Kliknij i zobacz jak w prosty sposób opublikować swój projekt w A&B
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Bliżej natury. Projekt domu jogi z nagrodą w międzynarodowym konkursie!

19 lipca '23
w skrócie
  1. Architekci Marzena Radkiewicz-Metko i Przemo Metko z r-m studio otrzymali II Nagrodę w międzynarodowym konkursie Yoga House in the bog.
  2. Closer to nature, to dom jogi w Łotwie, który harmonijnie współgra z otaczającym krajobrazem.
  3. Dom ma prostą formę z dwuspadowym dachem i tarasami, z głównym wejściem prowadzącym do sali jogi i części prywatnej.
  4. Koncepcja uwzględnia również park jogi, ścieżki spacerowe i zrównoważone rozwiązania budowlane, takie jak m.in. drewniana, modułowa konstrukcja i zbieranie wody deszczowej.
  5. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej portalu A&B

Architekci z r-m studioMarzena Radkiewicz-MetkoPrzemo Metko zostali docenieni w międzynarodowym konkursie Yoga House in the Bog organizowanym przez platformę Buildner. Ich projekt domu jogi w Łotwie otrzymał II Nagrodę. Jury doceniło prostotę, wrażliwość na otoczenie i amfiladowy plan. Poznajcie Closer to nature.

Wyzwaniem konkursowym był projekt domu jogi, który miałby powstać w okolicach łotewskiego torfowiska, otoczonego lasem, przylegającym do Morza Bałtyckiego. Lokalizacja ta znajduje się godzinę jazdy od Przylądka Kolka. W regulaminie proszono o projekt małego budynku, który harmonijnie współgra z wyjątkowym krajobrazem, stając się zarówno ikoną, jak i pozytywnym przykładem ekologicznych praktyk budowlanych. Budynek miał stanowić schronienie dla użytkowników i sprawiać, że poczują się częścią otaczającej natury. Ważnym elementem było również uwzględnienie parku jogi oraz ścieżek spacerowych.

Oceny zgłoszonych prac podjęło się międzynarodowe jury w składzie: Xuanru Chen (ZJJZ Atelier), Olha Kleytman (studio SBM), Nicolas Lapierre (Atelier L'Abri), Marco Lavit (Atelier LAVIT), Anna Maria Orrù (Konstfack — University of Arts, Crafts and Design, Nordic Biomimicry), Judson Moore (Waechter Architecture), Carine Pimenta, Daniel ZamarbideGalliane Zamarbide (BUREAU), Tom Schroeder (Patkau Architects), Yimeng Teng (Ro Rockett Design).

Projekt Closer to nature otrzymał II Nagrodę

projekt Closer to nature otrzymał II Nagrodę

© r – m studio

nagroda dla architektów z Polski!

W konkursie przyznano trzy nagrody, nagrody specjalne oraz sześć wyróżnień. I Nagrodę otrzymał projekt SAT House autorstwa zespołu architektów z Ukrainy w składzie: Diana Zibrova i Zakhar Zibrov. II Nagrodę otrzymała koncepcja Closer to nature projektu polskich architektów ze studia r – mMarzeny Radkiewicz-MetkoPrzema Metko. Pośród wyróżnionych prac, znalazł się też projekt Weroniki Platy — Austra's Shelter.

Drewniany domek o prostokątnym kształcie i spadzistym dachu był dość popularny wśród zgłoszonych propozycji. Ten jednak odznaczał się najbardziej subtelnym i wrażliwym wykorzystaniem przestrzeni i jej relacji z otaczającą przyrodą — bez przesadnych gestów projektowych. Pomieszczenia o różnych funkcjach zostały rozplanowane w bardzo prosty sposób, tworząc rytm elewacji. Otwierane na różnych warstwach drzwi, pozwalają zmieniać przestrzeń, wpływając na poczucie prywatności a wspólnoty, wnętrza i zewnętrza — skomentowała projekt Closer to nature, członkini jury Xuanru Chen.
Propozycja angażuje cały teren projektowy, a elegancki plan amfiladowy pozostaje w otwarciu na otoczenie [...]. Rozległe ganki korzystnie wpływają na cyrkulację i przepływ wokół obiektu. Jest to prosta i zwięzła propozycja z wizualizacjami wspierającymi narrację — dodał Judson Moore.

