okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Dom w otoczeniu lasu od Pracowni Projektowej Bień Architekci

03 sierpnia '20
Dane techniczne
Nazwa: Dom leśny
Klient: prywatny
Lokalizacja: Polska, Wilga
Projekt: Pracowania Projektowa Bień Architekci
Zespół projektowy: Tomasz Bień, Paulina Bień
Powierzchnia terenu: 1743 m²
Powierzchnia zabudowy: 105,91 m²
Powierzchnia użytkowa: 236,41 m²
Kubatura: 1011,70 m³
Wizualizacje: B1Design

Kalendarium:

  • projekt


2018-2019

W otoczeniu lasu sosnowego, w okolicach miejscowości Wilga na Mazowszu powstaje dom jednorodzinny o rozciętej bryle. Obiekt autorstwa architektów z Pracowni Projektowej Bień Architekci położony na specyficznej, opadającej działce wpisuje się w falujące ukształtowanie terenu.

Teren, na którym położony jest dom to mocno zadrzewiona działka z prześwitami w centralnej części. Jej charakterystyczne zagłębienie, wjazd umieszczony przy północnej granicy oraz ukształtowanie terenu, który opada w kierunku południowo-zachodnim bezpośrednio wpłynęło na prace projektowe. Autorzy podjęli także decyzje o jak najmniejszej ingerencji w istniejący drzewostan.

Dom w lesie od
Bień Architekci

dom wpisuje się w falujące ukształtowanie terenu

© Pracowania Projektowa Bień Architekci

dom otwarty na las

Inwestor zaproponował architektom wykorzystanie zagłębienia terenu i wpisanie bryły domu w falujące ukształtowanie terenu. Nieszablonowo podszedł także do funkcji obiektu, pozostawiając tematem otwartym sposób przyszłego funkcjonowania domu. Najistotniejszym elementem i sercem domu miała być częściowo zagłębiona kondygnacja z dużym otwarciem na południową stronę lasu.

Jak mówią architekci:

Estetyka obiektu jest wynikiem wspólnych rozmów z inwestorem i zaufania, jakim nas obdarzył, znając nasz sposób postrzegania architektury i świata współczesnego. Dom miał być surowy, ale jednocześnie ciepły w odbiorze, elegancki, ale pozbawiony blichtru i lekko łobuzerski, współczesny, ale starzejący się w sposób szlachetny.

Rzut parteru

rozcięcie bryły wpłynęło na układ funkcjonalny wnętrza domu

© Pracowania Projektowa Bień Architekci

rozcięta bryła

Przyziemiezagłębiona kondygnacja została zaprojektowana z betonu architektonicznego, część nadziemna wykończona jest natomiast drewnem, wpisując budynek w leśne otoczenie. Prosta bryła domu ze spadzistym dachem została rozcięta — przesunięcie części stworzyło podcień dla tarasu na zagłębionej kondygnacji. Natomiast od strony wschodniej rozcięcie i rozsunięcie bryły stworzyło strefę wejścia do domu.

Elewacja południowa
domu

rozsunięcie bryły zostało zaakcentowane dwoma odcieniami drewna

© Pracownia Projektowa Bień Architekci

Zabieg rozcięcia bryły ukształtował również układ funkcjonalny wewnątrz obiektu. Podzielił dom na część mieszkalną: sypialnie, pokoje dzienne i część pomocniczą: klatkę schodową z pomieszczeniami technicznymi i łazienkami. Architekci, aby podkreślić przecięcie monolitycznego kształtu i przesunięcie części domu, zastosowali na elewacji dwa odcienie drewna. Jaśniejszy jako poszycie, skóra domu i ciemniejszy użyty w płaszczyźnie cięcia, jako „miąższ” monolitu.

Główne elementy kształtujące dom to:

  • wykorzystanie niestandardowego ukształtowania terenu i orientacji działki względem stron świata,
  • pozostawienie istniejącego drzewostanu i wykorzystanie walorów środowiskowych, wpisanie się w leśne otoczenie,
  • otwarcie części dziennych na las,
  • nieszablonowe, funkcjonalne wytyczne inwestorów,
  • tożsamość bryły z układem wnętrza, spójność i konsekwencja przyjętych rozwiązań,
  • minimalistyczna architektura i założenia estetyczne.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany