okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Olga Kreft i Joanna Lenart – przestrzeń coworkingowa

15 kwietnia '20

Projekt przyjaznej i ergonomicznej przestrzeni do pracy wspólnej autorstwa polskich projektantek został doceniony w międzynarodowym konkursie Urban Zoo Coworking Design Challenge organizowanym przez Bee Breeders.

Zadaniem konkursowym było zaprojektowanie wnętrz dla młodej firmy, oferującej przestrzenie coworkingowej. Projekt miał być odzwierciedleniem szerszej strategii wnętrzarskiej, która może być wykorzystana w różnych przestrzeniach i przyczyni się do stworzenia rozpoznawalnej międzynarodowej marki.

Projekt przestrzeni coworkingowej © Olga Kreft, Joanna Lenart       Projekt przestrzeni coworkingowej © Olga Kreft, Joanna Lenart

delikatne kolory sprzyjają skupieniu

© Olga Kreft, Joanna Lenart

różnorodność przestrzenna

Celem wykonanego przez polki projektu było zaproponowanie zestawu rozwiązań, które z powodzeniem mogą być stosowane w wielu miejscach, przemieniając je w ciekawe i przyjazne środowiska pracy. Główna przestrzeń pracy została podzielona na trzy strefy dostosowane do różnych typów użytkowników: stanowiska do cichej pracy indywidualnej, długie stoły do pracy w niewielkich zespołach oraz duże stoły do pracy grupowej. Głównym kryterium podczas wydzielania przestrzeni był poziom hałasu. Ponadto, projekt oferuje wygłuszone pomieszczenia do wykonywania telefonów, salę konferencyjną, biblioteczkę, oraz strefę relaksu w postaci wygodnych miejsc siedzących z poduszkami i aneksem kuchennym.

Projekt przestrzeni coworkingowej © Olga Kreft, Joanna Lenart

autorki zaprojektowały dużą strefę relaksu

© Olga Kreft, Joanna Lenart

ergonomia pracy i zdrowie

Statystycznie spędzamy ponad dziewięć godzin dziennie siedząc, dlatego jednym z najważniejszych zagadnień przy projektowaniu przestrzeni pracy jest zdrowie i ergonomia. Każda, nawet najpoprawniejsza pozycja, która pozostanie utrzymana zbyt długo, jest obciążeniem dla organizmu i może prowadzić do problemów zdrowotnych. Projekt zakłada utworzenie przestrzeni, która zachęca użytkowników do robienia regularnych przerw, nawiązywania kontaktu z innymi, możliwości zmiany pozycji poprzez regulację wysokości blatu i siedziska oraz sięgania wzrokiem w dal, przez okno.

Projekt przestrzeni coworkingowej © Olga Kreft, Joanna Lenart

główna przestrzeń pracy została podzielona na trzy strefy

© Olga Kreft, Joanna Lenart

subtelna paleta kolorystyczna

Paleta bazuje na delikatnych kolorach pochodzących z natury. Przestrzeń jest uporządkowana poprzez zastosowanie mocnych kontrastów — klasycznej czerni i bieli oraz wprowadzenie parawanów z naturalnego drewna. Ponadto, wybrane przestrzenie zostały wyróżnione poprzez zmianę wysokości podłogi. Naturalne i solidne materiały wykończeniowe oraz wysokiej jakości tekstylia ożywione zielenią i dekoracyjnym, lecz prostym w formie oświetleniem, tworzą przyjazne i inspirujące środowisko pracy, które będzie służyło użytkownikom przez długi czas.

Poczytajcie także o drugim docenionym w konkursie projekcie pt. Ogród miejki autorstwa ONDA Architektura.

 

oprac.: Dobrawa Bies

ilustracje dzięki uprzejmości Olgi Kreft i Joanny Lenart

Głos został już oddany