Zobacz w portalu A&B!

Wybraliście! Wyniki głosowania na Nagrodę Publiczności w 2.edycji konkursu NAWW

Dobrawa Bies
11 stycznia '22

Zakończyliśmy głosowanie na Nagrodę Publiczności2. edycji konkursu o Nagrodę Architektoniczną Województwa Wielkopolskiego. Trwająca od 20 grudnia 2021 roku zabawa polegała na oddaniu jednego głosu na swojego faworyta w każdej z siedmiu kategorii — Budynek użyteczności publicznej, Budynek mieszkalny wielorodzinny, Dom, Wnętrze prywatne, Wnętrze publiczne, Przestrzeń wspólnaDzieło eksportowe. Zatem łącznie w głosowaniu można było oddać siedem głosów. Największą liczbę głosów (326), nagrodę główną w kategorii Przestrzeń Wspólna, a tym samym Grand Prix otrzymał od Was Rynek w Wieleniu autorstwa pracowni NEOSTUDIO Architekci!

Celem konkursu NAWW jest promocja Wielkopolski jako regionu dbającego o jakość środowiska zbudowanego, przestrzeni publicznej i architektury. Kształtowanie świadomości estetycznej w zakresie tworzenia architektury, rozwijanie rozumienia cech tożsamości i zrównoważonego rozwoju środowiska zbudowanego. 20 grudnia 2021 roku ogłoszono oficjalne wyniki 2. edycji konkursu organizowanego przez SARP Oddział Poznań i Wielkopolską Okręgową Izbę Architektów RP.

W tym samym dniu miesięcznik Architektura & Biznes”, będący patronem medialnym konkursu ogłosił głosowanie publiczność na najlepsze dzieło architektoniczne Wielkopolski. Głos można było oddać w każdej z siedmiu kategorii.

Grand Prix i nagroda w kategorii Przestrzeń Wspólna

Rynek w Wieleniu autorstwa NEOSTUDIO Architekci otrzymał 326 głosów, tym samym zwyciężając w swojej kategorii – Przestrzeń wspólna oraz otrzymując Grand Prix całego konkursu na Nagrodę Publiczności.

Rynek
w Wieleniu

Rynek w Wieleniu

fot.: Paweł Świerkowski © NEOSTUDIO Architekci

[fragment opisu]

W skład projektowanego założenia wchodzą: targowisko miejskie, płyta rynku Nowe Miasto, oraz przebudowa komunikacji na cele połączenia z kolejnym etapem inwestycji – bulwarów nad rzeką Noteć. Ogromne znaczenie miało zadanie kontynuowania gospodarczych, społecznych i kulturowych wpływów targowiska – miejsca na lokalną społeczność, gdyż w miejscu tym owa społeczność zbiera się już od połowy XVII wieku. Podstawowym założeniem projektu było stworzenie przestrzeni uniwersalnej z odniesieniem do historii urbanistyki miasta, zachęcającego do spędzania tam wolnego czasu przedstawicieli wszystkich grup wiekowych. Istotne było także zaprojektowanie miejsca wielofunkcyjnego: rekreacyjnego, handlowego, spacerowego i aktywności publicznej: festiwali, festynów i lokalnych wydarzeń kulturalno – historycznych oraz stworzenie punktu łączącego różne punkty na mapie miasta. Z punktu widzenia kompozycji urbanistycznej ważne było zachowanie i podkreślenie osi widokowych i ciągów pieszych.

Budynek użyteczności publicznej

W kategorii Budynek użyteczności publicznej za najlepszą realizację uznaliście LAB 150 projektu Wrzeszcz Architekci (Borys i Mariusz Wrzeszcz, Jan Celichowski) i Bidermann i Wide (odpowiedzialni za wnętrza) przyznając jej 91 głosów.

LAB 150

LAB 150

fot.: Tomasz Hejna © Wrzeszcz Architekci

[fragment opisu autorskiego]

Budynek centrum projektowania, tworzenia i badania produktów i usług, stworzony z myślą o firmach z branży kreatywnej. Istotnym założeniem projektowym było ukształtowanie elewacji frontowej tak, by skierować uwagę na to, co dzieje się w środku budynku. Służą temu duże przeszklenia skadrowane prostą geometryczną formą czarnej ramy. Budynek jest tłem dla widocznego z zewnątrz procesu powstawania prototypów [...]. Budynek składa się z trzech kondygnacji naziemnych, które odpowiadają różnemu etapowi powstawania prototypów oraz podziemnej hali garażowej.

Budynek mieszkalny wielorodzinny

W tej kategorii największą liczbę głosów (88) otrzymał budynek mieszkalny wielorodzinny z usługami projektu Easst Architects.

Nagroda
Architektoniczna Województwa Wielkopolskiego NAWW. Głosowanie na Nagrodę Publiczności Dobrawa Bies 20 grudnia '21 Głosowanie na Nagrodę
Publiczności Głosowanie na Nagrodę Publiczności Budynek biurowy i hala magazynowa w Komornikach Budynek biurowy i hala magazynowa
w Komornikach, plansza konkursowa Budynek biurowy GIANT OFFICE w Poznaniu ... +67 spis projektów biorących udział w głosowaniu
o Nagrodę Publiczności KATEGORIA	NAZWA PROJEKTU BUDYNEK UŻYTECZNOŚCI PUBLICZNEJ	Budynek biurowy i hala magazynowa w Komornikach
Budynek biurowy GIANT OFFICE w Poznaniu dworzec_WOLSZTYN LAB 150 Przebudowa dawnej spalarni na Wilczaku BUDYNEK MIESZKALNY WIELORODZINNY	Budynek
mieszkalny wielorodzinny z usługami Rezydencja Chwaliszewo w Poznaniu Fyrtel Wilda Stara Cegielnia Zespół budynków mieszkalnych przy
ulicy Trójpole DOM	Dom między brzozami nowy Strzeszyn etap 1B Taras z domem nad jeziorem Drewniany dom na łące Dom przenośny WNĘTRZE
PRYWATNE	DOM ROZCIĘTY | Dom POZ_4 DOM SKOŚNO - PŁASKI Leśniczówka BIAŁY DOM | POZ_5 Atelier WNĘTRZE PUBLICZNE	Szkoła Podstawowa nr 3
im. Powstańców Wielkopolskich w Pleszewie Salon OFF-HAIR FALA_PARK_DRINK_bar KLEIBER siedziba firmy Polski Teatr Tańca PRZESTRZEŃ
WSPÓLNA	Rynek w Wieleniu Schody Ogród Szeląg Plac przed Starym Browarem Ścieżka w koronach drzew Wielofunkcyjna Altanka DZIEŁO
EKSPORTOWE	Wilcza for/rest Budynek zakładu fizjoterapii i hydroterapii dla zwierząt Amfiteatr Brain Embassy Cukiernia BON BON Raster Marymont
AKTUALNE WYNIKI GŁOSOWANIA Dokumenty Nagroda Publiczności NAWW- regualmin.pdf ↓ pobierz .pdfpobierz wszystkie W 2. edycji konkursu
o Nagrodę Architektoniczną Województwa Wielkopolskiego dla najlepszych dzieł architektonicznych Wielkopolski każdy z Czytelników może
oddać głos na swojego faworyta! W konkursie przyznane zostaną Nagrody Publiczności w każdej z siedmiu kategorii — Budynek
użyteczności publicznej, Budynek mieszkalny wielorodzinny, Dom, Wnętrze prywatne, Wnętrze publiczne, Przestrzeń wspólna i Dzieło
eksportowe. Głosować można na jeden projekt w każdej z kategorii, łącznie w głosowaniu można oddać zatem siedem głosów
(INFORMACJE). Pracownie, które zdobędą największą liczbę głosów w swojej kategorii, otrzymają roczną prenumeratę miesięcznika
„A&B”. Wyłoniony zostanie także laureat Grand Prix! Organizatorami konkursu są poznański oddział Stowarzyszenia Architektów Polskich
i Wielkopolska Okręgowa Izba Architektów RP. Głosy oddawać można od 20 grudnia br. Wyniki ogłoszone zostaną 11 stycznia 2022 roku.
Materiały do publikacji udostępnione przez organizatorów konkursu. kategoria BUDYNEK UŻYTECZNOŚCI PUBLICZNEJ Budynek biurowy i hala
magazynowa w Komornikach proj.: IPSO ARCHITEKCI [fragment opisu autorskiego] Geometria nałożonych na siebie i przenikających się trzech
brył stanowi charakterystyczny widok części frontowej obiektu. Poprzez wysunięcie bryły środkowej zaakcentowano funkcję biurową mieszczącą
się na piętrze budynku. Ażurowa fasada z profili aluminiowych tworzy efekt jednolitej powierzchni odbieranej głównie przez osoby znajdujące
się ruchu, a jednocześnie stanowi ochronę dla południowej ekspozycji okien biura [...]. Ważnym elementem projektu była gra fakturą
i kolorem [...]. Budynek biurowy i hala magazynowa w Komornikach ZOBACZ PLANSZĘ KONKURSOWĄ liczba głosów: 56 WYNIKI GŁOSOWANIA
Budynek biurowy GIANT OFFICE w Poznaniu proj.: CDF Architekci [fragment opisu autorskiego] Kubaturę obiektu wyznaczają obowiązujące linie
zabudowy ulic Głogowskiej i Górki. Domknięcie kwartału zaowocowało wytworzeniem przestronnego dziedzińca o półprywatnym charakterze.
Program użytkowy obiektu przewiduje parking podziemny na dwóch poziomach, funkcje handlowe i gastronomiczne w parterze oraz 6 kondygnacji
biurowych z ogólnodostępnymi tarasami. Szerokość traktów powierzchni biurowych wyznaczone zostały w oparciu o przeprowadzoną
analizę doświetlenia budynku. Cztery niezależne piony komunikacyjne ułatwiają podział powierzchni kondygnacji na poszczególnych najemców.
Istotnym czynnikiem organizacji przestrzeni jest możliwość wydzielenia zarówno wygodnych powierzchni typu open- space jak i pomieszczeń
gabinetowych. Budynek biurowy GIANT OFFICE w Poznaniu ZOBACZ PLANSZĘ KONKURSOWĄ liczba głosów: 18 WYNIKI GŁOSOWANIA dworzec_WOLSZTYN proj.:
PL. architekci, Bartłomiej Bajon, Katarzyna Cynka-Bajon, Bartosz Stanek, współpraca: Joanna Sypniewska, Magdalena Santysiak [fragment opisu
autorskiego] Cały koncept nowego węzła komunikacyjnego opiera się na bardzo silnym kontraście i kontekście: istniejącego modernistycznego
dworca, nawiązań do historii w postaci parowozów i czynnej parowozowni (genius loci – tożsamość miasta) oraz nowoczesną,
ekspresyjną linią zadaszeń i nowoczesnych elementów małej architektury. Uważamy, że właśnie dialog nowoczesnej architektury
z tradycją i historią a nie pójście w pastisz pseudo historyzującej architektury sprawia, że to miejsce staje się
zapamiętywane, charakterystyczne i unikatowe: że podkreśla się w mocny sposób upływ historii przy jednoczesnym wykorzystaniu
nowoczesnych środków wyrazu. Wszystkie nowe zabudowy są utrzymane w kolorystyce czarno-czerwonej (niezawianie do koloru parowozów)
i wykonane ze stali. dworzec_WOLSZTYN ZOBACZ PLANSZĘ KONKURSOWĄ liczba głosów: 74 WYNIKI GŁOSOWANIA LAB 150 proj.: Wrzeszcz Architekci,
Borys i Mariusz Wrzeszcz, Jan Celichowski, wnętrza: Bidermann i Wide [fragment opisu autorskiego] Budynek centrum projektowania, tworzenia
i badania produktów i usług, stworzony z myślą o firmach z branży kreatywnej. Istotnym założeniem projektowym było
ukształtowanie elewacji frontowej tak, by skierować uwagę na to co dzieje się w środku budynku. Służą temu duże przeszklenia skadrowane
prostą geometryczną formą czarnej ramy. Budynek jest tłem dla widocznego z zewnątrz procesu powstawania prototypów [...]. Budynek składa
się z trzech kondygnacji naziemnych, które odpowiadają różnemu etapowi powstawania prototypów oraz podziemnej hali garażowej. Konstrukcja
części nadziemnej została niemal w całości sprefabrykowana, co pozwoliło istotnie skrócić czas realizacji. Kondygnacja parteru
zaprojektowana została jako strefa szybkiego prototypowania oraz pracownia testów i ewaluacji. Na pierwszym piętrze zaprojektowano strefę
Living Lab — żywe laboratorium. LAB 150 ZOBACZ PLANSZĘ KONKURSOWĄ liczba głosów: 91 WYNIKI GŁOSOWANIA Przebudowa dawnej spalarni na Wilczaku
proj,: Litoborski+Marciniak Biuro architektoniczne, zespół: Piotr Litoborski, Piotr Marciniak, Filip Osiński, fot. Bartosz Jankowski [fragment
opisu autorskiego] Budynek dawnej spalarni wraz z zaprojektowanym ogólnodostępnym placem wokół niego jest głównym elementem kompozycyjnym
założenia – dominantą podporządkowującą otaczającą zabudowę oraz elementem centrotwórczym. W projekcie założono możliwie
w jak największym stopniu powrót do stanu pierwotnego i oryginalnego charakteru budynku. Usunięto wszystkie wtórne, nieoryginalne
elementy, będące wynikiem powojennych adaptacji i przebudów. Przywrócono oryginalne kształty stolarki i ślusarki okiennej,
a dodatkowe drzwi i okna zaprojektowano na ich wzór, zachowując proporcje, podziały i łukowe przesklepienia. Przebudowa dawnej
spalarni na Wilczaku ZOBACZ PLANSZĘ KONKURSOWĄ liczba głosów: 19 WYNIKI GŁOSOWANIA kategoria BUDYNEK MIESZKALNY WIELORODZINNY Budynek mieszkalny
wielorodzinny z usługami

budynek mieszkalny wielorodzinny z usługami

fot.: Przemysław Turlej © Easst Architects

[fragment opisu autorskiego]

W założeniu projektowym istotnym elementem w myśleniu o bryle było dopasowanie się do istniejącego budynku, który ma dość rozrzieźbioną elewację oraz dach dwuspadowy asymetryczny. Naszym założeniem było zatem stworzenie dachów stromych przełamanych nowoczesnymi lukarnami. To połączenie tradycyjnego dachu i nowoczesnych elementów elewacji spowodowało nawiązanie dialogu z istniejącym budynkiem. Dzięki temu zabiegowi budynek też zmienia się wraz z kątem obserwacji, a jego ogląd staje się nieoczywisty.

Dom

Najwięcej głosów, bo aż 205 w kategorii Dom otrzymał Dom między brzozami autorstwa TEŻ ARCHITEKCI (Małgorzata Siekanko, Paulina Wielgosz-Konewka, Marta Sękowska).

Dom między brzozami

Dom między brzozami

fot.: ONI Studio © TEŻ ARCHITEKCI

[fragment opisu autorskiego]

[...] Klienci opowiadali, że najbardziej lubią jednak siedzieć na środku działki, tam, gdzie drzewa tworzą charakterystyczny, niedomknięty okrąg; na polanie pomiędzy brzozami. I tak narodził się pomysł, aby nowy budynek domknął polanę, a jednocześnie otworzył się na nią w taki sposób, aby mieszkańcy przyszłego domu mogli dalej biesiadować pomiędzy brzozami. Budynek jest częściowo zaprojektowany jako parterowy, a częściowo jako dwukondygnacyjny, pokryty dwuspadowym dachem. Jego wysokość zmienia się w zależności od funkcji oraz położenia na działce.

Wnętrze prywatne

Zwycięzcą kategorii wnętrze prywatne, jest DOM ROZCIĘTY | Dom POZ_4 autorstwa PL. architekci (Bartłomiej Bajon, Katarzyna Cynka-Bajon, zespół: Agnieszka Jurenko, Monika Kuszyńska), na który oddano 70 głosów.

Dom rozcięty

DOM ROZCIĘTY

fot.: Tom Kurek © PL. architekci

[fragment opisu autorskiego]

Bryła została rozcięta biegnącym przez całą długość świetlikiem o szerokości 2,5 metra, który rozświetla przez cały dzień zarówno piętro, jak i parter przy zachowaniu pożądanej intymności. Dom, mimo że otwarty oknami głównie od północy, jest pełen światła. Świetlik formalnie dzieli również piętro na część rodziców i dostępną przez kładkę część dzieci. Takie otwarcie również ułatwia komunikację między domownikami znajdującymi się na różnych poziomach.

Wnętrze publiczne

Salon OFF-HAIR autorstwa EGO-STUDIO (Ewa Gawroniak-Olejniczak) triumfował w kategorii Wnętrze publiczne z liczbą wynoszącą 267 głosów.

Salon OFF-Hair

Salon OFF-HAIR

fot.: Piotr Krupa © EGO-STUDIO

[fragment opisu autorskiego]

Industrialne wnętrze podzielone zostało na trzy strefy. Kawiarnię/poczekalnię zlokalizowano w dostawionym od frontu kontenerze, główną pracownię w części centralnej z charakterystycznymi świetlikami zapewniającymi naturalne światło a pomieszczenie myjek, w ostatniej kameralnej przestrzeni pozwalającej się zrelaksować podczas pielęgnacji włosów. W centrum salonu przy potężnym dębowym blacie umieściliśmy farbiarnię.

Dzieło Eksportowe

Najlepszym Dziełem Eksportowym w głosowaniu publiczności zostały pensjonaty w Karpaczu. Na realizację Wilcza for/rest projektu studio de.materia (Adam Wysocki), oddano łącznie 57 głosów.

Wilcza For/Rest

Wilcza for/rest

fot.: ONI studio © studio de.materia

[fragment opisu autorskiego]

Na liczącej 3670 mkw posesji znajdują się dwa bliźniacze, czterokondygnacyjne obiekty. Pierwszy (P1), o powierzchni 446 mkw, składa się z ośmiu niezależnych apartamentów. Drugi (P2), o powierzchni użytkowej 565 mkw, mieści siedem apartamentów i posiada dodatkowo parking podziemny. Każdy z apartamentów wyposażony jest w kuchnię z jadalnią, sypialnię oraz salon. Założenia inwestorów celowały w wysokiej jakości walory estetyczne i materiałowe. Dodatkowym wymogiem było przystosowanie obiektów do funkcjonowania bezobsługowego. Zrezygnowano tutaj z tradycyjnej recepcji na rzecz systemu rezerwacji oraz wejścia opartego na pełnej obsłudze online. U podłoża koncepcji architektonicznej, projektu i wykończenia pensjonatów leży historyczna architektura drewnianych schronisk górskich oraz domów karkonoskich z przełomu XIX i XX wieku.

 

Pełne wyniki głosowania na Nagrodę Publiczności oraz wszystkie projekty startujące w konkursie możecie zobaczyć tutaj.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Druga edycja konkursu „Wnętrze Roku Pfleiderer” - www.wnetrzeroku.pl
Trendy wnętrzarskie 2022