Jeszcze więcej możliwości. Nowości AQForm i zaproszenie na spotkanie z projektantem

Gdyńska Willa Wincent z nowymi wnętrzami!

Wiktor Bochenek
05 stycznia '22

Willa Wincent została okrzyknięta najlepiej zaprojektowanym wnętrzem w Gdyni w ramach Gdynia Design Days w 2019 roku. W modernistycznym domu powstało kolejne piętro. Co znajdzie się w dodatkowej przestrzeni?

Willa Wincent

Budynek powstał w 1929 roku, krótko po otrzymaniu przez Gdynię praw miejskich. Willa Wincent stanowi przykład wzorów używanych przez architektów modernizmu przy tworzeniu domów wielorodzinnych. W 2015 budynek kupili Marcin Ryniewicz, Rafał Kaletowski i Krzysztof Kaletowski. Od tego czasu starają się przywrócić willę do dawnej świetności.

W33 to nowy bar otworzony na piętrze Willi Wincent. Swoją nazwę zawdzięcza adresowi budynku — ulicy Wincentego Pola 33. Obok baru znajdzie się również sala śniadaniowa oraz kameralna salka konferencyjna, która może służyć jako przestrzeń coworkingowa.

sala barowa utrzymana
w kolorystyce butelkowej zieleni

sala barowa utrzymana w kolorystyce butelkowej zieleni

© ONI Studio

Sala śniadaniowa i strefa barowa powstały jako naturalne uzupełnienie oferty Willi Wincent. Od początku zdawaliśmy sobie sprawę, że sama funkcja noclegowa to zdecydowanie za mało. Mając na uwadze różne metraże pokoi lub apartamentów zależało nam na tym, by wszyscy goście willi czuli się komfortowo. Naszym zamiarem było stworzenie dodatkowych możliwości spędzania czasu. Wieczorny drink ze znajomymi w deszczowy wieczór, szybkie spotkanie biznesowe przy kawie czy praca w innym otoczeniu niż pokój — to między innymi te sytuacje, dla których powstały nowe przestrzenie — mówi Maciej Ryniewicz, architekt i projektant, założyciel pracowni Akurat odpowiedzialnej za wystrój Willi Wincent.

sala śniadaniowa

sala śniadaniowa — znacznie jaśniejsza i  kolorowa

© ONI Studio

wnętrza

Sala barowa utrzymana została w kolorystyce butelkowej zieleni. Źródłem światła są niewielkie lampy nad barem i stolikami nadający charakter wnętrza. Co dopełnione zostało meblami nawiązującymi do stylu Art déco. Sala śniadaniowa jest już dużo jaśniejsza. Białe ściany dopełnione zostały meblami w jasnych, niemalże pastelowych kolorach. Wnętrze zostało dopełnione przez wyjątkowe, drewniane drzwi o wielkich czerwonych uchwytach. Elementem łączącym obie przestrzenie są heksagonalne płytki w kolorze czarnym, białym i niebiesko-zielonym.

Mówiąc o języku form i materiałów, jest on bezpośrednim rozwinięciem pierwotnych założeń projektowych. Mamy więc bardzo jasną salę śniadaniową, która bezpośrednio nawiązuje do wystroju dolnych kondygnacji Willi. Z kolei sala barowa, podobnie jak wnętrza najwyższej kondygnacji, jest ciemniejsza, bardziej dojrzała i nastrojowa – tłumaczy projektant wnętrz Maciej Ryniewicz

w sali barowej uwagę
przykuwają wyjątkowe lampy

w sali barowej uwagę przykuwają wyjątkowe lampy

© ONI Studio

To nie koniec zmian w nagradzanej Willi Wincent. W przyszłości właściciele i projektanci chcą stworzyć ogród, w którym pojawi się przestrzeń do jedzenia na zewnątrz, zieleń i miejsce zabaw dla najmłodszych. W planach jest również kawiarnia na dachu z widokiem na morze.

 

Wiktor Bochenek

Głos został już oddany

Obiekt roku 2022 w systemach ALUPROF
Stal COR-TEN®. Naturalne piękno
Okna, drzwi – trendy 2022