Zobacz w portalu A&B!
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty

Dwie formy w jednym domu. Projekt MEEKO Architekci

Dobrawa Bies
07 grudnia '20
Dane techniczne
Nazwa: Dom z cegły w Kliszowie
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Polska, Kliszów
Pracownia: MEEKO Architekci
Architekci: Tomasz Janiec, Kamila Fijałkowska-Janiec
Współpraca: Monika Piguła, Damian Maj
Zakres: projekt koncepcyjny i wykonawczy
Powierzchnia: 175 m² (dom) + 45 m² (budynek gospodarczy)

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja


 
2019
w budowie

W Kliszowie pod Mielcem powstaje budynek jednorodzinny projektu MEEKO Architekci. Jego forma architektoniczna łączy w sobie tradycję i nowoczesność. Dom składa się z dwóch brył — nowoczesnej stodoły oraz prostopadłościanu mieszczącego salon i zadaszony taras, które razem tworzą półotwarte, doświetlające wnętrza atrium.

Forma architektoniczna domu w Kliszowie składa się z klasycznej, nowoczesnej stodoły, krytej prostym dachem dwuspadowym o kącie nachylenia 45 stopni zaprojektowanym w formie dachu bezokapowego. W części południowo-wschodniej, prostopadle do bryły głównej dostawiony jest prostopadłościan z przeznaczeniem na salon oraz zadaszony taras wyeksponowany na otaczający krajobraz. Poprzez kompozycję poszczególnych brył i części budynku w centralnym miejscu tworzy się półotwarte atrium. Atrium zbliża dom do otaczającej przyrody, doświetla części dzienne oraz wprowadza starannie zaprojektowaną zieleń do wnętrz. Budynek gospodarczy wraz z garażem architekci zaprojektowali w formie prostopadłościanu z dachem pogrążonym ukrytym za attykami. Obiekt łączy się z budynkiem mieszkalnym za pomocą zadaszenia nad wejściem głównym.

Aksonometria domu
w Kliszowcu

dom składa się z nowoczesnej stodoły i prostopadłościanu

© MEEKO Architekci

Pokrycie dachu to blacha ocynkowana w systemie łączenia na rąbek stojący, malowana w kolorze grafitowym. Ściany zewnętrzne głównej bryły wykończone są płytkami klinkierowymi ręcznie formowanymi w naturalnym, ceglastym kolorze z uzupełnieniami w postaci ciemnego tynku, w niszach i pasach okiennych w kolorze stolarki okiennej.

Budynek został zaprojektowany jako niskoenergetyczny z dobrze docieplonymi ścianami zewnętrznymi i trzyszybowymi oknami o grubych profilach. Dodatkowo architekci przewidzieli rekuperację oraz pompę ciepła do ogrzewania centralnego.

Elewacja budynku
w Kliszowie

prostopadłościan mieści salon oraz zadaszony taras

© MEEKO Architekci

Dobrawa Bies: Z czego wynika taki kształt budynku, jakie były inspiracje i założenia projektowe?

MEEKO Architekci: Punktem wyjściowym do projektu był przede wszystkim kontekst. Dom jest zlokalizowany na obszarze wiejskim o rozproszonej zabudowie. Założeniem projektowym było odniesienie się do architektury ruralistycznej występującej w najbliższym sąsiedztwie przedmiotowej działki oraz wplecenie nowoczesnych rozwiązań architektonicznych w postaci zestawienia bryły głównej domu z prostopadłościennym budynkiem gospodarczo-garażowym. Dodatkowe akcenty nowoczesności to m.in. ukryty okap oraz duże przeszklenia w części dziennej.

Zagospodarowanieterenu, dom w Kliszowcu

dom miał wpisać się w krajobraz wiejski i być odsunięty od drogi publicznej

© MEEKO Architekci

Dobrawa: Jakie zastosowano materiały i jak ich dobór wpłynął na projekt?

MEEKO Architekci: Zastosowane materiały wykończeniowe do projektu były starannie dobierane, gdyż dom miał wpisywać się nie tylko konceptualnie, ale i materialnie. Stąd wybór tradycyjnego materiału na elewację w postaci płytek klinkierowych ręcznie formowanych, które poprzez swoją strukturę mocno nawiązują do archetypowych domów zagrodowych. Na pokrycie dachu została wybrana klasyczna blacha kładziona w systemie na rąbek stojący malowana w kolorze ciemnografitowym. Aby uspokoić kolorystykę stolarka okienna i drzwiowa również jest w tym samym kolorze. Dodatkowymi uzupełnieniami są nisze między oknami wykończone tynkiem cienkowarstwowym w kolorze stolarki.

Dobrawa: Jakie wymogi postawił przed Państwem inwestor?

MEEKO Architekci: Wymogi postawione przez inwestora były jasne. Mieliśmy zaprojektować dom, który wpisze się w krajobraz wiejski i będzie odsunięty od drogi publicznej na tyle ile to możliwe. Dom miał mieć wydzielone strefy dzienną, jak i nocną oraz gospodarczo-garażową. To wszystko miało się pomieścić na określonej powierzchni użytkowej.

Zadaszony tras
i atrium

zadaszony taras z widokiem na otaczającą przyrodę

© MEEKO Architekci

Dobrawa: Co stanowiło największe trudności projektowe, a z czego są Państwo najbardziej zadowoleni?

MEEKO Architekci: Jednym z największych problemów projektowych było wkomponowanie domu na działce. Pomimo faktu, iż była ona bardzo duża, wiele aspektów było brane pod uwagę. Kolejną sprawą był podział budynku na strefy. Wyzwaniem projektowym było zakomponowanie układu domu tak, aby spełniał wymagania inwestora oraz odwołał się do najbliższego otoczenia, gdzie mieliśmy zdefiniowane kierunki otwarć widokowych, jak odniesienie do ekspozycji względem stron świata. W wyniku analizy i licznych wariantów koncepcyjnych doszliśmy do układu z pół-atrium, w którym zaprojektowaliśmy zieleń niską i drzewo ozdobne. Można przyznać, że w zasadzie z całego projektu jesteśmy zadowoleni, ale jeśli chodzi o to pół-atrium to najbardziej :)

Dobrawa: Dziękuję za rozmowę!

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Seria Austin – klamki do drzwi wewnątrzlokalowych
IC Project – narzędzie stworzone dla biura architektonicznego
Nowoczesne Biurowce – Trendy