Zobacz w portalu A&B!
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Zuzanna Siwek – „Centrum Zdrowia Psychicznego na wyspie Ostrów we wsi Cieszyno”

20 listopada '23
Dane techniczne
Typ: praca dyplomowa magisterska
Rok obrony: 2021
Nazwa: „CENTRUM ZDROWIA PSYCHICZNEGO NA WYSPIE OSTRÓW WE WSI CIESZYNO”
Autorka:

Zuzanna Siwek

Uczelnia:
Wydział Architektury Politechniki Poznańskiej
Promotorka:
dr hab. Agata Gawlak prof. PP

Praca zgłoszona na konkurs
„Najlepszy Dyplom Architektura”

Rośnie świadomość dotycząca zdrowia psychicznego, rośnie też liczba stawianych diagnoz. Niestety współcześnie działające placówki psychiatryczne to pozostałość izolacyjnego systemu opieki. Są przestarzałe i źle funkcjonujące, nie uwzględniają potrzeb pacjentów mocniej reagujących na otoczenie niż osoby zdrowe.

aksonometria budynku

aksonometria budynku

© Zuzanna Siwek

Celem projektu było wprowadzenie założeń nowoczesnych koncepcji, wspomagających proces leczenia. Na lokalizację Centrum Zdrowia Psychicznego wybrano wyspę Ostrów na jeziorze Siecino w Cieszynie. Wyspa połączona jest z wsią groblą, a na jej terenie dominują zabudowania turystyczne. Obszar ten zapewnia bliskość natury, ale nie jest odizolowany od świata. Wyspa stanowi przestrzeń spacerową, w pobliżu znajdują się ośrodki miejskie.

przekrój A-A

przekrój B-B

przekroje A-A i B-B

© Zuzanna Siwek

Układ budynku bazuje na kilku mniejszych bryłach. Całość zyskała charakter małego miasteczka, a poprzez przypisanie każdej z brył odrębnej funkcji uczytelniono układ komunikacyjny. Projektowany obiekt dopasowano do zastanej topografii. Dziedziniec umieszczono na najbardziej płaskim obszarze działki. Bryły lobby i administracji zgodnie z wznoszeniem się terenu, przez co główne dojście kameralnie zagłębia się względem otoczenia, a bryły dwóch oddziałów — zgodnie z jego spadkiem, co pomaga doświetlić pomieszczenia poniżej.

elewacja północna

elewacja wschodnia

elewacje północna i wschodnia

© Zuzanna Siwek

Wiele budynków na Pomorzu wzniesiono w konstrukcji szachulcowej, między innymi kościół pw. Matki Boskiej Częstochowskiej w Cieszynie. Stanowił on główną inspirację dla elewacji budynku. Kamienny cokół oddano w elewacji poziomu –1, a forma fasady wyższej kondygnacji, wykończonej płytami włókno-cementowymi, nawiązuje do rygli, słupków i zastrzałów.

wizualizacja

wizualizacja

© Zuzanna Siwek

Bryły obu oddziałów zdecydowano się przeciąć ciągiem horyzontalnych okien, oddzielając wizualnie elewacje poziomu 0 i –1. Pozwoliło to doświetlić część pomieszczeń na kondygnacji –1 oraz rozświetlić bryłę z zewnątrz.

Ze względu na położenie budynku nad jeziorem odniesiono się też do marynistyki. Ukośne ściany kondygnacji –1 przypominają kadłub łodzi, a bulajowe okna nawiązują do stylu okrętowego.

wizualizacja

wizualizacja

© Zuzanna Siwek

Aby zapewnić jak najwięcej prywatności użytkownikom budynku, tam, gdzie różne bryły leżą najbliżej siebie, zastosowano na elewacji dodatkowe lamele.

aksonometria strefy całodobowej

aksonometria strefy całodobowej

© Zuzanna Siwek

Obszar pobytu całodobowego dostosowano do stopniowego rozszerzania strefy komfortu pacjenta. Każdy pokój jest jednoosobowy, co stanowi bezpieczną bazę. Pierwszym krokiem jest wyjście w przestrzeń przed pokojami. To tu, siadając na ławce, pacjent może wykroczyć poza znany obszar pokoju, będąc stale w jego pobliżu. Stąd dobrze widać zielone patio.

wizualizacja

wizualizacja

© Zuzanna Siwek

W ramach oddziału zaplanowane zostały dwie strefy wspólne. Z okien pierwszej obserwować można dziedziniec, z drugiej natomiast panoramę jeziora. Dojście do nich to kolejny krok dla pacjenta, nadal jednak pozostającego w obrębie oddziału. Końcowym etapem jest przejście przez szklany łącznik do osobnej bryły strefy wspólnej, gdzie integrować się mogą pacjenci obu oddziałów.

wizualizacja wnętrza

wizualizacja wnętrza

© Zuzanna Siwek

W obrębie Centrum nie ma typowego punktu pielęgniarskiego, a kadra może sprawować nadzór i opiekę nad pacjentami z położonych wzdłuż korytarzy ławek. Ponieważ korytarz biegnie wokół patia, personel może dokonywać dyskretnej obserwacji pacjentów przez jego szklane ściany. Tak samo w sąsiedniej bryle strefy wspólnej, gdzie „obiekt filtrujący” to ciąg ażurowych regałów. Zabieg ma na celu zniwelowanie nierówności w hierarchii pomiędzy dwiema grupami użytkowników.

wizualizacja wnętrza

wizualizacja wnętrza

© Zuzanna Siwek

Pod bryłami obu oddziałów umieszczono strefy uzupełniające tradycyjną terapię, zgodnie z ideą wieloaspektowego podejścia do leczenia.

W konstrukcji dominuje drewno klejone krzyżowo CLT oraz drewno klejone BSH, uzupełnione żelbetem w fundamentach oraz ścianach podziemia. Zdecydowano się na drewno, ponieważ jest to materiał przyjemny w odbiorze, co zapewnia dodatkowe poczucie komfortu osobom z zaburzeniami psychicznymi. Ponadto drewno CLT ma bardzo dobrą sztywność konstrukcyjną i jest ekologiczne (można użyć małych drzew, wykorzystuje się też drzewa obumarłe, wiatrołomy i drewno nadające się tylko na opał).

wizualizacja wnętrza

wizualizacja wnętrza

© Zuzanna Siwek

 
Zuzanna SIWEK

Ilustracje: © Autorka

Głos został już oddany

Światło Cię Uniesie – okna, które zmieniają dom — Fakro INNOVIEW
Światło Cię Uniesie – okna, które zmieniają dom — Fakro INNOVIEW
Dachówki ceramiczne Röben – zawsze na czasie
AQUA – Stelaże podtynkowe i przyciski spłukujące
INSPIRACJE