computer zapisz w ulubionych

Tak może wyglądać biurowiec przy ul. Kasprzaka w Warszawie. Projekt JSK Architekci

17 czerwca '20

Ze swoim projektem JSK Architekci zajęli drugie miejsce w konkursie na koncepcję architektoniczno-urbanistyczną kompleksu biurowego w Warszawie przy ulicy Kasprzaka 25A. Jury oceniało nadesłane propozycje m.in. pod względem atrakcyjności rozwiązań architektonicznych i powiązania budynku z otoczeniem, rozwiązań funkcjonalnoużytkowych i ekonomii.

Głównym celem konkursu było stworzenie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej kompleksu biurowego ze szczególnym uwzględnieniem ekonomicznego aspektu — nie tylko procesu budowlanego, ale i niskich kosztów użytkowania w przyszłości. JSK Architekci zainspirowali się historyczną zabudową i urbanistyką znajdującej się nieopodal Gazowni Warszawskiej.

koncepcja architektoniczna wokół zieleni

Pierwszą decyzją architektów było podzielenie kompleksu biurowego na dwa budynki. Dzięki temu zabiegowi udało im się dopasować skalę zabudowy do istniejącej, nieregularnej tkanki poukładanej na ortogonalnej siatce ulic. W konsekwencji powstały kameralne przestrzenie, przestrzenie biurowe zostały lepiej doświetlone, a także obiekt uzyskał lepsze powiązania widokowe oraz otwarcie na teren gazowni.

czerwona ażurowa elewacja wykonana jest z prefabrykowanych betonowych elementów, które pełnią funkcję „łamaczy światła”

© JSK Architekci

Budynki są przesunięte względem siebie, jednak architekci powiązali je ze sobą arkadami tworzącymi przestrzenie, w których znajdują się ogrody. Tworzą one swego rodzaju współczesny perystyl, będący miejscem spotkań i odpoczynku. To nie jedyne „roślinne miejsca” przewidziane w projekcie. Na dachach budynków projektanci zaplanowali tarasy, zieleń pojawi się również na loggiach i w strefach wejściowych. Tym samym przenika ona prostopadłościenną formę biurowców, tworząc przyjazne miejsca do pracy i relaksu.

inspirowany budynkiem Gazowni Warszawskiej

Czerwona ażurowa elewacja wykonana jest z prefabrykowanych betonowych elementów, które pełnią funkcję „łamaczy światła”. Dzięki temu do wnętrza pada nieco cienia. Poszczególne segmenty ułożone są regularnie, dając wrażenie spokojnego rytmu. Poprzez materiał i kolor nawiązują do swoich ceglanych sąsiadów we współczesnej interpretacji.

W składzie zespołu autorskiego znaleźli się: Mariusz Rutz, Zbigniew Pszczulny, Marcin Bieńka, Jakub Podgórski, Radosław Szafran, Jacek Abramowski i Mikołaj Kącki.

głównym celem konkursu było stworzenie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej kompleksu biurowego ze szczególnym uwzględnieniem ekonomicznego aspektu — nie tylko procesu budowlanego, ale i niskich kosztów użytkowania w przyszłości

© JSK Architekci


oprac.: Basia Hyjek

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5