Łazienki na miarę XXI wieku – oazy spokoju i dobrego samopoczucia

Raj dla miłośników serów, czyli Fromażeria w Poznaniu od 370studio

Helena Postawka-Lech
04 listopada '20

Ser na śniadanie, ser na obiad i na przekąskę do wina wieczorem. A do tego ser do domu na wynos. To credo Fromażerii — restauracji w Poznaniu, w której mieści się także cheese bar oraz sklep. Projektanci z 370studio musieli więc uwzględnić we wnętrzu różne funkcje. Powstała przestrzeń, która jest przyjazna i nowoczesna. Można się tu umówić na spotkanie z przyjaciółmi lub biznesowy lunch i w każdym z tych wypadków czuć się dobrze i swobodnie.

Restauracja Fromażeria specjalizuje się, jak sama nazwa wskazuje, w serach. Serwują je na różne sposoby, pozwalając odkryć bogactwo rzemieślniczego serowarstwa. Towarzyszą im oczywiście wina i inne napoje. Wewnątrz znalazł się też mały sklepik, gdzie można się zaopatrzyć na wynos.

Fromażeria w Poznaniu

bar i regał z winami

© Małgorzata Hałas, Aleksandra Miszkurka 

funkcjonalnie i nowocześnie

Ze względu na wielość funkcji: bar, restauracja i sklep, głównym zadaniem projektantów było wykreowanie spójnej przestrzeni, która połączy te wszystkie interesy. Udało się to dzięki dobremu wykorzystaniu przestrzeni. Pomieszczenie podzielono ażurowymi regałami, co umożliwiło wydzielenie miejsca na sprzedaż, a także stworzyło przytulne zakątki pozwalające gościom restauracji na odrobinę prywatności. Bar zawiera lodówkę na sery, a obok niego, na ścianie umieszczono regał do prezentacji win i trunków. Dodatkowe miejsca dla gości uzyskano dzięki kontuarowni przy oknie.

Fromażeria w Poznaniu

kontuar przy oknie

© Małgorzata Hałas, Aleksandra Miszkurka

z burgundowym akcentem

Całość wnętrza utrzymana jest raczej w ciemnej kolorystyce, co nadaje mu przytulny i intymny nastrój sprzyjający spotkaniom towarzyskim. Motywem przewodnim jest kolor burgundowy zastosowany w obiciach foteli oraz okładzinie baru. Wyrazistym akcentem jest biały segment z terminalem płatniczym i regałem na menu. Przywodzi na myśl francuskie bistro dzięki zastosowaniu ażurowych frontów szafek. Ciekawym elementem wystroju są neony z napisami z ikonami serów. Nadają one wnętrzu nieco mniej formalny charakter.

Restauracja Fromażeria

wnętrze restauracji

© Małgorzata Hałas, Aleksandra Miszkurka

nowe technologie

Wnętrze jest udanym połączeniem nowoczesności i rustykalnego charakteru, który pasuje do rzemieślniczego charakteru serwowanych w nim produktów. Ważnym elementem jest zastosowanie nowoczesnych technologii, takich jak ładowarki indukcyjne wbudowane w kontuar barowy.

Helena Postawka-Lech

Głos został już oddany

Obiekt roku 2022 w systemach ALUPROF
Płyty elewacyjne [pictura] z włóknocementu - EQUITONE
BRUK-BET – Ekologiczne nawierzchnie brukowe
TRENDY [2022] - Podłogi, posadzki, wycieraczki systemowe, tarasy – trendy 2022