computer zapisz w ulubionych

Zen w Białymstoku. Restauracja Futu Sushi

15 czerwca '20

Pracownia 74studio zaprojektowała wnętrze kulinarnego konceptu Futu Sushi w Białymstoku. Lokal, który istnieje na mapie miasta już od dziesięciu lat, potrzebował przemiany. Właściciele chcieli, aby jego nowa odsłona nawiązywała do filozofii zen i kuchni japońskiej. Zobaczcie efekty przemiany!

Z małego liftingu wnętrza, o jaki prosili inwestorzy powstał projekt, który okazał się totalną metamorfozą przestarzałego już wnętrza. Za główny cel projektanci z 74studio postawili odzyskanie kubatury, zdemontowanie podwieszanych sufitów i uzyskanie pierwotnej wysokości lokalu. Zabieg ten pozwolił na powiększenie przestrzeni, a wnętrze zyskało szlachetności i charakteru, spójnego z zabudową kamienicy z lat 60. w której się znajduje.

wnętrze restauracji jest pełne światła

fot.: Paulina Angielczyk © 74studio

Jak mówią o projekcie autorzy:

Początkowo projekt miał obejmować trochę mocniejszy lifting przestrzeni, który przygotowałby restaurację do funkcjonowania przez kolejne dziesięć lat. Lokal był wizualnie przestarzały, na ścianach panowały panele 3D oraz biele i szarości. Podłogę szpeciła drewnopodobna płytka o dziwnym, czerwono-brązowym kolorze. Wysokość lokalu ograniczał zabudowany przed laty sufit w metodzie kartonowogipsowej. Wnętrze, mimo świetnej lokalizacji i dobrego doświetlenia wydawało się ciemne i nieprzyjemne. Zdecydowanie nie zachęcało do dłuższego pozostania w restauracji. I to przede wszystkim chcieli zmienić nasi inwestorzy.

atmosfera zen w Białymstoku

Kolejnym zadaniem projektowym było uzyskanie atmosfery zen. „Nowy zen w mieście”, jak mówią właściciele restauracji, projektanci osiągnęli, stosując naturalne drewno, dopełnione bielą w wykończeniach. Ważnym elementem jest światłocień, który tworzą różne struktury paneli ściennych.

    

światłocień tworzą zróżnicowane panele ścienne

fot.: Paulina Angielczyk © 74studio

Całość dopełnia naturalne dębowe drewno w różnych formach: lameli na barze, krzeseł i stołów. Dominantą wnętrza są ażurowe konstrukcje wykonane z plecionki wiedeńskiej oraz dębiny. Nad barem, zajmując całą jego szerokość, umieszona jest kopuła z plecionki. Wyznacza ona podziały analogicznie do podłogi i zastosowanych na niej materiałów — lastryko w bielach i szarościach. W tej samej formie zostały zaprojektowane również parawan oddzielający wejście oraz stanowisko kelnerskie.

   

naturalne dębowe drewno dopełnia aranżacji

fot.: Paulina Angielczyk © 74studio

światło neonów

Biało-drewniana ascetyczna przestrzeń została przełamana graficznym, świetlnym zabiegiem w postaci neonów, umieszczonych w części komunikacyjnej i toalecie dla gości. Kolor neonów nawiązuje do identyfikacji wizualnej restauracji. Ciekawym elementem jest też brama u wejścia do korytarza przywodząca na myśl modernizm. Całość tworzy efekt wypełnionego światłem portalu. Jak twierdzą architekci wnętrz z 74studio:

Potraktowaliśmy ten zabieg również jako formę reklamy, coś zaskakującego w tym białym wnętrzu, po to, by interesował przechodniów, zachęcał ich do zajrzenia do środka.

W podobnej formie zaprojektowany został regał za barem z miejscem na alkohole. Kształty dopełniają się wzajemnie i przełamują dominujące proste kąty wnętrza. W efekcie powstało miejsce czyste wizualnie, jasne i przestrzenne, nawiązujące do filozofii zen.

 

oprac.: Dobrawa Bies

ilustracje dzięki uprzejmości 74studio

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5