Zobacz w portalu A&B!
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Co powstanie na miejsce Solpolu?

26 czerwca '23
w skrócie
  1. Wrocławski dom towarowy Solpol powstawał od 1992 roku według projektu Wojciecha Jarząbka.
  2. Aktywiści miejscy i środowisko twórcze broniło postmodernistyczny budynek Solpolu przed wyburzeniem.
  3. Solpol wyburzono w 2022 roku.
  4. Po wyburzeniu budynku firma Noho Investment szukała w drodze konkursu pomysłu na zagospodarowanie działki w centrum Wrocławia.
  5. W konkursie zwyciężył projekt budynku mieszkalno-usługowego pracowni Roark Studio.

  6. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej portalu A&B

Trzydzieści lat po rozpoczęciu budowy domu towarowego Solpol we Wrocławiu, postmodernistycznego budynku projektu Wojciecha Jarząbka, obiekt zburzono. Dziś trwają przymiarki do ponownego zagospodarowania działki położonej w tej niezwykle korzystnej lokalizacji — co tam powstanie i jak będzie wyglądać?

znikające ikony

Walka w obronie wrocławskiego Solpolu przybierała rozmaite formy. Towarzystwo Upiększania Miasta Wrocławia oraz Fundacja Transformator wnioskowały o objęcie ikony lat 90. ochroną Dolnośląskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków, środowiska twórcze wystosowały do Prezydenta Wrocławia Jacka Sutryka list otwarty, w którym apelowały o podjęcie działań ratujących cenne wrocławskie zabytki w ich niezmienionej formie, a miłośnicy postmodernistycznego obiektu organizowali pokojową manifestację Solpol Party. Mimo działań aktywistów i zmiany właścicieli budynku zlokalizowanego w samym sercu miasta jego los został przesądzony w marcu 2022 roku.

widok z lotu ptaka na ulicę Świdnicką, po prawej: Solpol; fotografia z manifestacji Solpol Party

widok z lotu ptaka na ulicę Świdnicką, po prawej: Solpol; fotografia z manifestacji Solpol Party

© Kolektyw Solpol Zostaje

co powstanie na miejsce Solpolu?

Obiekt od poprzedniego właściciela (Polsat Nieruchomości) przejęła krakowska firma deweloperska Noho Investment, która w drodze konkursu poszukiwała pomysłu na zagospodarowanie działki w sąsiedztwie kościoła św. Stanisława, św. Doroty i św. Wacława przy ulicy Świdnickiej we Wrocławiu. Od kilku miesięcy na forach internetowych można było znaleźć wizualizacje propozycji budynków mieszkalno-usługowych dla tej szczególnej lokalizacji, brakowało jednak potwierdzenia, czy któraś z nich jest „tą jedyną”. Miejsce po Solpolu zajmie koncepcja trójmiejskiej pracowni ROARK Studio, która wizualnie wpisuje się w wiele z panujących współcześnie trendów.

Tak, potwierdzamy, że opublikowany projekt studia architektonicznego Roark jest wygraną koncepcją konkursową, którą chcemy zrealizować. Zależało nam na takiej koncepcji, która spełni oczekiwania nie tylko nasze, ale także Wrocławia i Wrocławian, w zakresie jakości architektury, jej ponadczasowości, jakości urbanistyki i dialogu nowej tkanki z historyczną zabudową miasta. Ponadto, jak w każdym projekcie, szczególną wagę przykładamy do relacji społecznych i w tym przypadku integrujemy aktywną przestrzeń ulicy Świdnickiej, zapraszając wszystkich do parterowej części kompleksu. Zaznaczam jednak, że jesteśmy w trakcie uzyskiwania niezbędnych pozwoleń i mamy nadzieję, że w swej zasadniczej części projekt nie ulegnie już żadnym modyfikacjom — komentuje Dawid Sporysz, Dyrektor Zarządzający NOHO Investment.

makieta

makieta

© Roark Studio

Architekci zaproponowali zabudowę łączącą siedmiokondygnacyjne bryły z niższymi, pięciokondygnacyjnymi, naprzemiennie przeplataną wewnętrznymi patiami. Chcąc połączyć fragment ulicy Świdnickiej, który pełni rolę miejskiego deptaku prowadzącego z jednej strony do Rynku, a z drugiej do — między innymi — gmachu Opery, z nowym obiektem, zaproponowali wprowadzenie dużych arkad pozwalających przechodniom wejść na dziedziniec.

przestrzeń publiczna

przestrzeń publiczna

© Roark Studio

Główną ideą projektu jest wytworzenie silnie zintegrowanego ze śródmiejskim otoczeniem założenia, które poprzez swój charakter i funkcję rozszerza przestrzeń publiczną miasta o wewnętrzne patio. Budynek zaprasza pieszych do swojego wnętrza wysokimi i rozłożystymi formami łukowymi — tłumaczą projektanci.

przestrzeń półpubliczna

przestrzeń półpubliczna

© Roark Studio

wymagające sąsiedztwo

Budynek powstać ma tuż obok gmachu późnogotyckiego kościoła. Autor Solpolu, Wojciech Jarząbek, podkreślał, że bryła domu handlowego odchyla się po to, aby ukazać świątynię, a przeszklona wieża jest parafrazą apsydy kościoła. Jak dialog z budynkiem kościoła prowadzą architekci z Roark Studio?

Elewację zaprojektowano z myślą o randze miejsca i nadaniu jej ponadczasowego charakteru i podzielono na trzy główne strefy: reprezentacyjną podstawę z charakterystycznymi łukami, zasadniczą bryłę z tektonicznymi modułami oraz ozdobne obłe zwieńczenie na dwóch ostatnich kondygnacjach. — tłumaczą architekci z Roark Studio. — Niezwykle istotna jest relacja projektowanej zabudowy z sąsiadującym obiektem sakralnym, dlatego zdecydowano się na współczesną interpretację tradycyjnej cegły — w jasnej piaskowej kolorystyce i podłużnych proporcjach — dodają.

propozycja Roark Studio dla zabudowy działki, na której do niedawna stał Solpol

propozycja Roark Studio dla zabudowy działki, na której do niedawna stał Solpol

© Roark Studio

 
oprac.: Ola Kloc

Głos został już oddany

DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
SPACE Designer
INSPIRACJE