computer zapisz w ulubionych

Dom z widokiem na Bałtyk autorstwa biura Arch-Deco

04 sierpnia '20
Dane techniczne
Nazwa: Dom nad bulwarem
Klient: prywatny
Lokalizacja: Polska, Gdynia
Projekt: Arch-Deco Sp. z o.o.
Zespół projektowy: Zbigniew Reszka, Michał Baryżewski, Anna Trzcińska, Oskar Berent, Ewa Baranowska, Anna Czech, Magdalena Rosowska
Powierzchnia: 800 m²
Fotografie: Andrzej Łopata
Projekt: 2013
Status: ukończony

Nad Bulwarem Nadmorskim im. Feliksa Nowowiejskiego w Gdyni stoi nietypowy dom jednorodzinny znany jako dom nad bulwarem. Obiekt z widokiem na Morze Bałtyckie stworzyli architekci z gdyńskiego biura projektowego Arch-Deco.

Dom został wybudowany u podnóża willowej dzielnicy Kamiennej Góry oraz w bezpośrednim sąsiedztwie jednego z dwóch głównych wejść na gdyński bulwar. Obiekt o powierzchni 800 metrów kwadratowych został zaprojektowany tak, aby jak najlepiej, wpisać się w istniejące otoczenie pasa brzegu nadmorskiego oraz naturalnie uformowanych skarp. Jego bryła stanowi również nawiązanie do sąsiadującego budynku — tradycyjnego pod względem skali i formy domu objętego ochroną konserwatorską przy ul. Prusa 8.

bryła budynku składa się z trzech części

fot.: Andrzej Łopata © Arch-Deco

Jak mówi Zbigniew Reszka, prezez Arch-Deco:

Projektując dom jednorodzinny przy ul. Bolesława Prusa w Gdyni, szukaliśmy takiej formy, która najtrafniej wydobywałaby potencjał miejsca. Zależało nam na tym, aby obiekt szanował zastany krajobraz, wtapiał się w niego.

widok na Zatokę Gdańską

Bryła budynku składa się z trzech części przesuniętych względem siebie tak, aby z możliwie największej ilości pomieszczeń i tarasów rozpościerał się widok na Zatokę Gdańską. Dwie z nich przykryte są dachami o kącie 45 stopni, co wynikało z zapisów MPZP. Trzecia to prostopadłościenna, przeszklona oranżeria, wizualnie wtapiająca się w naturalnie uformowaną skarpę. Sprzyja temu plastyczność i elastyczność materiału elewacyjnego corian, którym pokryte są ściany i dach.

widok na Zatokę Gdańską

fot.: Andrzej Łopata © Arch-Deco

Wejście główne z przestronnym korytarzem prowadzi przez poziom -1. Po jego lewej stronie znajduje się ekspozycja zabytkowych samochodów, natomiast po prawej dostęp do garażu i aktualnie używanych pojazdów. Dodatkowym atutem tej kondygnacji jest przestronna siłowniazespół saun, które połączone są z basenem dzięki kręconej klatce schodowej. Na parter, gdzie znajduje się dzienna część domu, prowadzi panoramiczna, przeszklona winda.

w otoczeniu zieleni

Pomieszczenia części dziennej domu są usytuowane zgodnie ze stronami świata. Gabinet właściciela sąsiaduje z ogrodem zimowym. Przestronny, dostępny z salonu taras jest również zewnętrznym przejściem na kryty basen. Nad nim rozpościera się pergola. Dzięki zastosowaniu zsuwanych przeszkleń basen, salon i taras tworzą latem przestrzeń wypoczynkową. Nad częścią pokoju dziennego zaprojektowano otwór w stropie, który łączy obie kondygnacji. Nie zabrakło również pokoju gościnnego z małą łazienką, do którego prowadzi przejście z holu głównego. Wprowadzenie dużych przeszkleń zaprasza otaczającą zieleń do wnętrza domu.

poziom +1 to strefa prywatna domowników

© Arch-Deco

Przestronna klatka schodowa z widokiem na morze prowadzi na piętro. Poziom +1 to część z sypialniami przeznaczona głównie dla domowników. Wydzielono tam dwie strefy: rodziców i dzieci. W pierwszej z nich, wzdłuż całej elewacji od strony pasma nadmorskiego, zaprojektowano przeszklenia. Znajduje się tam sypialnia z garderobą, łazienką oraz mały gabinet. W strefie przeznaczonej dla dzieci architekci stworzyli dwie sypialnie z wyjściem na balkon od strony południowej oraz wspólny pokój zabaw z widokiem na zimowy ogród i część salonu.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5