computer zapisz w ulubionych

Centrum wellness w Alpach. Studencki projekt The Bridge wyróżniony

Dobrawa Bies
27 kwietnia '21

Jakub WichtowskiJan Zieliński z Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu stworzyli The Bridgecentrum wellness nad jeziorem St. Moritz w Szwajcarii. Ich praca była jedynym projektem z Polski nadesłanym na międzynarodowy konkurs Alps Wellnes Retreat. Pomysł studentów, inspirowany symbolem i konstrukcją mostu otrzymał wyróżnienie!

Konkurs Alps Wellness Retreat był organizowany przez międzynarodową platformę Switch Competition. Zadaniem, z którym musieli się zmierzyć uczestnicy, było zaprojektowanie ośrodka wellness położonego w malowniczmy otoczeniu Alp. Jego architektura miała działać terapeutycznie, sprzyjać regeneracji fizycznej i psychicznej użytkowników.

na terenie ośrodka znajdują się również termy

© Jakub Wichtowski, Jan Zieliński

Architektura nieustannie ewoluuje, aby sprostać potrzebom społeczeństwa, a częścią jej społecznej roli jest wspieranie dobrego samopoczucia użytkowników [...]. Projektowana przestrzeni powinna sprzyjać pozytywnej zmianie percepcji i nastroju osoby z niej korzystającej. Centrum wellness ma wzmacniać wrażenia węchowe, dotykowe i wizualne odwiedzających — czytamy w opisie konkursu.

wyróżnienie dla studentów UAP

The Bridge był jedynym projektem nadesłanym z Polski. Praca Jakuba Wichtowskiego i Jana Zielińskiego, studentów architektury na Uniwersytecie Artystycznym im. Magdaleny Abakanowicz w Poznaniu, została doceniona i otrzymała wyróżnienie.

Lubimy takie wakacyjne konkursy, w których postawionym zadaniem jest potrzeba stworzenia miejsca tak naprawdę z naszych marzeń, do którego sami chcielibyśmy pojechać i go doświadczyć. Pracując nad projektem, założyliśmy sobie jeden cel — dobrze się bawić tą architekturą! Jest to nasz pierwszy, konkurs o charakterze międzynarodowym, ale nie ostatni. Kolejnym razem obiecujemy miejsce na podium! Bo ten niedosyt, który pozostał, inspiruje nas i napędza do jeszcze lepszej zabawy i wytężonej pracy — mówią autorzy.

     

na potrzeby pracy młodzi architekci stworzyli nową definicję mostu

© Jakub Wichtowski, Jan Zieliński

Proces projektowy studenci UAP rozpoczęli od pytania: Jaki element krajobrazu Szwajcarii jest według nich najbardziej charakterystyczny? Stwierdzili, że jest to piękno natury oraz wspaniałe konstrukcje betonowe np. autorstwa Zumthora, Olgatiego. Podążając tym tropem, dotarli do... szwajcarskich mostów.

nowa definicja mostu

Na potrzeby pracy nad projektem stworzyliśmy naszą definicję mostu. Jest to konstrukcja stworzona przez człowieka, osadzona w naturalnym środowisku umożliwiająca przejście pomiędzy dwoma odległymi od siebie krańcami. Co w projekcie przełożyliśmy na obraz symbolu łącznika, odseparowanych od siebie światów — świata konsumpcji i pośpiechu ze światem natury i spokoju. Nasz budynek staje się drogą pomiędzy życiem człowieka a spokojem natury. Konstrukcją będącą symbolem zgody i nadziei — tłumaczą młodzi architekci.

lekkości obiektu nadają rytmiczne podziały elewacji i horyzontalność formy

© Jakub Wichtowski, Jan Zieliński

Następnie ideę, starali się przetłumaczyć na język architektury — w ten sposób powstał The Bridge. Najważniejszym elementem projektu jest widok i kontekst miejsca. Budując formę i projektując rozkład funkcjonalny, autorom zależało, aby użytkownikom obiektu zawsze towarzyszyła wspaniała panorama na jezioro St. Moritz i otaczające je Alpy. Lekkości obiektu nadają rytmiczne podziały elewacjihoryzontalność formy. Widok i zmienność natury (np. cykl dobowy słońca) został potraktowany jako materiał, z którego skomponowano wnętrza budynku. Architektura i wykorzystane materiały — beton, szkło, drewno i kamień jedynie zwracają uwagę na te zależności i je podkreślają.

recepcja jest interpretacją szwajcarskiej szopy pasterskiej

© Jakub Wichtowski, Jan Zieliński

relaks z widokiem na Alpy

The Bridge składa się z dwóch poziomów — parteru z restauracją i częścią hotelową oraz strefy wellnes skrytej pod ziemią. Recepcja będąca interpretacją szwajcarskiej szopy pasterskiej prowadzi gości podziemnym tunelem do przestrzeni wspólnej będącej centrum samego obiektu. W tym miejscu użytkownicy mają widok na wszystkie zaprojektowanie strefy. Przestrzeń ACTIVE zbudowana jest przy pomocy słupów oraz bujnej zieleni, w wyniku czego architekci uzyskali mniejsze, wydzielone stefy, a ich rozmieszczenie przypomina gęsty last. W przeciwieństwie do tego powstała przestrzeń TERM — zamknięta i odosobniona, skłaniająca do refleksji.

centrum założenia i łącznik pomiędzy przestrzeniami

© Jakub Wichtowski, Jan Zieliński

The Bridge jest pełen kontrastów i niespodzianek. Z jednej strony otwarty, pełen światła i energii, z drugiej zamknięty, wytłumiony i skupiony. Pozwala on zaspokoić potrzeby odpoczynku każdego typu — od aktywności grupowych i fizycznych po bardziej indywidualne aktywności nastawione na skupienie i wnętrze człowieka — podsumowują autorzy.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5

Velux ArchiTips
Velux ArchiTips
Rewolucyjne i rewelacyjne sufity HeartFelt® Origami od Hunter Douglas Architectural
Rewolucyjne i rewelacyjne sufity HeartFelt® Origami od Hunter Douglas Architectural