computer zapisz w ulubionych

Życie blisko natury. Prosty Dom dla N+S

Dobrawa Bies
09 grudnia '20
Dane techniczne
Nazwa: Dom dla N+S
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Polska, Puszczykowo k. Poznania
Pracownia: boaa
Architekci: Michał Bekas
Współpraca: Jan Ankiersztajn
Powierzchnia użytkowa: 186 m² 
Zdjęcia: moiz.eu

Kalendarium:

  • realizacja


 
2019

Dom dla N+S w Puszczykowie autorstwa Michała Bekasa z boaa we współpracy z Janem Ankiersztajnem to próba stworzenia prostego i ponadczasowego domu dla współczesnej, młodej rodziny, która chce zamieszkać bliżej natury i bliżej siebie.

Dom dla N+S to prosty budynek jednorodzinny stworzony dla młodego małżeństwa i ich dwójki małych dzieci, którzy chcieli zamieszkać bliżej natury. Umożliwiła to lokalizacja w Puszczykowie, niewielkim mieście koło Poznania. Działka o południowej ekspozycji słonecznej na której powstał dom, jest wyjątkowa — znajduje się na niej łąka pełna kwiatów i owadów, a w bliskim sąsiedztwie Wielkopolskiego Parku Narodowego.

dom został zredukowany do sześciennej formy przykrytej asymetrycznym, dwuspadowym dachem

fot.: moiz.eu © boaa, Jan Ankiersztajn

naturalne piękno

Głównym celem architektów było stworzenie takiego budynku, który zachowa naturalne piękno działki i w możliwie jak najmniejszym stopniu będzie ingerował w zastany ekosystem. Dlatego też projektanci zdecydowali się na umieszczenie domu możliwie blisko północnej i zachodniej granicy działki, tuż obok drogi dojazdowej. W ten sposób strefa wjazdu i powierzchni utwardzonych jest mała, dzięki czemu w południowej części terenu zachowano naturalną łąkę.

dom umieszczono blisko północnej i zachodniej granicy działki

© boaa, Jan Ankiersztajn

prosta forma

Zewnętrzna bryła budynku jest celowo uproszczona i została zredukowana do sześciennej formy przykrytej asymetrycznym dwuspadowym dachem. Układ dachu i kąt nachylenia jego południowej połaci wynoszący 30 stopni. Ten celowy zabieg gwarantuje dobrą orientację paneli fotowoltaicznych względem słońca. Dach pokryto jasną blachą na rąbek stojący w naturalnym kolorze. Elewacja to nieimpregnowana deska z drewna świerkowego. Materiały dobrano tak, aby nie wymagały pielęgnacji, a z czasem patynowały w naturalny sposób, zmieniając się w coraz bardziej szary odcień.

    

dach pokryty jest jasną blachą, a elewacja deskami z drewna świerkowego

fot.: moiz.eu © boaa, Jan Ankiersztajn

W dwóch skrajnych narożnikach budynku architekci wycięli otwory. Jeden z nich będący w części północno-zachodniej, pełni funkcję publiczną — znajduje się tu zadaszone wejście połączone z otwartym garażem na dwa auta. W części południowo-wschodniej skrywa się część prywatna — duży słoneczny taras będący przedłużeniem salonu oraz kuchnio-jadalni. Taras częściowo schowany pod dachem, daje cień w gorące dni i osłonę w czasie deszczu. Natomiast na piętrze, nad salonem umieszczono balkon z bezpośrednim wyjściem z sypialni rodziców. Rozpościera się z niego widok na kwietną łąkę i pobliski las.

centralny i główny element domu stanowi kuchnia

© boaa, Jan Ankiersztajn

kuchnia w centrum

Zgodnie z życzeniami inwestorów centralnym i głównym elementem domu jest kuchnia. Jest ona połączona z hallem wejściowym, salonem, z jadalnią z kominkiem, oraz wejściem na piętro. Za kuchnią znajduje się spiżarnia i pomieszczenie techniczne — zamknięta część garażu. Piętro obejmuje pralnie, dwie sypialnie dzieci — każda z antresolą, dużą sypialnię rodziców z garderobą i balkonem, łazienkę i schowek za schodami.

słoneczny taras jest częściowo przesłonięty dachem

fot.: moiz.eu © boaa, Jan Ankiersztajn

proekologiczny projekt

Układ funkcjonalny domu został podporządkowany zasadom proekologicznym. Wszystkie funkcje techniczne i magazynowe umieszczone są w północnej stronie budynku będącej praktycznie bez otworów okiennych. Pomieszczenia takie jak pokój gościnny, salon, kuchnia z jadalnią oraz wszystkie sypialnie mają pełną orientację południową z ogromnymi przeszkleniami. Taki układ daje to duże zyski energetyczne zimą, nie generując strat ciepła w części północnej.

ogromne przeszklenia w południowej części budynku

fot.: noiz.eu © boaa, Jan Ankiersztajn

Aby nie przegrzać wnętrz latem, wszystkie okna wyposażono w żaluzje fasadowe. W ten sposób, od strony drogi publicznej budynek ma pełną elewację, natomiast otwiera się w całości na słoneczną wschodnio-południową część prywatną. Obiekt wyposażono w wentylację mechaniczną z rekuperacją oraz podwyższone parametry termiczne przegród, okien oraz drzwi.

Dom dla N+S bierze udział w konkursie o Nagrodę Architektoniczną Województwa Wielkopolskiego (NAWW), gdzie może zdobyć tytuł najpiękniejszego budynku w województwie.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5