computer zapisz w ulubionych

Jakie macie plany na weekend?

22 listopada '19
Dane techniczne
Nazwa: Pensjonat z Widokiem
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Polska, Dolina Bobru
Projekt: exexe
Zespół autorski: Ligia Krajewska, Jakub Pstraś
Powierzchnia
250 m²

Kalendarium:

  • projekt

 
2019

Szarobury listopad sprzyja wybieganiu myślami w kierunku wakacji i odpoczynku. Kiedy już w tym tęsknym wyobrażeniu wybierzemy między górami a morzem, warto pomyśleć o miejscu na nocleg z idealnym widokiem. Dla tych, którzy z okien o poranku wolą podziwiać wzgórza, architekci z pracowni exexe proponują pensjonat w malowniczej Dolinie Bobru.

Projekt pensjonatu i budynku gospodarczego zlokalizowany jest na malowniczo położonej działce w gminie Wleń, w województwie dolnośląskim, z której rozpościera się imponujący widok na pasma górskie. Celem architektów było maksymalne wykorzystanie walorów widokowych oraz jak najlepsze doświetlenie wnętrz światłem naturalnym.

aksonometria

© exexe

Zarówno materiałowa, jak i przestrzenna kompozycja zostały pomyślane tak, aby jak najlepiej wtopić obiekt w krajobraz naturalny i kulturowy, przy jednoczesnym zachowaniu wyrazistego, indywidualnego charakteru budynku. Zaproponowane przez architektów siedlisko składać się będzie z dwukondygnacyjnego obiektu mieszkalnego — pensjonatu z czterema apartamentami na poddaszu i mieszkania właściciela parterze oraz z budynku gospodarczego mieszczącego warsztat, rowerownię i drewutnię w podcieniu.

Pensjonat zlokalizowany został w zachodniej, najwyższej części działki. Ze względu na zróżnicowaną topografię terenu i jego znaczne nachylenie architekci zaprojektowali dwie masywne platformy — wysokie podmurówki, na których usytuowali minimalistyczne bryły budynków z dwuspadowymi dachami: większą — mieszkalną i mniejszą — gospodarczą.

schemat

© exexe

Proponowane przez architektów ciemne dachówki i drewno w dwóch odcieniach stanowić mają współczesną interpretację rozwiązań stosowanych przez lata w tym regionie. Ponadto, jak podkreślają autorzy projektu, forma budynków z wyeksponowanymi elementami konstrukcyjnymi — słupami — swobodne nawiązywać ma do budynków przysłupowych, szczególnych dla tego regionu. Oba obiekty zaprojektowane zostały w konstrukcji lekkiego szkieletu drewnianego.

przekrój

© exexe

Bryła pensjonatu została wysunięta poza obrys betonowej podstawy i zawieszona ponad planowaną łąką kwietną. Aby zapewnić wypoczywającym w pensjonacie gościom kontakt z otaczającym ich krajobrazem, architekci zaprojektowali nadwieszoną część jako otwartą galerię widokową na poziomie parteru (dostępną ze wspólnej części dziennej oraz z mieszkania właściciela), a także cztery balkony należące do pokoi gościnnych na poddaszu. Jak podkreślają autorzy projektu, liczne wnęki w elewacji południowej stanowią jej naturalne zacienienie i ochronę przed przegrzaniem budynku latem, co współgra z energooszczędnym charakterem zabudowy. Co więcej, od strony południowozachodniej, na przedłużonym postumencie, architekci zaplanowali wielofunkcyjny taras z widokiem skierowanym na najdalsze pasma gór.

 
oprac. Ola
KLOC

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5