reklama
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty

Lokal Bakery – piotrowicka piekarnia projektu Joanny Kubieniec i Katarzyny Długosz

13 kwietnia '20

W Lokal Bakery nie tylko zachwycicie się różnorodnością wypieków (królem naprawdę jest tutaj chleb!), ale i będziecie mieć szansę rzucenia okiem na piekarnicze zaplecze, gdzie dzieje się prawdziwa magia! A to dzięki Joannie Kubieniec i Katarzynie Długosz z pracowni Joanna Kubieniec.

Architektki dostały za zadanie zaprojektowanie wnętrza drugiej już z kolei piekarni spod szyldu Lokal Bakery w Piotrowicach. Do dyspozycji miały 130 metrów kwadratowych. Oprócz możliwości zajrzenia na zaplecze projektantki stworzyły również pokaźnych rozmiarów ekspozycję wypieków. W centralnym punkcie pomieszczenia umieściły dużą ladę, a za nią przejrzyście ukazane zostały m.in. najróżniejsze rodzaje kaw. Pieczywo wyeksponowano nie tylko za szklaną witryną, ale również w specjalnie do tego powołanym regale.

Wystrój piekarni nie przyćmił piętrzących się w witrynie piekarskich niesamowitości. Architektki użyły naturalnych materiałów, a paletę kolorów ograniczyły do drewna, bieli, szarości i czerni. Barwy te miały nawiązywać do dominujących w piekarni produktów: (chrupiącej) skórki chleba, mąki, przypraw.

Lokal Bakery    Lokal Bakery

Lokal Bakery

fot. Janina Tyńska 

w najlepszej piekarni w Piotrowicach 

Przestrzeń przeszła prawdziwą metamorfozę istniejące tu wcześniej ścianki działowe wyburzono, zostały usunięte powieszane sufity z części sali, dzięki czemu żelbetowy sufit z widocznym żebrowaniem ujrzał światło dzienne. Podłogę tworzy zacierany beton. Dzięki zastosowaniu półprzezroczystych materiałów do części piekarni dociera więcej światła dziennego klienci mogą podglądać proces wypieku pieczywa.

Salę główną architektki podzieliły na trzy strefy  można zjeść wspólnie przy dużym stole, samotnie, wyglądając przez ulicę przy oknie lub na różowych kanapach w mniejszym gronie. Z jednej z okiennych witryn zamocowano podest z miejscami do siedzenia, istnieje też możliwość wyjścia na taras.

Projektantkom udało się stworzyć miejsce otwarte, pełne naturalnego światła i zieleni, które łączy, a nie dzieli. Każdy miłośnik pieczywa znajdzie tu coś dla siebie, a nawet może poznać innych „chlebożerców”.


oprac.: Basia Hyjek

Głos został już oddany

VELUX
VELUX Daylight Solutions - Odkryj historie światła
Nowoczesne rozwiązania klimatyzacyjne i wentylacyjne LG
BIBLIOTEKA BIM — Dział z materiałami w formacie BIM, dedykowany przede wszystkim architektom i projektantom wnętrz.
Designerskie baterie kuchenne i łazienkowe