytulnego, ciepłego wnętrza, stymulującego wymianę myśli, kreatywność oraz współpracę w swobodnej, przyjacielskiej atmosferze. Biuro przełamuje granice pomiędzy oficjalnymi, a nieformalnymi spotkaniami biznesowymi, oferując pracownikom i gościom elastyczne środowisko pracy, idealne do współdziałania, pracy w skupieniu, jak również odpoczynku. Jest także odzwierciedleniem tożsamości i kultury firmy, którą charakteryzują otwartość, wymiana wiedzy oraz duża liczba spontanicznych spotkań.— wyjaśnia koncepcję biura co-CEO Ofisovni Katarzyna Lubera-Żelazko.

wnętrze

Projektanci starali się nawiązać do stylu loungemid century modern – wnętrze ma przywoływać emocje związane z restauracją lub kawiarnią, miejscem, w którym spotykamy się ze przyjaciółmi. Biuro złożone jest z trzynastu pomieszczeń dla zespołów projektowych, czterech sal konferencyjnych, focus roomów, dwóch kuchni i strefy coworkingowej.

jedna
z mniejszych kuchni

mniejsza kuchnia

© Ofisovnia

Dominującym elementem recepcji jest odsłonięcie instalacji sanitarnej, nadającej wnętrzu industrialnego charakteru. Przestrzeń wypełniona została wysokimi, zielonymi roślinami. Umeblowanie utrzymane w jasnych, beżowych kolorach koresponduje z pozostałymi elementami wnętrza.

recepcja

© Ofisovnia

Centrum biura jest multifunkcyjna strefa coworkingowa, połączona z jadalnią oraz kuchnią. Przestrzeń ta ma być również miejscem spotkań i wydarzeń firmowych. Na podłodze ułożone zostały panele we wzór chevron. Kolorystyką dominującą w pomieszczeniu jest butelkowa zieleń, którą znajdziemy na ścianach, suficie i kuchni. W podobnej kolorystyce utrzymano dekoracje z czaplami znajdującej się na jednej ze ścian. Nad wyspą kuchenną umieszczono zielone rośliny.

Stefa coworkingowa

strefa coworkingowa

© Ofisovnia

Ważnym elementem biura było stworzenie przestrzeni elastycznej, ułatwiającej warunki pracy. Przestrzeń pracownicza zapewnia pracownikom możliwość wyboru miejsca realizacji zadań w miejscu najbardziej im odpowiadającym. Wyposażona jest również w ergonomiczne meble, na przykład w biurka z elektryczną regulacją wysokości, pozwalające na pracę w trybie sit-stand.

stefa coworkingowa, inne
ujęcie

sala coworkingowa

© Ofisovnia

ekologiczna funkcjonalność

Projektując przestrzeń biurową, pracownia Ofisovnia postanowiła wykonać ją w sposób najmniej uciążliwy dla środowiska. Zaadaptowano istniejące już elementy takie jak ściany, drzwi oraz sufity. Na powierzchni całego biura wymieniono oświetlenie konwencjonalne na światło LED, wszystkie urządzenia AGD zastosowane w kuchniach są energooszczędne. W biurze umieszczono również dystrybutory wody pitnej, pozwalające na ograniczenie plastiku.

korytarz

korytarz

© Ofisovnia

Wybierając lokalizację dla nowego biura, wspólnie z firmą Eurofins, która w swoim DNA ma zakodowane odpowiedzialne prowadzenie polityki środowiskowej, dokonaliśmy analizy kilku powierzchni biurowych rozważanych pod kątem nowej inwestycji. Uwzględniając możliwość ponownego wykorzystania istniejących aranżacji i elementów wyposażenia (zarówno w sposób bezpośredni, jak również pod kątem możliwości ich modyfikacji i dostosowania do naszej wstępnej koncepcji), wybraliśmy powierzchnię, która najlepiej wpisała się w założenia nowego projektu. Tworząc space plan uwzględniający wcześniej zdefiniowane cele organizacji oraz potrzeby poszczególnych grup pracowników (m.in. sposób przemieszczania się po firmie, specyfikę pracy danego działu itp.), staraliśmy się w sposób maksymalny wykorzystać potencjał istniejącej przestrzeni. W efekcie tak przeprowadzonego procesu projektowego stworzyliśmy projekt biura, w którym aż 70% układu pozostałego po poprzednim najemcy pozostało nienaruszone, co w znaczny sposób przyczyniło się do redukcji odpadów już na pierwszym etapie inwestycji. — wyjaśnia architekt Tomasz Żelazko.

jedna z sal
konferencyjnych

sala konferencyjna

© Ofisovnia

klimat

Katowickie biuro firmy Eurofins GSC IT Poland zaprojektowane przez studio Ofisovnia cechuje się przede wszystkim próbą podejścia do przestrzeni biura jako miejsca tworzącego klimat towarzyskiego spotkania. Nawiązanie do stylu lounge i mid century modern tworzą wrażenie przestrzeni przyjaznej – przede wszystkim w sali coworkingowej, w której uspokaja wystrój zdominowany przez butelkową zieleń. W rezultacie otrzymujemy miejsce przyjazne pracy i zupełnie odmienne od klasycznego wizerunku biura.

Wiktor Bochenek

Głos został już oddany

Aluprof Future Builders — „Jak powinno wyglądać budownictwo przyszłości?” — rozmowy z architektami z całego świata
EQUITONE [lunara] - materiał elewacyjny z włókno-cementu
GEBERIT SUPERTUBE – System zyskujący przestrzeń
Nowoczesne biurowce – trendy 2021