Sonja Marczewski – osiedle mieszkaniowe w Warszawie

28 lutego '20

Projekt budynku mieszkaniowego w technologii prefabrykacji został zrealizowany przez Sonję Marczewski w ramach przedmiotu Projektowanie prowadzonego przez Wojciecha Koteckiego i Mariusza Wronowskiego z pracowni BBGK Architekci, pod kierunkiem Jerzego Grochulskiego na Wydziale Architektury Politechniki Warszawskiej.

Zadanie skierowane do o studentów piątego semestru miało charakter warsztatowy i zostało podzielone na trzy etapy: analizę istniejących budynków drewnianych, studia i wypracowanie założeń urbanistycznych, projekt architektoniczny. Propozycja Sonji Marczewski zakłada stworzenie dwóch obiektów o tym samym schemacie i wymiarach, ale z innym zestawem mieszkań.

Koncepcja urbanistyczna wchodzi w dialog z fragmentem Powiśla, dopasowując się do otoczenia i cofając od krawędzi działki. Kształt budynków nawiązuje do obiektów znajdujących się przy ulicy Solec: mostu i pierzejowej zabudowy. Łącznik między budynkami domyka plac i pierzeje oraz jest śluzą pomiędzy tym, co hałaśliwe i miejskie a spokojniejszym podwórkiem i parkingiem.

łącznik między budynkami domyka plac

© Sonja Marczewski

biel

Białe budynki wykonane na bazie prefabrykatów drewnianych składają się z modułów. Materiały, które wykorzystano w budowie to przede wszystkim panele CLT. Wyższe kondygnacje przesłonięto białą blachą falistą i siatką, a drewno zastosowano w ramach okiennych i wnętrzach loggi. Użycie cementu zostało ograniczone do kondygnacji podziemnej, pionowego trzonu komunikacyjnego
oraz do cienkich warstw w stropach, które dociążając konstrukcję stanowią jednocześnie dobrą barierą akustyczną.

budynki wykonane są z modułów na bazie prefabrykatów

© Sonja Marczewski

troska o środowisko

Decyzja o ograniczeniu powierzchni garażu podziemnego pozwoliła na ocalenie dwóch topoli oraz zapewniła większą powierzchnię biologicznie czynną. Zamiast korzystania z samochodów mieszkańcy zachęcani są do używania rowerów — autorka zaprojektowała wygodną rowerownię. Utworzenie ogrodu deszczowego, do którego doprowadzana jest woda z powierzchni dachów i przesączana do podłoża, poprawia miejską retencję, a latem wpływa na mikroklimat otoczenia.

Zobaczcie także projekt osiedla wykonany przez Aleksandrę Cassino.

oprac.: Dobrawa Bies

ilustracje dzięki uprzejmości BBGK Architekci

Głos został już oddany

Aluprof Future Builders — „Jak powinno wyglądać budownictwo przyszłości?” — rozmowy z architektami z całego świata
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta