Kliknij i zobacz jak w prosty sposób opublikować swój projekt w A&B

Studencki konkurs im. Haliny Skibniewskiej — ZDROWY DOM rozstrzygnięty!

Dobrawa Bies
15 lutego '22

Rozstrzygnęliśmy pierwszą edycję studenckiego konkursu im. Haliny Skibniewskiej — ZDROWY DOM, dotyczącego zrównoważonej architektury mieszkaniowej, przyjaznej użytkownikom i środowisku. Spośród dwudziestu sześciu nadesłanych projektów, jury konkursowe postanowiło, zamiast jednej pracy, nagrodzić dwie, przyznając Nagrody Główne (w wysokości 2 tys. zł) w każdej z dwóch kategorii: Dom jednorodzinny i Dom wielorodzinny. Przyznano również dwa wyróżnienia. Nagrodę Główną w kategorii Dom jednorodzinny otrzymali Joanna LipnickaEryk Szczepański, a wyróżnienie Weronika Kuźma. W kategorii Dom wielorodzinny zwyciężyła Alicja Głowacka, a wyróżnienie otrzymał Michał Ciebień. 13 lutego br. zakończyło się także głosowanie publiczności, w którym przyznano Grand Prix oraz dwie nagrody w każdej kategorii.

Zdrowy Dom

Celem organizowanego przez magazyn Architektura & Biznes konkursu ZDROWY DOM była promocja zdrowej, zrównoważonej architektury mieszkaniowej, przyjaznej użytkownikom i środowisku. Poszukiwaliśmy najlepszego projektu domu jednorodzinnego lub wielorodzinnego, przemyślanego funkcjonalnie i zaprojektowanego z uwzględnieniem potrzeb mieszkańców. Współgrającego z naturą i tak rozplanowanego, aby zniwelować straty energetyczne oraz ułatwić przewietrzanie pomieszczeń; projektu zawierającego mądre, ekologiczne rozwiązania.

Zgłoszone prace konkursowe oceniało jury w składzie: Bartosz Haduch (NArchitekTURA), Kacper Kępiński (NIAiU, redaktor A&B), Małgorzata Kuciewicz (CENTRALA), Ola Kloc (redaktorka A&B). Funkcję sekretarza konkursu pełniła Dobrawa Bies (redaktorka A&B)

kategoria
DOM JEDNORODZINNY

Nagroda Główna — Dom w Głuszynie

Nagrodę główną w wysokości 2 tys. zł w kategorii Dom jednorodzinny otrzymał projekt Domu w Głuszynie autorstwa Joanny LipnickiejEryka SzczepańskiegoUniwersytetu Artystycznego im. Magdaleny Abakanowicz w Poznaniu. Koncepcja powstała w Pracowni Architektury Zrównoważonej prowadzonej przez dr. Tomasza Piwińskiego.

Dom w Głuszynie

Nagroda Główna w kategorii Dom jednorodzinny; Dom w Głuszynie

© Joanna Lipnicka, Eryk Szczepański

Dom został zaprojektowany w Głuszynie — małej wielkopolskiej wsi pod Poznaniem o charakterystycznym, wciąż widocznym układzie dawnej owalnicy. Koncepcja jest próbą stworzenia współczesnego wielkopolskiego domu wiejskiego, który jednocześnie spełnia zasady budownictwa zrównoważonego.

Dom w Głuszynie,
aksonometria

Nagroda Główna w kategorii Dom jednorodzinny; aksonometria domu w Głuszynie

© Joanna Lipnicka, Eryk Szczepański

Pracę nagrodzono za przemyślaną prostotę, drobne gesty i działania tworzące przyjemną, zdrową architekturę, z rozwiązaniami technicznymi wpisującymi się w aktualne trendy. Jury zwróciło uwagę na ciekawe myślenie o zapisie warunków atmosferycznych poprzez architekturę — materiały wykończeniowe, stopniowo będą ulegać patynie i wtapiać budynek w otoczenie. Dodatkowe punkty przyznano ze wpisanie się w miejsce, prawidłową strukturę oraz udany wyraz estetyczny.

Wyróżnienie — Adaptacja młyna na dom rodziny adopcyjnej we wsi Kula-Młyn

Wyróżnienie otrzymał projekt Dom trwały. Rodzina na stałe. Adaptacja młyna na dom rodziny adopcyjnej we wsi Kula-Młyn autorstwa Weroniki KuźmyWydziału Architektury i Wzornictwa Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku. Wyróżniony projekt, przygotowany pod kierunkiem prof. Beaty Szymańskiej i dr. Pawła Czarzastego to próba ożywienia dawnego młyna znajdującego się we wsi Kula-Młyn, poprzez przekształcacie go na dom rodziny adopcyjnej. Autorka próbuje dowieść, że architektura może mieć właściwości terapeutyczne i wpływać na relacje międzyludzkie. Projekt jest połączeniem stanu obecnego, historycznych oraz nowych akcentów.

Wyróżnienie dla Weroniki Kuźmy

wyróżnienie w kategorii Dom jednorodzinny;
Adaptacja młyna na dom rodziny adopcyjnej we wsi Kula-Młyn

© Weronika Kuźma

Praca według jury w najlepszy sposób zaadaptowała istniejącą strukturę, wskazując na wartości uwzględnione w założeniach konkursu. Projekt został doceniony za udaną adaptację młyna i bardzo dobrą odpowiedź na zagadnienie „domu jednorodzinnego”, rozumiane jako dbanie o relacje międzyludzkie. Wątpliwości jury wzbudziły natomiast zbyt duże otwarte przestrzenie i wizja ich ogrzewania.

kategoria
DOM WIELORODZINNY

Nagroda Główna — Budynek kooperatywy rodzinnej

Nagrodę główną w wysokości 2 tys. zł w kategorii Dom wielorodzinny, wynikającą z najwyższej punktacji otrzymała Alicja GłowackaWydziału Architektury Politechniki Warszawskiej za projekt Potencjał współdzielenia — budynek kooperatywy rodzinnej, przygotowany pod kierunkiem Pawła Grodzickiego.

Budynek kooperatywy w Warszawie, nagroda główna    Dom wielorodzinny na
Starym Mokotowie

Nagroda Główna w kategorii Dom wielorodzinny; Budynek kooperatywy rodzinnej

© Alicja Głowacka

Punktem wyjścia projektu Alicji Głowackiej była analiza sytuacji mieszkaniowej we współczesnej Polsce oraz rosnąca świadomość społeczna i środowiskowa kwestionując obecną politykę mieszkaniową. Autorka zaproponowała stworzenie drewnianej plomby-kamienicy przeznaczonej dla sąsiedzkiej kooperatywy mieszkaniowej, która mogłaby powstać na Starym Mokotowie w Warszawie.

Przestrzenie wspólne w budynku na Starym Mokotowie

Nagroda Główna w kategorii Dom wielorodzinny; wspólna przestrzeń sąsiedzka

© Alicja Głowacka

Nagroda została przyznana za atrakcyjne rozwiązanie architektoniczne dla skomplikowanej struktury mieszkaniowej, na którą składają się między innymi różne potrzeby mieszkańców, zróżnicowane wielkości pomieszczeń oraz adaptowalność przestrzeni — wszystko to bez zbędnych architektonicznych fajerwerków. Jury uważa, że tego typu architektura — skromna, estetyczna i oszczędna wydaje się najlepszą odpowiedzią na problematykę mieszkaniową. Plomba-kamienica wykonana z prefabrykatów HBE, to także dobry kierunek wskazujący, że w miastach powinno budować się, uzupełniając istniejącą tkankę. Dodatkową wartością projektu jest troska o relacje międzyludzkie i wykreowanie sąsiedzkiej „przestrzeni stycznej”.

Wyróżnienie — Green Valley

Wyróżnienie otrzymał Michał Ciebień za projekt Green Valley, powstały na Politechnice Śląskiej pod kierunkiem dr. Andrzeja Dudy.

Projekt został wyróżniony za oryginalną wizję zabudowy szeregowej, którą potraktowano jako formę terenową — kotlinkę. Wyróżnikiem koncepcji jest próba sprzężenia zabudowy z pasmem zieleni oraz traktowanie cieku wodnego jako „kręgosłupa” przestrzeni sąsiedzkiej. Wydzielona, kameralna przestrzeń tytułowej „zielonej doliny” może stanowić miejsce integracji i wspólnych aktywności mieszkańców tego kompleksu — zarówno ludzi, jak i zwierząt.

Wyróżnienie dla
projektu Green Valley

wyróżnienie w kategorii Dom wielorodzinny; Green Valley

© Michał Ciebień

Wyróżnienie przyznano za podjęcie ciekawego wyzwania, poszukiwania formy krajobrazowej dla negatywnego zjawiska, jakim jest „budownictwo łanowe” polskich przedmieść. Jury zwróciło uwagę na pewną naiwność projektu widoczną pod postacią monotonii garażowej elewacji (w opisie pracy miała być to osiedlowa uliczka z warsztatami), skromnym przekroju warstw glebowych, czy założeniu, że brak barierek i roślinnych barier przy krawędziach obiektów nie spowoduje problemów. Podkreślono natomiast, że jest to jedyna praca w konkursie szukająca nowej typologii — kształtowania zabudowy szeregowej wpisanej w rzeźbę terenu.

Nagrody Publiczności

W styczniu br. roku oddaliśmy głos Czytelnikom A&B, ogłaszając Nagrodę Publiczności. Internauci przez miesiąc mogli głosować na swój ulubiony projekt w dwóch kategoriach konkursowych. Wyniki i wszystkie prace możecie zobaczyć tutaj.

Dom wielopokoleniowy w Piekarach

Grand Prix głosowania publiczności; Dom wielopokoleniowy w Piekarach

© Katarzyna Jamioł, Tomasz Jaróg, Karolina Michalec

Największą liczbę głosów (1329) oraz tym samym Grand Prix głosowania publiczności otrzymał projekt startujący w kategorii Dom jednorodzinny Dom wielopokoleniowy w Piekarach autorstwa Katarzyny Jamioł, Tomasza JarógaKaroliny MichalecWydziału Architektury Politechniki Krakowskiej. Nagrodzona koncepcja to projekt domu dla rodzinny trzypokoleniowej połączony z ogrodem zimowym i ogrodami edukacyjnymi.

Nagroda Publiczności w kategorii Dom jednorodzinny

Nagroda Publiczności w kategorii Dom jednorodzinny;
Miejsce wypoczynku – świat poza siecią

© Kinga Krzywicka

Tym samy druga w kolejności praca w kategorii Dom jednorodzinny pt. Miejsce wypoczynku — świat poza siecią autorstwa Kingi KrzywickiejWydziału Architektury Politechniki Białostockiej, na którą oddano 1286 głosów otrzymuje Nagrodę Publiczności w tej kategorii. Nagrodzona praca została wykonana pod kierunkiem dr hab. Tatiany Misjuk.

Nagroda Publiczności w kategorii Dom wielorodzinny

Nagroda Publiczności w kategorii Dom wielorodzinny;
RAILROAD TO THE BETTER LIVING

© Nikola Czech, Katarzyna Smagacz

Nagrodę w kategorii Dom wielorodzinny, uzyskując 703 głosy, zdobyła praca RAILROAD TO THE BETTER LIVING. Tiny house, jako most nad torami szynowymi pociągów autorstwa Nikoli CzechKatarzyny SmagaczWydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej. Zwycięski projekt został wykonany pod kierunkiem dr hab. inż. arch. Anny Bać.

***

Gratulujemy finalistkom i finalistom konkursu ZDROWY DOM. Wszystkie dwadzieścia sześć projektów konkursowych wraz z pełnymi opisami autorskimi można zobaczyć na portalu Architektura i Biznes, pod tym linkiem. Laureatki i laureaci konkursu, oprócz głównych nagród pieniężnych, otrzymają od nas pamiątkowe dyplomy i prenumeratę miesięcznika A&B.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Obiekt roku 2022 w systemach ALUPROF
Stal COR-TEN®. Naturalne piękno
Okna, drzwi – trendy 2022