Zobacz w portalu A&B!

Studenci Politechniki Białostockiej zaprojektowali Pasaż Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie

Dobrawa Bies
19 maja '22

W ścisłym centrum Białegostoku na osi Pałacu Branickich może powstać pasaż łączący ulicę Akademicką i Marii Skłodowskiej-Curie. Tam, od 1991 roku dzięki staraniu organizacji kombatanckich stoi Pomnik Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie autorstwa rzeźbiarza Jerzego Grygorczuka. Teraz białostockie organizacje chciałyby, aby miejsce wokół pomnika zyskało większą rangę — z prośbą o zaprojektowanie pasażu zgłosiły się do studentów Wydziału Architektury Politechniki Białostockiej.

W ramach pracy semestralnej, aż 36 studentów i studentek architektury pierwszego stopnia opracowało koncepcje zagospodarowania pasażu.

Kiedy zwrócono się do nas z prośbą o projekt Pasażu Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie, było oczywiste, że tematem muszą się zająć nasi młodzi studenci — mówi dziekan Wydziału Architektury Politechniki Białostockiej dr hab. Aleksander Asanowicz.

 

projekt nowego pasażu zaprezentowano 11 maja 2022 roku na Politechnice Białostockiej

© Politechnika Białostocka

Spośród powstałych 36 prac pracownicy Wydziału Architektury wraz z przedstawicielami organizacji kombatanckich w Białymstoku wybrały trzy projekty autorstwa Magdaleny Budziszewskiej, Tomasza Łaszczuka oraz Jolanty Wilczewskiej. Kolejnym etapem, tak jak w konkursach o formule flamandzkiej było stworzenie przez studentów wspólnego projektu. Pracę nad finalną koncepcją nadzorowali dr Wojciech Niebrzydowski i dr Piotr Łodziński.

Do pomnika prowadzi biało-czerwona ścieżka

do pomnika prowadzi biało-czerwona ścieżka

© Magdalena Budziszewska, Tomasz Łaszczuk, Jolanta Wilczewska

nowy pasaż w Białymstoku

Wynikiem współpracy trójki studentów jest projekt pasażu otaczającego pomnik. Sam monument przedstawiający orła symbolizującego walkę polskich żołnierzy na Zachodzie, studenci umieścili na nieco wyższym postumencie, a w jego sąsiedztwie zaprojektowali miejsca do odpoczynku wraz z zadaszeniem. Do pomnika prowadzi biało-czerwona wstęga umieszczona w chodniku. Całą koncepcję wieczorami akcentuje ledowe oświetlenie.

Zadaszenie pasażu

zadaszenie zaprojektowano z blachy cortenowej

© Magdalena Budziszewska, Tomasz Łaszczuk, Jolanta Wilczewska

Obecnie plac jest szary i mało zauważalny, dla tego chciałam stworzyć projekt, który zwracałby uwagę przechodniów. Jego głównym elementem jest biało-czerwona wstęga. Barwy narodowe dodają koncepcji powagi. Natomiast zaprojektowane zadaszenie ma zaciekawić i wprowadzić ekspresję — mówi współautorka Magdalena Budziszewska.

Rzut pasażu

pasaż ma łączyć ulicę Akademicką i Marii Skłodowskiej-Curie

© Magdalena Budziszewska, Tomasz Łaszczuk, Jolanta Wilczewska

biało-czerwona ścieżka

Młodzi architekci skupili się także na rozwiązaniach technicznych i materiałowych, zastosowali między innymi blachę cortenową w kolorze miedziano-brązowym. Sam pasaż miałby być wyłożony czerwoną kostkąpłytami z jasnego kamienia bądź betonu. Wszystko po to, by widoczne kontrasty przyciągały wzrok przechodniów.

Fragment pasażu

i Marii Skłodowskiej-Curie.

© Magdalena Budziszewska, Tomasz Łaszczuk, Jolanta Wilczewska

Biało-czerwona wstęga tworzy rodzaj ścieżki, która zaprasza do wejścia na pasaż i zapoznanie się z historią, jaką symbolizuje istniejący już pomnik. Chcieliśmy, aby ta koncepcja była bardzo dynamiczna i prowadziła nas przez ten plac i upamiętnioną tu historię — wyjaśnia Jolanta Wilczewska z zespołu projektowego.

Prezentacja projektu

prezentacja projektu, od lewej: Jolanta Wilczewska, Magdalena Budziszewska, Tomasz Łaszczuk

fot.: Paweł Jankowski

młodzi projektują

Studenci czwartego semestru byli zaskoczeni, że tak szybko będą mieli szansę projektować zmiany w centrum Białegostoku, a w dodatku, że będą mieli okazję konfrontować swoje wizje z oceną osób bardzo zaangażowanych w kultywowanie tradycji polskiego oręża.

Nie spodziewałam się, że na drugim roku studiów będziemy pracować nad takim projektem. Polecam studia na architekturze, bo otwierają drzwi i oczy każdemu studentowi — dodaje Jolanta.

Pasaż w Białymstoku zaprojektowany przez studentów

organizacje kombatanckie liczą, że projekt powstanie do 2024 roku

© Magdalena Budziszewska, Tomasz Łaszczuk, Jolanta Wilczewska

Zmiana postumentu pierwotnego pomnika wymagałaby zgody autora monumentu — rzeźbiarza Jerzego Grygorczuka, a sam projekt może posłużyć do realizacji finałowej przebudowy pasażu, bądź stać się inspiracją do projektu, jakie zaakceptują ostatecznie władze miasta.

Organizacje kombatanckie w Białymstoku wraz z pułkownikiem Bogdanem Toporem, prezesem Zarządu Oddziału Krajowego Związku Byłych Żołnierzy Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie, liczą na wsparcie władz miasta i realizację projektu do 2024 roku — wtedy w maju mija osiemdziesiąta rocznika bitwy pod Monte Cassino.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Obiekt roku 2022 w systemach ALUPROF
Płyty elewacyjne [pictura] z włóknocementu - EQUITONE
BRUK-BET – Ekologiczne nawierzchnie brukowe
TRENDY [2022] - Podłogi, posadzki, wycieraczki systemowe, tarasy – trendy 2022