okno zamknie się za 5

Dom jednorodzinny w Burowie #NagrodaWitkiewicza

computer zapisz w ulubionych

Dom jednorodzinny w Burowie #NagrodaWitkiewicza

09 lipca '20
Dane techniczne
Nazwa:

Dom jednorodzinny w Burowie

Lokalizacja: Polska, Burów
Projekt: Wizja Sp. z o.o. Biuro architektoniczne 
Architekci: Stanisław Deńko
Zespół projektowy: Robert Koprowski (architekt prowadzący), Ewa Idzikowska, Łukasz Pióro
Projekt wnętrz: Maria Łukasiewicz-Rudkowska
Powierzchnia użytkowa: 233,75 m²
Projekt i realizacja 2007-2009
Inwestor:  Maria i Bogdan de Barbaro

Dom jednorodzinny w Burowie otrzymał w 2010 roku I miejsce w kategorii architektura mieszkaniowa w 5. edycji konkursu o Nagrodę Województwa Małopolskiego im. Stanisława Witkiewicza. Poniżej przypominamy zwycięski projekt autorstwa biura architektonicznego WIZJA.

Myślą przewodnią koncepcji domu była próba interpretacji tradycyjnej formy regionalnej, charakterystycznej dla strefy Parku Jurajskiego i przetworzenie jej na język współczesny. Decyzja o warunkach zabudowy narzuciła architektom wiele ograniczeń takich jak kąt nachylenia dachu, symetrii połaci dachowych, wysokości okapu, gzymsu i kalenicy.

Dom w Burowie
projektu WIZJA

drewnianą okładzinę domu wykonano z modrzewia syberyjskiego

© WIZJA

Dodatkowymi wytycznymi było nachylenie terenu i zakaz jego przekształcania oraz ograniczona powierzchnia działki. W konsekwencji powstała bryła łącząca dwa rozwiązania — zwartego domu z dachem dwuspadowym i rozczłonkowanego prostopadłościanu o modernistycznym kształcie.

Przekrój domu
w Burowie

dom w Burowie, przekrój

© WIZJA

syntetyczna forma i drewno

Architekci, szukając uproszczenia regionalnej formy, stoworzyli projekt w którym ostre krawędzie określają geometrię i proporcje budowli. Aby zachować syntetyczną formę, autorzy ukryli rynny w połaciach dachowych, a rury spustowe umieścili warstwach ocieplenia pod okładziną drewnianą. Detal architektoniczny został ograniczony do jednego materiału — profilowanych listew i desek z modrzewia syberyjskiego, stanowiących podstawowe wykończenie ścian i dachu. Listwy profilowane pokrywają główną część domu w układzie pionowym. Wysunięte poza bryłę formy w parterze, stanowią podstawę tarasów poddasza. Ułożone poziomo deski podkreślają horyzontalny układ bryły i optycznie ją wydłużają. Drewniana okładzina łączy poszczególne fragmenty domu, wpisując go w okoliczny krajobraz.

Panoramiczne okno domu
w Burowie

panoramiczne okno umieszczono w pokoju dziennym

© WIZJA

panoramiczny widok

Ograniczenie skarp terenowych zostało wykonane w surowym betonie, a do niskich, drewnianych balustrad tarasów dodano stalowe pochwyty. Drobne podziały w tradycyjnych otworach okiennych i drzwiowych, zostały zastąpione dużymi taflami szkła. Największe, panoramiczne okno o wymiarach 320×450 cm znajdujące się w pokoju dziennym, skierowane jest na port lotniczy w Balicach. Pozwala to na obserwację startujących i lądujących samolotów. Co ciekawe tafla szkła, z którego wykonano okno waży 800 kg, a jej transport i montaż stanowił spore wyzwanie projektowe.

 

oprac.: Dobrawa Bies

ilustracje dzięki uprzejmości biura architektonicznego WIZJA

inne w kategorii "ARCHITEKTURA"

Tworząc dom z pracownią artystyczną w Stryszowie, architekci z pracowni kropka studio starali się zatrzeć granicę [...]

Oryginalne domki fińskie to proste, drewniane bryły przykryte dwuspadowym dachem. Na parterze znajdowała się kuchnia, [...]

Niski, parterowy dom jednorodzinny o prostopadłościennej bryle nie musi być nudny. Architekci z pracowni 81.waw.pl [...]

Głos został już oddany