okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Nowoczesny dworek, czyli RE: VOLCANO HOUSE od REFORM Architekt

Ola Kloc
08 grudnia '20

Większość domów, które zaprojektowali architekci z pracowni REFORM, charakteryzuje minimalistyczna bryłapłaski dach. Projektem domu jednorodzinnego RE: VOLCANO HOUSE ze spadzistym dachem projektanci rozpoczynają nowy rozdział, w którym sięgają do klasycznych rozwiązań w nowoczesnym wydaniu.

Inwestorzy zgłosili się do pracowni ze wstępną wizją wymarzonego domu — piętrowej bryły z patio i płaskim dachem. Jednak to działka o powierzchni 1 200 m² zdeterminowała ostateczny kształt bryły.

Miałem spore ograniczenia w powierzchni zabudowy, a chciałem zrobić dom parterowy z częściowym poddaszem. Warunki zabudowy nakazywały zrobienie kąta dachu w przedziale 25–35 stopni — mówi architekt Marcin Tomaszewski z pracowni REFORM Architekt. — Zaprojektowałem trzy połacie dachu z kątem 35 stopni oraz jedną z kątem 25 stopni — dzięki temu uzyskałem asymetrię dachu, która z klasycznego dworku zrobiła nowoczesną bryłę — dodaje projektant.

asymetryczny dach w RE: VOLCANO HOUSEasymetryczny dach w RE: VOLCANO HOUSEasymetryczny dach w RE: VOLCANO HOUSE

asymetryczny dach w RE: VOLCANO HOUSE

© REFORM Architekt

Warunki zabudowy narzuciły projektantom konieczność stworzenia zwartej bryły ze spadzistym dachem. Nie stanowiło to jednak ograniczenia dla architektów — postanowili sięgnąć do klasycznych rozwiązań — tradycyjnej bryły domu przypominającej dworek z wielospadowym dachem w nowoczesnym wydaniu.

Główne wejście zaprojektowane zostało centralnie, na środku frontowej elewacji. Obok domu zaplanowano spójną z architekturą bryły RE: VOLCANO HOUSE wiatę garażu.

panele imitujące fornir drewna mają dodać bryle lekkościpanele imitujące fornir drewna mają dodać bryle lekkościpanele imitujące fornir drewna mają dodać bryle lekkości

panele imitujące fornir drewna mają dodać bryle lekkości

© REFORM Architekt

Czterospadowy dach, mimo tradycyjnych korzeni, daleki jest od klasycznej formy — poza wspomnianą wcześniej asymetrią połaci, architekci zdecydowali się na ścięcie kalenic na jednej wysokości i stworzenie w dachu doświetlającego wnętrze świetlika. Otwór w kształcie prostokąta o wymiarach 2 × 3 metry, który niczym krater wulkanu wpuszcza do wnętrza promienie słoneczne, był dla projektantów inspiracją do nadania koncepcji nazwy RE: VOLCANO HOUSE. Nawiązanie do wulkanu wpłynęło także na czarny kolor elewacji.

nawiązanie w projekcie do wulkanu wpłynęło na czarny kolor elewacjinawiązanie w projekcie do wulkanu wpłynęło na czarny kolor elewacjinawiązanie w projekcie do wulkanu wpłynęło na czarny kolor elewacji

nawiązanie w projekcie do wulkanu wpłynęło na czarny kolor elewacji

© REFORM Architekt

W projekcie dodałem panele, imitując fornir drewna, a żeby bryła była lżejsza, to podciąłem cały budynek przy cokole, wprowadzając linie ledowe wokół budynku. Każdy ruch na elewacji miał jakieś znaczenie, każdy element dopracowywałem, żeby pasował we właściwych proporcjach — tak, by jednolita bryła nie była za ciężka — podsumowuje Tomaszewski.

 
oprac.:
Ola Kloc

Głos został już oddany