 Sala do jogi jest otwarta na otoczenie  Dom jogi ma amfiladowy układ

projekt został doceniony m.in. za prostotę

© r – m studio

bliżej łotewskiej natury

Nagrodzony dom ma prostą formę z dwuspadowym dachem oraz tarasami wokół. Główne wejście zostało umieszczone w centralnej części, zawierającej duży stół oraz aneks kuchenny. Z tego miejsca dotrzeć można do części prywatnej (sypialnianej) oraz do sali jogi / wspólnego salonu. Goście, którzy korzystają tylko z sali jogi, mają do niej bezpośredni otwarty dostęp, mogą także korzystać z pryszniców i toalet. Dzięki takiemu rozplanowaniu przestrzeń gości nocujących w obiekcie nie jest zakłócona.

Dom jogi, rzut

dom jogi, rzut

© r – m studio

Wzdłuż całego domu architekci poprowadzili przeszklony korytarz, który łączy wszystkie funkcje budynku. Układ domu jest otwarty, ale okazyjne zamykanie poszczególnych stref pozwala na prywatność i odseparowanie ich w razie konieczności. Tarasy zapewniają bliskość z otoczeniem, a także są dodatkową przestrzenią do komunikacji pomiędzy strefami.

w rytmie słońca

Budynek usytuowany jest względem słońca tak, aby każde pomieszczenie miało dostęp do światła przez cały dzień. Nawiązuje to do naturalnego, biologicznego rytmu dnia, kiedy o wschodzie słońce budzi gości i towarzyszy im przez cały dzień — tłumaczą architekci.

Naturalnej wentylacji sprzyjają otwierane przeszklenia, sprzyjając jednocześnie kontaktowi z lokalnym krajobrazem. Bliskość natury, prosta forma i spójność materiałowa wpływa na poczucie harmonii.

Sala jogi jest przestrzenią pełną światła

sala jogi jest przestrzenią pełną światła

© r – m studio

sala jogi

Sala jogi jest przestrzenią pełną światła. Tutaj również zastosowano przesuwne okna. W pomieszczeniu znajduje się duży regał na maty do jogi, a także hamaki i poduszki, z których można korzystać w momencie, gdy przestrzeń przekształcona jest w salon. Zasłony pozwalają na ograniczenie dostępu światła, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Żadna z przestrzeni nie jest na stałe odseparowana i nie tworzy zamkniętych pomieszczeń. Przesuwne ścianki z wejściem do pokoi dają możliwość otwarcia i zamknięcia w zależności od potrzeby. Pomieszczenia obsługujące ograniczyliśmy do minimum — dodają projektanci.

prefabrykacja i modułowość

Cały budynek jest wykonany w konstrukcji drewnianejprefabrykowanymi ścianamidrewna oraz naturalnym wykończeniem.

Zastosowane materiały, które z czasem naturalnie się starzeją, idealnie łączą się z naturą wokół, a dom wtapia się w otoczenie. Modułowość konstrukcji, która polega na zastosowaniu takich samych, powtarzalnych elementów dodatkowo upraszcza budynek — przekonują autorzy.

Aby jak najmniej ingerować w otoczenie, fundamenty budynku są jedynym miejscem styku konstrukcji z terenem. Dwuspadowy dach i odprowadzenie wody do zbiornika pod domem pozwala na gromadzenie wody opadowej i ponowne jej wykorzystanie.

Dom jogi w otoczeniu lasu  Dom jogi, zagospodarowanie terenu

budynek położony jest na skraju parku jogi

© r – m studio

park jogi

Jednym z wymogów konkursu był także projekt zagospodarowania otaczającego terenu. Architekci z Polski zaproponowali park jogi, wykorzystujący potencjał pięknego krajobrazu. Główny trakt tworzy drewniana ścieżka, biegnąca pomiędzy drzewami, ponad ziemią wokół całego terenu. W parku znajdują się miejsca do aktywności na świeżym powietrzu, medytacji, jogi wśród drzew, punkty edukacyjne z informacjami przyrodniczymi oraz budki dla ptaków. Ścieżki sprzyjają bliskiemu kontaktowi z przyrodą — słuchaniu śpiewu ptaków, obserwacji roślinności i kontaktu z wodą. 

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Światło Cię Uniesie – okna, które zmieniają dom — Fakro INNOVIEW
Światło Cię Uniesie – okna, które zmieniają dom — Fakro INNOVIEW
Dachówki ceramiczne Röben – zawsze na czasie
AQUA – Stelaże podtynkowe i przyciski spłukujące
INSPIRACJE