Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Magdalena Anzorge-Kurkowska – „Przestrzeń otwarta i wielofunkcyjna – centrum dla młodzieży i bursa”

22 grudnia '22
Dane techniczne
Typ: praca dyplomowa licencjacka
Rok obrony: 2021
Nazwa: „PRZESTRZEŃ OTWARTA I WIELOFUNKCYJNA — CENTRUM DLA MŁODZIEŻY I BURSA W ZAADAPTOWANYM DOMU TURYSTY PTTK W PŁOCKU”
Autorka: Magdalena Anzorge-Kurkowska
Uczelnia: Uniwersytet Artystyczny im. Magdaleny Abakanowicz w Poznaniu, kierunek: architektura wnętrz, Pracownia Projektowania Ekologicznego
Promotorki:

dr hab. Natalia Kliśko-Walczak, Oriana Tyll (asystentka)

Praca zgłoszona na konkurs
„Najlepszy Dyplom Wnętrza 2021/2023”

„Przestrzeń otwarta i wielofunkcyjna — centrum dla młodzieży i bursa w zaadaptowanym Domu Turysty PTTK w Płocku” to projekt dyplomowy, podejmujący kilka zagadnień. W dużej mierze odpowiada na problem braku miejsc, przestrzeni publicznych, w których młodzi mogą po prostu przebywać, spotykać się, angażować w różne aktywności.

Na parterze znajduje się wielofunkcyjna przestrzeń dla młodzieży

na parterze znajduje się wielofunkcyjna przestrzeń dla młodzieży

© Magdalena Anzorge-Kurkowska

Najważniejszy jest tu brak narzuconych konkretnych działań — zależało mi na tym, by stworzyć elastyczną przestrzeń, którą można modyfikować i w niej działać, ale tak, by ona nic nie narzucała. Jeśli jesteśmy w kinie, na szkolnym korytarzu, w kawiarni czy w parku — dana przestrzeń jest kształtowana w konkretnym celu lub nie zawsze zapewnia nam pełen komfort, na przykład schronienie przed pogodą.

Młodzież może dowolnie aranżować i wykorzystywać przestrzeń

młodzież może dowolnie aranżować i wykorzystywać przestrzeń

© Magdalena Anzorge-Kurkowska

Centrum dla młodzieży miałoby być otwarte dla wielu różnych aktywności — towarzyskich spotkań, pracy w grupach czy tworzenia warsztatów, zapewniając komfort i bezpieczeństwo. Zaprojektowałam je na parterze budynku, aby było łatwo dostępne dla każdego. Pomieszczenia zawierają elementy, które można w różny sposób przestawiać i modyfikować, dopasowując przestrzeń do potrzeb danej grupy.

Projekt bursy i centrum młodzieży w Domu Turysty PTTK w Płocku, elewacje

projekt bursy i centrum młodzieży w Domu Turysty PTTK w Płocku, elewacje

© Magdalena Anzorge-Kurkowska

Modernistyczny budynek autorstwa Marka Leykama zainspirował mnie formą, śmiałą jak na czasy, w których powstał. Jest intrygujący i kontrowersyjny. Postanowiłam kontynuować dynamiczne linie i nadać wnętrzu nietypowy wygląd. Choć same formy są różnorodne i dynamiczne, kontrastem dla nich jest kolorystyka i dobrane materiały. Dominuje naturalny korek i beton ekologiczny oraz formy wykonane z materiału składającego się z plastiku z odzysku. Wybór materiałów podyktowany był troską o środowisko, ale celem było też stworzenie neutralnego, spokojnego tła dla aktywności młodych ludzi, które nie będzie wzmagało przebodźcowania. Zaprojektowałam siedziska, blaty, mobilne pufy, które można ustawić w dowolny sposób. Nie ma w tych przestrzeniach typowych krzeseł lub stołów, dzięki czemu młodzież może poczuć się swobodnie, adaptując zastane formy według własnego uznania. Założeniem była elastyczność wnętrz, dająca poczucie swobody i wyzwalająca kreatywność.

 Wnętrze jednej z projektowanych przestrzeni wspólnych w centrum młodzieży

wnętrze jednej z projektowanych przestrzeni wspólnych w centrum młodzieży

© Magdalena Anzorge-Kurkowska

Analizując kontekst przestrzenny wybranego obiektu, zdecydowałam się także na stworzenie bursy dla młodzieży z pobliskiego liceum. Sam budynek, niegdyś Dom Turysty, pełnił funkcje hotelowe, był więc przystosowany do zakwaterowania wielu osób. Bursa miała zająć całe piętro budynku, jednocześnie umożliwiając lokatorom łatwy dostęp do centrum młodzieżowego. Dwuosobowe pokoje wraz z łazienką kontynuują estetyczne założenia parteru, jednak tutaj funkcje są inne.

Projekt bursy i centrum młodzieży w Domu Turysty PTTK w Płocku, rzut

projekt bursy i centrum młodzieży w Domu Turysty PTTK w Płocku, rzut parteru i piętra

© Magdalena Anzorge-Kurkowska

Ważną zasadą przy projektowaniu pokoi było utrzymanie odpowiedniego balansu między ilością przestrzeni wspólnej a poczuciem prywatności. Formy łóżka nawiązują do skosów zastosowanych przez Leykama w podporach budynku. Są one ścięte od góry, aby nie zacieniać wnętrza, ale aby jednocześnie zapewnić lokatorom odrobinę prywatności. Ważne było zmieszczenie wielu funkcji na małej przestrzeni, stąd przechowywanie i mały regał znajdują się pod łóżkiem.

Jeden z pokojów bursy  Jedno z łóżek w obramowaniu z korka

formy łóżka nawiązują do skosów zastosowanych przez Leykama w podporach budynku

© Magdalena Anzorge-Kurkowska

Piętro budynku jest prawie w całości przeszklone, co jest zdecydowanym atutem tych przestrzeni: mamy piękny widok z okien, a także dużo światła, które wpada do wnętrz. Stąd wziął się pomysł na biurko, które rozciąga się na całej długości okna, stabilizowane przez podpory łączące je ze stropem. W głębi pokoju znajduje się duża szafa, miejsce z lustrem i szafką na buty oraz łazienka.

Szafa z lustrem  Łazienka z prysznicem

w głębi pokoju znajduje się duża szafa, miejsce z lustrem i szafką na buty oraz łazienka

Starałam się, aby cały obiekt, mimo pełnienia wielu funkcji, miał spójną, ale też intrygującą i nowatorską stylistykę. Sam budynek jest bardzo ciekawym przykładem modernizmu. Piętro wystaje poza obrys parteru, tworząc podcienie i tarasy. Całość jest w znacznym stopniu przeszklona, otwierając wnętrza na otaczający krajobraz. Warto zaznaczyć, że obecnie budynek Marka Leykama został w dużej mierze zmodyfikowany i nie przypomina swojej pierwotnej formy. Mój projekt odnosi się do oryginalnego budynku, bazuje na archiwalnych rzutach i fotografiach.

 

Magdalena Anzorge-Kurkowska

Ilustracje: © Autorka

Głos został już oddany

Przełom w montażu gniazdek elektrycznych
Przełom w montażu gniazdek elektrycznych
Prisma Collection – 50 kolorów farb proszkowych Super Durable
CAD projekt design – 3. edycja spotkań z projektantami wnętrz
INSPIRACJE